Assen 1 sluit seizoen in stijl af

Verslag: Pieter

De laatste ronde, de laatste kans om nog wat punten te scoren en de laatste kans op een theoretisch kampioenschap. Dit alles speelde zich af in Winterswijk. Voor vrijwel iedereen de eerste schaakwedstrijd in de Achterhoek, voor een aantal anderen de eerste aanwezigheid daar.
Om de kampioensdroom in vervulling te laten gaan, was een goede voorbereiding noodzakelijk. Weekendje Winterswijk dus. Bij een eventueel kampioenschap hadden we zo direct een mooie locatie, zo niet dan was er ruimte om de teleurstelling weg te drinken.

De voorbereiding verliep voorspoedig. Captain Geon had de voorbereiding voor iedere witspeler op de sleutels laten drukken. Bungalow 4. Ook voor de zwartspelers werd dit gepland, al kregen zij er wel een aantal zetten de tijd voor. De rest van de voorbereiding bleef achterwege omdat, uniek voor een schaakteam, niemand een schaakbord had meegenomen. Een goede generale betekent altijd een slechte repetitie (of is het omgekeerd?). Om de cliche’s verder eruit te gooien: Zaagmans zaagde de nacht doormidden, het ochtendje zwemmen viel in het water en de ochtendstond heeft goud in de mond.
De ochtendstond werd slechts door weinigen gehaald, en het eindresultaat werd dan ook geen goud. Helaas.
Groningen werd kampioen (gefeliciteerd!) en wij eindigden daar 2 MP en 1,5 bordpunt achter. Hadden we slechts 1 partij tegen Groningen meer gewonnen, dan waren wij kampioen. We waren er dus best dichtbij…

