In memoriam Johan van Dijk, 24 februari 1955 – 14 augustus 2020


Ik denk, dat we via-via met elkaar in contact kwamen en we gingen eerder met elkaar schaatsen dan schaken. We gingen met een auto vol naar Ossenzijl voor de Weerribbentocht. Met zijn maat Marus van Schendel schaakte ik misschien eerder, thuis en ooit in wat Nationaal Park Drentse Aa zou worden.
Johan werd wel clubschaker. Hij was in elk geval in 2001 lid bij ons; we hebben toen samen in zijn grote klussenwagen de demoborden voor de eerste Stedenkamp Assen-Bad Bentheim uit Groningen (Martinihal!; andere Johan!) gehaald. De club was 80 en dit was prachtig.
Hij werd later eindredacteur van ons clubblad en deed dat drie lange jaren, seizoen 2011/12 niet meer. Dat clubblad heet(te) Even Rechtzetten. Ik heb nog twee exemplaren (77/1 en maart 2011) met de toren van Pisa, waar schijnbaar een vrouw (?!) tegen staat te duwen. Dat was een kolfje naar zijn hand; nog meer dan timmer- was hij taalman. Daarin ging hij ver; als ik het wel heb schreef hij Haiku’s. En dichtte hij in dat clubblad ook niet zoiets als “mannen, die zich buigen over hout”?
In zijn ‘Van de redactie’ in het nummer van juli 2010 schreef hij:
“Wat in deze jaargang van ER opvalt is het vrijwel ontbreken van partijverslagen, analyses, en commentaren uit de interne competitie. Ik wil alle leden voor komend seizoen uitnodigen zijn/haar partij ‘openbaar’ te maken door deze te publiceren in ER, want ik ben er van overtuigd dat er zowel juweeltjes als canards voorkomen onder deze partijen. Beide zijn het delen waard.”
Als derde punt van goede wil noem ik dat wij samen in teams voor de club hebben gespeeld. Even wat statistiek:

SeizoenNOSBO%team
2004/52C433
2005/62B603
2006/71A (!)502 (!)
2007/82B423
2008/92B303
2009/103A675
2010/1---
2011/22C0 uit 24
We speelden ook bij hem thuis op Havikstraat 23. Pijnlijk herinner ik me dat ik na 1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.Pc3 met zijn 3…e5! de boot in ging. En nog wat evenwicht in uitslagen:
Spriensma,T – Dijk,Johan van [A49] sim, 21.06.2011 werd 0-1; Spriensma,T. – Dijk,Johan v. [E80] ScA IC Assen, 17.02.2012 werd 1-0.
Wanneer Johan lid-af werd, ik zou het niet meer weten. Ik herinner me wel de verzuchting van hem, dat de rubriek ‘Combineren’ in het bondsblad hem boven het hoofd ging. En wat deden we daaraan … (Johan was een van de weinige deelnemers aan een cursus ‘Opening’, “Is er beginnen aan?”. De cursus was uit de nood van een van de leiders geboren; dat voorspelde en werd niet veel goeds …. Nu zegt die “Combineer keuzevrijheid met discipline – dat is menselijk mogelijk.”)
Kort voor zijn overlijden gaf hij te kennen weer clublid te willen worden.
Jammer dat dit er als 65-Plusser niet meer van kwam.
Met Cor van der Werff was ik bij de uitvaartplechtigheid. Cor had de laatste tijd Johan enige mantelzorg verleend. Onder de foto’s was er één met Johan in een schaakteam. De wens om weer clublid te worden zal “de vader van de gedachte” geweest zijn. Hij was al erg ziek op z’n laatste verjaardag. Of zijn jaren bij de club behoorden tot zijn beste … Ook dit is iets om confuus over te zijn.

5 gedachten over “In memoriam Johan van Dijk, 24 februari 1955 – 14 augustus 2020

  1. Dries van Dijk

    Schakers van Schaakclub Assen: ‘Even rechtzetten.’
    Het getuigt van goed eindspel om ook langdurige ex-leden in een memoriam te eren. Mooi vanuit persoonlijke ervaringen met Johan gedaan. Dit is voor mij troostrijk en ik weet zeker ook voor dochter Marieke, vriendin Greetje, neef Johan Kasper, broers en zussen en schoonfamilie. Erg mooi om ook van schaatservaringen met Johan te horen. Ontroerend en geheel in het ‘schaakspel’ met zijn naderende levenseinde is zijn verlangen om weer lid te worden. Hij verlangde ook om zijn leven met ons voort te zetten in een goede en betere harmonie dan in het verleden. Johan heeft gespeeld en moest, zoals ieder mens, uiteindelijk zijn koning omleggen. In zijn kist droeg hij in zijn grote handen een (schaak)loper. Hij was schaker en wandelaar en leeft ook als groot muziek- en taalliefhebber in onze herinnering voort. Broer Dries van Dijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.