D-team vijfde van Nederland!

      Geen reacties op D-team vijfde van Nederland!

Gisteren (1 december) was het tijd voor de laatste drie ronden van de KNSB-jeugdcompetitie van dit seizoen! Drie weken geleden sloten we de tweede speeldag af op de derde plaats, dus we mochten voorzichtig dromen van een podiumplaats…

Ronde 7: VAS D1 – Assen D1

We konden twee mogelijke tegenstanders loten voor de eerste ronde van de dag, en tot ons geluk rolde niet het sterke ESV, maar VAS uit de bus. Nog altijd gemiddeld zo’n 40 ratingpunten sterker, maar lang geen onmogelijke opgave! Helaas leken we na ongeveer een uur spelen op een nederlaag af te stevenen. Noël was opnieuw in een opening terechtgekomen waar hij nog niet zo veel van weet, verloor na een misrekening materiaal en moest de vlag strijken, en dus stonden we 1 – 0 achter… Léon werd overspeeld en moest zijn dame inleveren tegen toren en stuk, en Jaël en Lyne stonden eerder slechter dan beter. Zou het mis gaan?
Toen kwam ineens een complete verandering in de strijd, veroorzaakt door de tegenstander van Léon. Die had zijn dame ingeruild voor twee torens en zijn a-pion naar a4 laten oprukken, en de winst leek een kwestie van tijd… totdat hij in een onbewaakt ogenblik pardoes … Ke7 speelde en lelijk op zijn neus keek toen Léon Lb4+ speelde met dubbele aanval op koning en toren! De rest was geen probleem meer voor Léon, en zo waren we een niet meer verwacht punt rijker! Lyne was inmiddels in een remiseachtig eindspel beland, en toen ze mij vroeg of ze remise mocht aanbieden stemde ik daarmee in. Ik had er namelijk alle vertrouwen in dat Jaël, ondanks dat hij een pion achter stond, niet zou gaan verliezen… en dat gebeurde ook niet, want zijn tegenstandster gaf plotseling een stuk weg! Jaël zat echter zelf in zijn laatste minuut; ook hij mocht daarom van mij remise aanbieden, en dat werd na enig denken aangenomen. Een wel heel zwaarbevochten en uitermate belangrijk matchpunt!

Uitslagen ronde 7 (KNSB)

Ronde 8: Magnus Leidsche Rijn D1 – Assen D1

Het eerste team van de grootste jeugdschaakvereniging van Nederland was als tweede geplaatst en had in de eerste ronde van deze dag het tot dan ongenaakbare Almere D1 op 2 – 2 gehouden (al kwam dat ook doordat bord 4 voor Almere verloren werd verklaard, omdat hun bordvolgorde niet volgens de regels was…). We waren dus gewaarschuwd, en inderdaad leek het een hele tijd de goede kant op te gaan. Lyne kwam als enige wat minder uit de opening, maar de anderen stonden minimaal gelijk, en Noël had zelfs een kwaliteit weten buit te maken! Daar stond wel tegenover dat zijn koning nogal open kwam te staan, dus helemaal duidelijk was het nog niet… maar zouden we voor een verrassing kunnen zorgen?
Helaas ging het, net als tegen Almere, uiteindelijk toch mis. Léon had een pion op a7 gekaapt, en zijn tegenstander bleek goed gebruik te kunnen maken van de ontstane open lijn. Een zware koningsaanval was het gevolg, en dat bleek teveel voor Léon. Lyne zag haar stelling langzamerhand steeds moeilijker worden, en dat kostte veel bedenktijd; te veel bedenktijd, want uiteindelijk ging ze door de vlag… Noël had verzuimd een sterk tussenschaakje te geven om de rokade van zijn tegenstander te verhinderen, en toen hij een pion teveel sloeg wist zijn tegenstander wel raad met de open lijnen naar de koning en zette Noël keurig mat. Jaël wist als enige overeind te blijven, en trok in wederzijdse tijdnood de partij naar zich toe. 3 – 1 verlies dus, maar ook nu had er zeker meer in gezeten tegen één van de topteams!

