Geflatteerde nederlaag Assen 1 tegen koploper

Verslag: Sjoerd

Met drie invallers – Ben, Kenneth en Sjoerd – mochten we proberen kampioenskandidaat SG Max Euwe het leven zuur te maken. Na ruim twee uur spelen bleek dat we aardig partij konden geven.

Elmar was op het laatste moment de speelzaal binnen komen vallen. Hij verloor in de opening snel zijn pion op a2, die door de zwarte dame geconfisqueerd werd. Deze dame van tegenstander Rob Bertholee stond niet prettig en Elmar kon zetherhaling afdwingen hetgeen geschiedde zodat hij na anderhalf uur weer huiswaarts kon.

Rieks speelde op bord één een complexe partij. Met wit had hij serieuze dreigingen op de koningsvleugel, maar Dinant Postma kon counteren. Ergens ging het mis met Rieks en de nul werd geïncasseerd.

Held ditmaal was Arjan, die Hans Plasman oprolde. Arjan zijn tegenstander verwoordde het als volgt: “Ik werd eerst ge-H-lijnd om vervolgens ge-G-lijnd te worden.”
Commentaar Arjan: “De moderne verdediging van mijn tegenstander zorgen ervoor dat we allebei snel out of book waren, met als gevolg dat we veel tijd investeerden in de opening. Ik kreeg wat ruimtevoordeel met een pion op e5 en ik besloot om volle bak op een koningsaanval te spelen. De aanval van mijn tegenstander op de andere vleugel bleek te traag te zijn en dus sloeg die van mij door. Ik mocht op een mooie manier de aanval afronden.”

Pieter speelde op bord twee tegen teamleider en kopman Frank Kroeze. Dat deed hij niet onverdienstelijk.
Commentaar van Pieter: “Na de opening koos ik een aantal keer een wat te langzame en onhandige voortzetting. Hierdoor kwam ik erg gedrukt te staan, en mijn stukken stonden op een kluitje in het midden van het bord opgesteld. Hierdoor leken er erg veel tactische mogelijkheden voor mijn tegenstander in te zitten (damewinst, mat op de onderste rij, mat op f7, kwaliteitswinst, etc.), maar deze bleken uiteindelijk geen van allen te werken. Toen een aantal stukken geruild werden, was het grootste voordeel van wit verdwenen, en bleek de resterende stelling met dame, toren, ongelijke lopers en een paar pionnen voor geen van beiden nog winstkansen te bieden.”

Ben kwam erg goed uit de startblokken tegen Paul Bierenbroodspot. Met zwart speelde Ben Scandinavisch en kreeg een mooi paard tegen een slechte loper. Met bijna 300 ratingpunten minder bood Ben dus maar remise aan hetgeen serieus werd overwogen. Na lang dubben werd toch doorgespeeld, waarna het mis ging met Ben.
Commentaar Ben: “Ik kwam goed uit de opening, maar maakte mezelf kwetsbaar door niet de goede stukken af te ruilen. Het ging geleidelijk aan bergafwaarts, en in tijdnood greep ik mis in een stelling die al problematisch was.”

Kenneth had tegen Bart Konijn een gezonde stelling. Zonder angst zocht onze kersverse KNSB-debutant de aanval. Het siert Kenneth dat hij totaal geen ontzag kende voor zijn tegenstander. Ondanks verlies kon hij met opgeheven hoofd de speelzaal verlaten. Commentaar Kenneth: ” Na de opening had ik een koningsaanval gestart die er vrij gevaarlijk uit zag. Ik offerde een paard om de aanval voort te zetten en sloeg zelfs potentiële zetherhaling af op zoek naar de winst. Ik kon echter in tijdnood de juiste zetten niet vinden. Hierdoor eindigde ik in een stelling waar ik een paard minder had en mijn tegenstander dreigde aan de damevleugel te promoveren wat niet meer te houden leek.”

Sjoerd kreeg het even benauwd in de opening tegen Achim Bündgen, maar dacht zijn verdediging sluitend te krijgen.

Maarten tenslotte kwam goed uit de opening maar liet het onderweg liggen tegen Luc Compagnie.
Commentaar van Maarten: “In mijn partij viel mijn tegenstander in een soort Konings-Indisch aan over de koningsvleugel met wit (gek genoeg). De stelling was erg gesloten en voor mij leek het remise te worden, tot ik plotseling een pion op e5 weggaf. Deze dacht ik terug te kunnen winnen maar in de poging werden twee torens en een loper van mij tegen slechts een dame (en die pion) geruild. Ik kon daarna toch nog wat spel creëren en twee pionnen snoepen maar dat was niet genoeg voor remise.”

  SG Max Euwe      2188 - Assen       1965 6 - 2
1. Dinant Postma     2165 - Rieks Taal    2104 1 - 0
2. Frank Kroeze     2388 - Pieter Tromp   2101 ½ - ½
3. Rob Bertholee     2299 - Elmar Hommes   2068 ½ - ½
4. Luc Compagnie     2096 - Maarten Dijkstra 2062 1 - 0
5. Hans Plasman     2126 - Arjan Dwarshuis  2049 0 - 1
6. Achim Buendgen    2140 - Sjoerd Homminga  1811 1 - 0
7. Bart Konijn      2247 - Kenneth Muller  1783 1 - 0
8. Paul Bierenbroodspot 2039 - Ben van Os    1742 1 - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.