Twee matchpunten voor A-team op zware eerste speeldag

Gisteren (2 oktober) was het dan zover: voor het eerst sinds 14 december 2013 mocht een jeugdteam van Schaakclub Assen aantreden in de Meesterklasse A!

V.l.n.r. Léon, Jaël, Lyne en Noël


Voor deze eerste speeldag mochten we afreizen naar Amersfoort, een reisje van zo’n anderhalf uur, en dus had ik gepland om rond 8:00 te vertrekken. Helaas gooide het feit dat ik pas dinsdag de bevestiging over het doorgaan van de competitie kreeg roet in het eten: geen van mijn vaste drie co-chauffeurs bleek beschikbaar… Aangezien ik geen drie zitplaatsen/gordels achterin mijn auto heb, en ik niet gewend ben aan de auto van mijn vader, zat er dus niet veel anders op dan voor deze keer de trein te pakken. Vrijdagochtend dus snel kaartjes geregeld voor het hele team, zaterdagochtend om 7:20 verzameld op het station om de trein van 7:27 te halen, en zo kwamen we om 8:55 aan op Amersfoort Centraal voor een wandelingetje van een klein half uur naar de speellocatie.

Sinds 2018 heeft Amersfoort de beschikking over een heus denksportcentrum, en daar waren voor de eerste speeldag twee poules van de Meesterklasse A en één van de Meesterklasse C uitgenodigd. Daar waren naast ons nog drie teams uit het NOSBO-gebied bij: Talententeam JSN zet twee A-teams in en Staunton een C-team. Wij waren ingedeeld in een poule met de beide teams van KC Chesscool, en het A-team van Amersfoort. Bepaald geen makkelijke indeling, maar je speelt dan ook op het hoogste landelijke jeugdclubniveau, dus enige tegenstand is te verwachten! Van tevoren had ik voor twee matchpunten getekend; van Chesscool 1 zouden we wel verliezen, maar tegen de andere twee teams zag ik wel kansen. Over naar de rondeverslagen!

Ronde 1: Amersfoort A1 – Assen A1

Meteen tegen de organiserende vereniging dus! Sinds ik jeugdteams begeleid is dat in mijn herinnering één keer eerder voorgekomen, namelijk in 2013 in de Meesterklasse D. Toen verloor dat team vrij kansloos van HMC, maar in deze wedstrijd zou alles anders lopen.
We begonnen echter met een nederlaag van Léon, die gisteren voor het eerst bord 1 mocht bemannen. Deze nul kwam niet echt onverwacht, want de tegenstander in deze partij was Tim Grutter, 2200-plusser en de nummer drie van het afgelopen NK A! Die bracht een standaard pionoffer in het Koningsindisch (6… c5 in de Sämischvariant, voor de kenners), en Léon had dat waarschijnlijk nog niet eerder gezien. Hij nam de pion aan, maar werd al snel overweldigd door de activiteit die de zwarte stukken ontwikkelden, en kon na iets meer dan 20 zetten de vlag strijken. Geen schande om van zo’n speler te verliezen!
Gelukkig kwamen we niet lang daarna weer op gelijke hoogte, en zoals zo vaak was Lyne degene die ons eerste bordpunt scoorde. Op papier had ze een gelijkwaardige tegenstander, maar die ging op zet 10 opzichtig in de fout:

Het duurde even voordat het derde resultaat binnenkwam, maar gelukkig was het een tweede bordpunt voor ons! Noël had bijna de gehele partij zo’n 10 minuten meer op de klok, en sloeg toe in de tijdnood van zijn tegenstander. Het eerste matchpunt was dus al binnen!
Jaël moest voor het winnende halfje zorgen, maar hij had het op bord 2 erg lastig. Sterker nog, zijn tegenstander kon in deze stelling toeslaan:

Daarmee was de overwinning van het team veilig gesteld, een droomstart dus!

Uitslagen ronde 1

Ronde 2: Chesscool A1 – Assen A1

Voor de tweede ronde van start kon gaan was er enig geharrewar. De teamleiders moeten, evenals vorig seizoen, de opstelling op vrijdag indienen bij de KNSB, zodat op de speeldag zelf minder geschreven hoeft te worden. De KNSB bleek echter een potje te hebben gemaakt van de wedstrijdformulieren: teams waren met elkaar verwisseld, en ik zag zelfs formulieren waarop onze namen vermeld stonden bij Staunton C! In onze poule bleken de teams van Chesscool te zijn omgedraaid, waardoor de wedstrijd tegen Chesscool 1 ineens niet een uit- maar een thuiswedstrijd bleek te zijn…