Uitslagen ronde 8 (KNSB)

Ronde 9: Assen D1 – RSR Ivoren Toren D1

De spelers van RSR Ivoren Toren waren mij totaal onbekend, maar qua rating waren ze ongeveer gelijkwaardig aan ons, en op het bord bleken ze prima tegenstand te kunnen bieden. Dat gold vooral voor de tegenstander van Noël, die hem al snel onder zware druk wist te zetten op de koningsvleugel, en Noël was niet bestand tegen dat aanvalsgeweld. 1- 0 achter dus, maar gelukkig trok Lyne de stand al snel weer gelijk; in de opening had ze een pion buitgemaakt, en dat voordeeltje verzilverde ze met vaste hand in het pionneneindspel. Léon had ook een pion weten te veroveren, en toen zijn tegenstander een rekenfout maakte ging zijn dame verloren en was het snel uit. 2 – 1 voor dus, en Jaël kon in mijn ogen niet meer verliezen; sterker nog, ook hij had een zeer gunstige stelling op het bord! Dat vertaalde zich in pionwinst, maar het resterende eindspel met paard tegen loper bleek wel heel lastig te winnen… Als Jaël mij had gevraagd of hij remise aan mocht bieden had ik onmiddellijk ja gezegd, maar hij ging er eens goed voor zitten en probeerde op alle mogelijke manieren zijn tegenstander tot een foutje te verleiden. Die bleek echter niet van plan mee te werken, en na ruim 2 uur spelen moest Jaël toch in remise berusten in de allerlaatste partij van deze competitie.

Uitslagen ronde 9 (KNSB)

Toch maar mooi afgesloten met een overwinning dus, en dat betekende dat we op 12 matchpunten en 22 bordpunten uitkwamen. Net niet genoeg voor het podium, maar wel voor een gedeelde vijfde plaats, wat uiteraard nog altijd een ongekend succes is voor onze vereniging!

Hier zijn de persoonlijke resultaten:

Assen D1r1r2r3r4r5r6r7r8r9WNBrdKlJEUGDTPRRaTgW-We
1.Jaël Wierenga1111½1½1½911w153716131336+1.424
2.Lyne Bruggink101½½1½01921z128611811100-0.534
3.Léon Niemeijer1011111017931w123112541035+0.689
4.Noël van der Veen1000010002941z618711930-0.164

De prestatie van Jaël springt uiteraard meteen in het oog: op bord 1 ongeslagen blijven tegen zulke tegenstanders is niet niks! Daar kwam ook wel wat geluk aan te pas, maar je kunt ook zeggen dat Jaël dat zelf heeft afgedwongen. Ook Léon scoorde er lekker op los, en zijn score had zeker nog beter kunnen zijn! Lyne heeft wat mij betreft tijdens deze competitie weer een belangrijke vooruitgang geboekt, want waar ze op dag 1 nog wel eens relatief eenvoudige trucjes van haar tegenstanders miste ging haar dat op de tweede en derde dag veel beter af. Mooi voorbeeld uit ronde 7: ik dacht dat ze op een gegeven moment zomaar in één zet een kwaliteit kon winnen, maar Lyne liet me na afloop zien dat er een mooie weerlegging was, die ik helemaal over het hoofd gezien had… Noël kwam helaas als enige niet aan de 50%, maar zijn score doet wat mij betreft absoluut geen recht aan zijn spel. Zeker tegen de twee sterkste tegenstanders speelde hij prima, maar het gebrek aan ervaring kostte hem dan alsnog de kop… Talent heeft hij echter genoeg, dus met wat meer routine en scherpte moet Noël een hele goede kunnen worden!

Uiteraard ook deze keer weer mijn dank aan mijn medechauffeurs Remco Bruggink (dag 1), Henk van der Veen (dag 2) en Edwin Niemeijer (dag 3). Zonder jullie was dit succes niet mogelijk geweest!

Tot zover deze editie van de KNSB-jeugdcompetitie; hopelijk zijn we er volgend jaar weer bij, dan in de C-categorie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.