Uitstekende prestaties Assenaren in Hoogeveen!

Vorig jaar kon het traditionele toernooi in Hoogeveen helaas om de bekende redenen niet doorgaan, maar dit jaar is de situatie gelukkig behoorlijk verbeterd, en dus kon het toernooi weer op de kalender gezet worden. De formule was wel behoorlijk opgeschud: het hoofdprogramma bestond namelijk uit het NK! Daardoor was er helaas geen ruimte meer voor een Amateurgroep in de middag, maar de ochtendgroep bleef wel behouden. Vier Assenaren kwamen in die groep aan de start, en met name de jongste drie deden het geweldig!

De hoogst geplaatste Assenaar was Léon, en hij eindigde ook het hoogst, namelijk als gedeeld zevende! Na een overwinning in de eerste ronde mocht hij in de tweede ronde zomaar tegen de nummer één van de plaatsingslijst aantreden; die speelde een openingsvariant die Léon nog niet kende, Léon wist achter het bord niet de beste oplossing te vinden, en dus werd het een nul. Na een remise in ronde 3 kwam een prachtige reeks van 3 uit 3, wat Léon in de tussenstand een prachtige gedeeld vierde plaats opleverde, en een partij op bord 2! Helaas bleek de tegenstander (een pas 10-jarig talent dat het toernooi van zijn leven speelde!) te sterk, en in de slotronde was al snel de muziek uit de stelling en moest Léon genoegen nemen met een halfje. 5 uit 8 is daarmee het totaalresultaat; net niet voldoende voor een prijs, maar wel voor een mooie ratingwinst!
De tweede Assenaar in de eindstand is Jaël op een gedeelde 17de plaats met 4½ uit 8. In de eerste zes ronden won hij weliswaar ‘slechts’ twee keer (beide keren met zwart!), maar verloor geen enkele partij! Helaas kwam daar in de zevende ronde verandering in met een nederlaag, en in de laatste ronde zat er ook niet meer in dan remise. Ook voor Jaël geen prijs, maar zijn veel te lage FIDE-rating zal op de novemberlijst een mooie boost krijgen!
De overige twee Assenaren eindigden allebei op precies 50% en een gedeelde 25ste plaats. Ongetwijfeld zal Lyne daarmee het meest tevreden zijn; ze was immers van de 58 deelnemers slechts als 44ste geplaatst! Er had mogelijk zelfs nog meer ingezeten; zo kon ze in de tweede ronde ineens een stuk winnen, maar durfde dat niet aan en verloor uiteindelijk… Even dreigde haar toernooi als een nachtkaars uit te gaan toen ze in de zevende ronde met wit onderuit ging en in de laatste ronde een zwartpartij tegen 1800+ kreeg, maar Lyne bleef keurig overeind (al ging het nog bijna fout toen haar dame ineens gevangen kon worden, maar wit het gelukkig ook niet zag) en haalde een prachtig halfje binnen! Helaas kwam ze daarmee ook net tekort voor een gedeelde eerste plaats in het damesklassement, maar ook haar FIDE-rating zal aanzienlijk stijgen!
Als laatste Assenaar was Nanning ook weer eens van de partij, en als enige wist hij geen enkele remise te spelen: vier overwinningen en vier nederlagen. Daarmee voldeed hij precies aan de ratingverwachtingen, en dus kan ook Nanning uiteindelijk volgens mij tevreden zijn.

Als bonus het volgende opmerkelijke partijfragment, waarbij ik geen namen noem maar wel verklap dat het punt naar één van de onzen ging:

Ook voor mijzelf was het trouwens weer eens leuk om als toeschouwer een toernooi bij te wonen; dat heb ik immers ook al anderhalf jaar niet kunnen doen…

ToernooisiteEindstand Amateurgroep
Persoonlijke resultaten: LéonJaëlLyneNanning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.