Een verslag per persoon:
Elmar speelde met zwart op bord 8. Voor zijn verschijnen werden verschillende vormen bedacht. Om alles gezellig te houden, kwam Elmar gewoon in normale outfit aan het bord en wist, zoals eigenlijk het gehele seizoen, een goede partij te spelen en te winnen. Eindresultaat: 6,5 uit 9, een mooie TPR en een 7e plaats op de topscorerslijst van 2A. Hoogtepunt van zijn seizoen was zonder meer het Drachtster avontuur.
Arjan op 7 speelde een vrijwel vlekkeloos seizoen. Ook 6,5 punt, maar dan uit 8 wedstrijden. Dit betekent een 6e plaats op de topscorerslijst. Arjan begon deze partij echter moeizaam en was de voorbereiding vergeten. Op de eerste zet verscheen, geheel tegen de voorbereiding, geen pion op b4. Later werd dit door de zet bxc3 volledig onmogelijk gemaakt. Uiteindelijk wel een overwinning.
Op 6 speelde Geon. In een van de spannendste partijen van de dag (Geon een kwaliteit meer tegen twee pionnen) speelde Geon vol op de winst. De bordpunten moesten ten slotte worden binnengehaald. Toen er op het laatst niets meer in de stelling bleek te zitten, werd toch tot remise besloten. Geon sluit het seizoen af met 4,5 uit 9. Naast schaken was Geon ook teamleider. Dit zorgde voor een goede sfeer en duidelijke opstellingen. Daarnaast ook nog ritjes richting stations om te laat gekomen spelers in alle haast achter de borden te kunnen krijgen. Wachtend op het station, emotieloos toekijkend en jezelf van binnen opvreten wanneer iemand vervolgens op zijn dooie gemak richting Geon toeloopt… het hoort er allemaal bij.
Wie er ook bij hoort, is Maarten. In verband met de bruiloft van zijn broer de dag ervoor speelde hij niet mee, maar kwam wel naar Winterswijk om daar het mogelijke kampioensfeest mee te maken. Top! Helaas bleek zijn support niet voldoende voor het kampioenschap, maar op de tribunes hadden we hierdoor een groot overwicht op de thuisspelende ploeg. Maarten had niet zijn seizoen en scoorde 0,5 uit 5…. maar wanneer er tegen Groningen dus 1 partij gewonnen was, had dit halfje wel een kampioenschap opgeleverd!
Verder naar Gertjan op 5. Eigenlijk speler van Assen 2, maar wel in 4 partijen als invaller van de partij. Hield zich keurig aan de voorbereiding en kreeg een goede stelling. Helaas ging er verderop iets mis, en ging de partij verloren. Met 2,5 uit 4 mag ook hij zeer tevreden zijn met het verloop van het seizoen.
Bord 4 was voor Rieks. Een van de best voorbereide spelers van het team, en dit liet hij op het bord al snel merken. Met zwart wist hij al binnen 10 zetten zijn pion op b4 te krijgen en dan is de partij mentaal al binnen. Op het bord moest het echter nog gebeuren. Rieks zette steeds meer druk, lanceerde een koningsaanval, won een kwaliteit en daarmee de partij. Rieks scoorde 7 uit 9 (zonder remises!) en hiermee een 5e plaats op de topscorerslijst!
Pettenmans Ivo werd op bord 3 geposteerd. Als ervaringsdeskundige werd er van hem deze partij veel verwacht en ook zijn voorbereiding kwam op het bord. De partij gaat mijn pet te boven… maar de eindstelling was huilen met de pet op. Deze wordt echter onder de pet gehouden, maar ik kan met mijn pet niet bij de remise als einduitslag. Wel petje af voor de eindscore… 7,5 uit 9, topscorer van Assen en gedeeld topscorer van 2A!
Dan Tjapko, beter bekend als Tjapko de Groene Zaagpinguin. Het zagen gaat hem goed af, zowel slapend als op het bord. Ook hier verscheen al snel een b-pion op b5. In een spannende partij leek Tjapko beter te staan, vervolgens wat minder, maar uiteindelijk bleek de partij gewonnen. Hiermee komt Tjapko op 4,5 uit 8 in de reguliere competitie. In de veel belangrijkere snelschaakcompetitie Tjapko-Pieter heb ik echter met zo’n 30-0 mijn meerdere in Tjapko moeten erkennen…
Zelf speelde ik remise. Ook bij mij verscheen de voorbereiding, gelijke stelling, pion gewonnen, tegenstander krijgt tegenkansen, wint de pion terug, zal in tijdnood ongetwijfeld gewonnen hebben gestaan maar in het dubbel toreneindspel was voor niemand meer iets te bereiken… 5 uit 9.

In totaal een 5,5 – 2,5 overwinning en daarmee een 3e plaats… dan volgend jaar maar kampioen! Nogmaals de felicitaties aan Groningen, en hopelijk treffen wij hen over 2 seizoenen in de eerste klasse.

Hiermee was het weekend nog niet afgelopen. Op zondag werd er nog een kroegloperstoernooitje gespeeld in Almelo. Schitterend weer, mooie cafe’s, maar jammer van de vele achterafzaaltjes. We namen deel met 4 teams van 2 (Ivo/Tjapko, Geon/Elmar, Maarten/Gertjan en Rieks/ik). Teams 3 en 4 troffen elkaar geregeld in dezelfde kroegen en daar heb ik dan ook het meest van meegekregen. Hoogtepunten van de middag waren mooie overwinningen op titelhouders van Elmar (tegen Ivo 😛 ) en met name van Rieks tegen Jonas en tegen kersvers IM Nico Zwirs (al bleek zijn spel in de eerdere rondes van een iets hoger niveau dan later op de middag. Oorzaak onbekend…). Beide partijen van Rieks zijn bij hem op verzoek verkrijgbaar.
Uiteindelijk leverden dit Rieks en mij nog een gedeelde 3e plaats op. Maarten en Gertjan waren net geen kampioen van de B-groep, omdat zij door een tactische ratingopgave van een ander team het laagst gerate team van de A-groep waren… Moreel hebben zij echter ook gewonnen.

Op naar volgend seizoen, met hopelijk een kampioenschap!

Uitslagen ronde 9 (KNSB)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.