Overtuigende overwinning Assen 2 op SISSA 2

SISSA thuis, altijd lastig… maar niet deze keer!

De eerste KNSB-thuiswedstrijd sinds februari 2020 was meteen een leuke: de massakamp tegen SISSA! Vooral ook interessant omdat beide clubs diverse spelers kunnen opstellen die een verleden bij de andere club hebben, en dus voelt het meteen ook als een soort reünie aan. Assen 2 was gistermiddag (9 oktober) vrijwel op oorlogssterkte: alleen teamleider Maarten H. was verhinderd, Ben (dit seizoen evenals Abedin basisspeler van Assen 3, maar ook vaste invaller in Assen 2) verving hem.

Nu moet ik toegeven dat ik zoveel aandacht aan de wedstrijden van Assen 1 en 3 heb besteed, dat onze partijen er een beetje bij in zijn geschoten. Ik heb dus niet gezien hoe Sybrand, die de honneurs als teamleider waarnam, een stuk verloor, maar helaas gebeurde dat dus, en toen de dames eraf gingen geloofde Sybrand het verder wel. Een achterstand dus, dat was niet waar we op hadden gehoopt…

Gelukkig was het al snel weer gelijk, want Ben mocht, na een wat moeizaam begin, zijn invalbeurt bekronen met een overwinning. Zijn commentaar: “Ik had zwart tegen Ruben Bloemhof. Ik ben bagger in openingen, zeker met zwart, en hij heeft er superhard op gestudeerd, dus het plan was om niet te veel achter te komen, dat recht te trekken, en dan een suf eindspel te winnen of zo. Het achterkomen ging volgens plan, had het rond zet 13/14 ook echt zo ver laten glippen dat het riskant werd, maar in de 3 zetten daarna greep hij echter mis en kwam ik gelijk. Rond zet 17 kreeg ik opeens een stuk cadeau en daarna heb ik het ook niet meer laten glippen.”

Ikzelf mocht ons team op voorsprong zetten, maar in de opening leek het er even op alsof ik me opnieuw verrekende. Gelukkig bleek het allemaal enorm mee te vallen, en toen mijn tegenstander een interessant dameoffer niet aandurfde sloeg de balans definitief in mijn voordeel door. Op zet 19 moest hij een kwaliteit inleveren om niet mat te gaan, en daarna was het een kwestie van de koning in veiligheid brengen, de torens activeren en het materiële voordeel verzilveren. Toen ik op zet 30 dameruil kon afdwingen liet mijn tegenstander zich maar mat zetten. Hier de partij met commentaar:

Jaël mocht de voorsprong verdubbelen, en volgens mij deed hij dat met een streep van een partij. Hoe het precies ging heb ik niet helemaal gevolgd (ondanks dat ik op het bord ernaast speelde…), maar ik zag op een gegeven moment witte pionnen op e5 en d6 staan die de zwarte stelling lam legden. Nog wat later was er een zwarte kwaliteit in het doosje gegaan en een paard naar h8 gedwongen, en toen zwart een dameuitval probeerde bleek de pion op d6 meteen naar dame door te kunnen lopen. Kassa!

Het eerste matchpunt werd binnengetikt door Ab, die gisteren zijn eerste serieuze partij in ruim 3 jaar speelde, er dus weer even in moest komen en dus op eigen verzoek op bord 8 speelde. Volgens mij had hij zo’n beetje de hele partij wel voordeel, maar ik zag niet echt hoe dat verzilverd kon worden. Gelukkig zag Ab dat wel (al heb ik ook hier gemist hoe dat ging), en dus mocht hij zijn eerste punt namens ons vieren, notabene tegen de club waar hij voor het laatst extern had gespeeld!

Maarten D. mocht de teamoverwinning vaststellen, in de eerste wedstrijd sinds ruim 18 jaar waarin hij voor een ander team dan Assen 1 uitkwam. Het zag er lang spannend en ingewikkeld uit, maar met een goed getimede doorbraak op de koningsvleugel wist Maarten de witte stukken flink in verlegenheid te brengen. Hoe het daarna verder ging heb ik niet gezien, maar het voordeel werd niet meer uit handen gegeven.

Er zat zelfs een zesde bordpunt aan te komen, want Hans had zijn tegenstander volledig overspeeld en twee pionnen gewonnen. De lopers waren weliswaar ongelijk, maar de materiële voorsprong zou toch genoeg moeten zijn voor de overwinning? Niets van dat alles: opeens bleek er een matnet in de stelling te zitten, en zo viel dit punt alsnog de andere kant op…

Léon was als laatste nog bezig, maar zijn verwoede pogingen een verloren stelling te redden mochten niet baten. In de opening vergat hij op het juiste moment op b5 te ruilen, waarna zijn tegenstandster zomaar een pionnenketen a5-b4-c3 mocht creëren waarmee de hele witte damevleugel lam was gelegd. In het middenspel leken er nog kansen te komen, maar toen de zwarte pionnen inmiddels vrijpionnen waren geworden kwamen de witte stukken alsnog met elkaar in de knoop, en rond de klok van half 6 werd ook Léon mat gezet.

Geen 6 – 2 overwinning dus, maar wel 5 – 3, en dat is voldoende om ook na twee ronden aan de leiding te gaan. Over vier weken gaan we weer verder, met een bezoekje aan ESG!

Uitslagen ronde 2 (KNSB)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.