Jasper Geurink winnaar van 6e Nazomertoernooi

Alweer voor de zesde keer werd afgelopen weekeinde in Assen het Nazomertoernooi georganiseerd, en zoals gebruikelijk werd ook deze keer in vierkampen gespeeld. Met 46 deelnemers werd er net geen deelnemersrecord gevestigd, maar waarschijnlijk was dit qua gemiddelde rating wel de sterkst bezette editie tot nu toe!

De bezetting van de A-groep loog er in ieder geval niet om: voormalig toernooiwinnaars Jan Baljé (2016) en Jonas Hilwerda (2017) werden vergezeld door Jasper Geurink en Machteld van Foreest, die vorige week haar 12de verjaardag vierde.
In de eerste ronde vlogen de vonken er meteen vanaf met twee spannende partijen! Jasper leverde met zwart tegen Jan een kwaliteit in, maar kreeg daar goede tegenkansen voor terug; toen Jan uiteindelijk in tijdnood een matnet over het hoofd zag moest hij de kwal weer teruggeven, en daarna was het makkelijk gewonnen voor zwart. Machteld en Jonas probeerden beiden de vijandelijke koning op te zoeken; Machteld bleek net even eerder te zijn, en dus was het punt voor haar. De organisatie heeft deze partij weten te bemachtigen; zeker de moeite van het naspelen waard!

In de tweede ronde boekte Jasper een overtuigende eindspeloverwinning tegen Machteld, en daarmee nam hij een voorschot op de hoofdprijs. Jonas won een kwaliteit tegen Jan, maar zijn koning stond niet bepaald veilig, en na wat verwikkelingen werd tot remise besloten.
In de slotronde verzekerde Jasper zich met een solide halfje tegen Jonas van de eerste plaats. Machteld tegen Jan werd daarentegen een strijd op het scherpst van de snede; Machteld toonde zich daarin net wat scherper, en zij verzekerde zich daarmee van de tweede prijs!

De B-groep deed wat betreft niveau niet veel onder voor de A-groep! Ook hier werden zeer spannende partijen gespeeld, die enkele keren tot het gaatje gingen. In de eerste ronde versloeg Arjan Dwarshuis Simon Elgersma in een zinderend tijdnoodduel, en Daan Noordenbos was Pieter Tromp te slim af. In ronde 2 boekte Assenaar Arjan een overtuigende overwinning op clubgenoot Pieter, en Simon maakte Daan een punt afhandig in de uitvluggerfase. In ronde 3 pakte Pieter toch nog een halfje tegen Simon, maar Daan offerde tegen Arjan in de opening een stuk en hield lange tijd flinke druk. Arjan viel echter niet om en wist voldoende activiteit te ontwikkelen om het halfje binnen te halen, en daarmee de groepswinst!

In de C-groep was Loek van der Hagen vooraf de uitgesproken favoriet. Op papier maakte hij dat met twee overwinningen en een remise ook waar, maar hij moest er in de eerste twee ronden tot het einde voor knokken! Rienk Hoogeveen haalde ook 1½ punten uit zijn eerste twee partijen en mocht toen nog met wit aantreden tegen Loek, maar wist niets uit de opening te halen en gaf toen maar remise, wat hem de tweede prijs opleverde. Hans Smit en Ton Selten vielen daardoor buiten de prijzen; Hans won het onderlinge duel overtuigend.

De D-groep werd een overtuigende prooi voor Henk Seijen (86 jaar inmiddels!), die als laatste geplaatst 3 uit 3 scoorde! De enige andere overwinning in deze groep werd geboekt door thuisspeler Kenneth Muller, die zich daarmee verzekerde van de tweede prijs. Maarten Hoolsema en Nederlands meisjeskampioene Feline Waardenburg kwamen net tekort voor de prijzen.

In de E-groep was Nanne van Foreest duidelijk de sterkste: hij won al zijn partijen! Leo Spaans verloor alleen van Nanne en won zijn beide andere partijen, maar het had anders kunnen lopen! Johan Zwanepol (83 jaar!) won tegen Leo een stuk en leek makkelijk te gaan winnen, maar bij de afwikkeling ging er iets fout, en ineens mocht Leo met twee verbonden damevleugelpionnen doorlopen… Jeroen Bottema had zijn toernooi niet en verloor al zijn partijen.

In de F-groep was het woord aan de jeugd: Marlinde Waardenburg stond slechts een halfje af en won haar andere twee partijen, en Nils Neisingh (alweer voor de derde keer op rij van de partij!) verloor alleen van Marlinde en won zijn andere twee partijen. Teamleider van Assen 2 Ben van Os scoorde een verdienstelijke 50%, maar dat was niet voldoende voor de prijzen, en Pieter Postma was niet opgewassen tegen het jeugdige geweld en verloor al zijn partijen.

In groep G toonde Jaël Wierenga zich duidelijk de sterkste met een solide remise in de eerste ronde en twee overtuigende overwinningen in ronde 2 en 3. Een prima seizoensstart van de kopman van het C-team van Assen! Sophie Welling was de enige die Jaël een halfje afhandig maakte, en zij bleef ook ongeslagen en pakte met 2 uit 3 de tweede prijs; Jaap van der Graaf verloor in de laatste ronde van Jaël en miste daardoor de prijzen op een half punt, en Ronald de Vries had zijn toernooi niet en verloor al zijn partijen.

Ook groep H werd gewonnen door een jeugdspeler van SC Assen, en wel Léon Niemeijer. In de tweede ronde had hij even een ongelukkig moment toen hij vergeten had zijn telefoon uit te zetten; uiteraard kreeg hij net op dat moment prompt een WhatsAppje, en dus werd de partij voor hem verloren verklaard. Gelukkig wist hij zijn overige twee partijen overtuigend te winnen! Collega-jeugdtalent Arjan de Vries en Waheeb Qatina besloten na een zinderende strijd in de laatste ronde tot remise, wat hen de gedeelde tweede prijs opleverde; Menno Keizer viel ondanks een overwinning op Waheeb buiten de prijzen.

Groep I werd een geheel Asser onderonsje. Cor van der Werff en Marco Jonkheer deelden hier met 2 uit 3 de eerste prijs; Nanning van Mulken kwam een halfje tekort, en Tjalling Jansma maakte een verdienstelijk toernooidebuut.

In groep J won de ervaring het van het talent. Tony Westermann stond slechts een halfje af en won de groep, en Mark Nieuweboer pakte met een half punt minder de tweede prijs. De jeugdtalenten Lyne Bruggink en Levi Sekema kwamen duidelijk ervaring tekort.

Tenslotte de K-groep; weliswaar de laagste, maar dit was wel de groep die als allerlaatste klaar was! Raymond Hof, die met 2 uit 2 begonnen was, had in de laatste ronde aan remise voldoende, maar stond in de laatste ronde lange tijd een stuk achter. In tijdnood wist Raymond het punt alsnog naar zich toe te trekken, en dus was hij met 3 uit 3 groepswinnaar! Arjen Meijeringh, clubgenoot van Raymond bij ESG, pakte met een punt minder de tweede prijs, en de derde prijs was tot zijn eigen grote verrassing voor Wilfred Jansen, die een half jaar vrijaf genomen heeft bij SC Assen. Christian Krijnen viel door zijn nederlaag tegen Raymond terug tot plaats 4, jeugdtalent Sono Folkers maakte met 1 uit 3 een verdienstelijk debuut, en Mila Bottema haalde een half puntje.

UitslagenFoto’s (Facebook)
Schaakreporter: Verslagfoto’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.