Niet dat dat in dit geval heel veel uitmaakt, want Chesscool 1 is één van de favorieten voor het kampioenschap. Niet geheel verrassend, want ze kunnen twee absolute toppers opstellen: Jonas Hilwerda en Onno Elgersma, de top-twee van het NK A en beide in het bezit van de FM-titel en bijna 2300 ratingpunten! Op alle vier borden had Chesscool dan ook een fors ratingoverwicht, en de wedstrijd eindigde dan ook in een 4 – 0 nederlaag voor ons, maar het was zeker geen kansloze aangelegenheid. Noël wist met een slinkse dameuitval zomaar twee pionnen te winnen, maar helaas beging hij enkele zetten later een onnauwkeurigheid, waarna zijn tegenstander meteen toesloeg en Noël alsnog de nul moest accepteren. Léon leek tegen Onno een tijdlang gelijk op te gaan, maar na slaan op d4 bleken de witte stukken allemaal op de juiste plaatsen te staan, en in no-time werd de zwarte stelling opgerold. Ook de partij van Lyne zag er lang gelijkwaardig uit, maar helaas moest ze teveel tijd gebruiken om de juiste zetten te vinden, en in tijdnood ging het mis. Jaël had tenslotte de eer te mogen aantreden tegen de regerend Nederlands jeugdkampioen; hij wist Jonas zo’n 2 uur aan de praat te houden, maar in het eindspel bleek de techniek van Jonas onberispelijk.

Deze nederlaag was uiteraard ingecalculeerd, maar in de laatste wedstrijd hadden we toch wel kans op een matchpuntje!

Uitslagen ronde 2

Ronde 3: Assen A1 – Chesscool A2

Door de eerder genoemde verwisseling van de Chesscool-teams was dit dus een uitwedstrijd geworden, maar in dit geval kwam dat juist goed uit, omdat we daarmee een gunstige kleurverdeling hadden! Chesscool 2 is een zeer homogeen team waarin de hoogste en de laagste rating nog geen 50 punten uit elkaar liggen; een nederlaag op bord 4 zou dus niet onverwacht zijn, maar op de eerste drie borden zouden we toch wel twee punten kunnen scoren, dacht ik.
Léon bracht inderdaad het punt binnen. Eindelijk had hij een gelijkwaardige tegenstander, en hij speelde één van de beste partijen die ik ooit van hem gezien heb. De zwartspeler hielp nog een handje door een kwaliteit weg te geven, maar op dat moment had Léon hem al volledig overspeeld. Zijn techniek in het eindspel van toren tegen paard bleek uitstekend, en daarmee kwamen we op voorsprong!
Lyne tekende ditmaal voor een halfje, en ik weet niet wie daar meer tevreden mee moet zijn. De opening verliep nog goed voor Lyne, en ze wist een paard op f5 te krijgen, maar ze zag geen kans om de druk vast te houden, en toen ze op een ongelukkig moment g2-g4 speelde bleek die pion twee zetten later verloren te gaan. Gelukkig bezondigde zwart zich aan een flinke blunder:

Ook van Jaël had ik gehoopt dat hij wel minimaal remise zou kunnen houden, maar helaas ging het niet zoals gewenst. Zijn tegenstander wist hem een dubbelpion op g7 en g6 te bezorgen, en de daardoor verminderde controle over g5 bleek voor nogal wat problemen te zorgen. Een gedroomde counter bleek op niets uit te lopen, en in het eindspel met ongelijke lopers liep de witte koning dwars door de zwarte stelling heen. Daar was geen kruid tegen gewassen, en dus was de nul een feit.
Noël was toen als enige van het team nog bezig, maar het leek tegen beter weten in. Hij had zijn openingsproblemen op knappe wijze weten op te lossen, maar daarna ruilde hij de dames, en dat bleek verkeerd uit te pakken: de witte stukken bleken superieur aan de zwarte, en de witspeelster wikkelde af naar een toreneindspel met twee tegen nul pionnen, dat ze ondanks tijdnood toch wel op techniek zou moeten kunnen winnen. Die techniek bleek echter niet geheel feilloos, en ineens kreeg Noël een reuzenkans aangeboden!

Helaas geen matchpunten in deze wedstrijd dus, maar aan de andere kant hadden we er al één meer dan ik had gehoopt, dus we mogen zeker niet ontevreden zijn, zeker omdat we het laagste ratinggemiddelde van de poule hadden!

Uitslagen ronde 3

Na nog even de plaatselijke McDonalds onveilig gemaakt te hebben zaten we om 19:04 weer in de trein en waren we even na half 9 weer in Assen. De volgende speeldag is op 13 november, over zes weken dus; hopelijk krijgen we dan niet weer zulke sterke teams te bestrijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.