Assen 1 nog altijd op zoek naar eerste overwinning

Verslag: Elmar

Afgelopen zaterdag mocht het eerste van Assen aantreden tegen de heren van Groninger Combinatie 2.
Op papier een sterke tegenstander dus dat beloofde een spannende partij te worden.

Onze nieuwste aanwinsten Tjapko en Ivo waren als eersten klaar. Ivo mocht met wit spelen tegen Maurice Schippers. Ik heb alleen de opening gezien: 1. e4 d5 2. d3 dxe4 3. dxe4 Dxd1+ 4. Kxd1. Verder weet ik dat Ivo het punt mocht bijtekenen. Anders verkeerde het Tjapko met de zwarte stukken. Tjapko had naar eigen zeggen een comfortabel voordeeltje bereikt uit de opening. Dit voordeeltje verdampte als sneeuw voor de zon met een ongelukkige blunder.

Na deze 1-1 ging het rap de verkeerde kant op. Pieter koos voor een alternatieve benadering van het siciliaans tegen Adrian Clemens (1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. b3). Volgens mij ging de partij behoorlijk gelijk op. Een ongelukkig zetje en een stevige blunder kosten Pieter een stuk en daarmee de partij. Rieks kwam erg sterk uit de opening tegen Alef Boer. Ik heb geen idee wat er precies gebeurde maar opeens ontstond er een eindspel waar Rieks moest vechten voor remise. Dit gevecht leverde helaas niets op. 1-3

Geon koos voor een zeer ongebruikelijke opening. Dit oogde niet allemaal even stabiel maar na wat gerommel en hocus pocus had tovenaar Knol toch een hele goede stelling. Met een interessant stukoffer bracht hij zijn tegenstander in de problemen. Echter, in tijdnood, speelde Geon een paar suboptimale zetten. En dat betekende de zoveelste partij waar het we niet aan het langste eind trokken. Van Maartens partij had ik het minste meegekregen. Ik zag wel dat hij de opening zeer gedrongen stond. Maarten gaf aan dat hij de opening een beetje had verpest en dit niet meer kon goedmaken gedurende de rest van de partij. 1-5

Het was inmiddels een uitgemaakte zaak maar voor een paar bordpunten deden Arjan en ikzelf nog goede zaken. Arjan was als laatste klaar. Hij kwam erg sterk uit de opening en zette zijn tegenstander stevig onder druk. In het eindspel vocht Arjan dapper door voor de eer van Assen. Hij wist een pionnetje te winnen en kon met een vrijpion het punt binnenhalen. Ruim daarvoor had ik gewonnen van Daan Noordenbos. In het ogenschijnlijk saaie Giuoco Pianissimo (1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Lc5 4. d3 …) maakten we een hoop spektakel. Met een dubbel stukoffer probeerde mijn tegenstander een gevaarlijke koningsaanval te lanceren. Ik offerde daarop mijn dame tegen een stuk + kwaliteit om de angel uit de aanval te halen. Daarmee was het een kwestie van uitspelen. 3-5

Dus verloren, niet zo best. Ik heb begrepen dat onze captain nadenkt over straftrainingen. Volgende keer beter!

Uitslagen ronde 2 (KNSB)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.