Assen 3 knokt zich naar overwinning tegen Philidor 1847 3

Aan de vooravond van de nieuwste aanscherping van de corona-maatregelen kon er vanmiddag (27 november) gelukkig nog ‘gewoon’ gespeeld worden voor de KNSB-competitie, en voor Assen 3 stond de thuiswedstrijd tegen Philidor 1847 3 op het programma. Doordat de grote zaal ditmaal niet beschikbaar was werd deze wedstrijd in zaal 3 en 4 gespeeld, en ook werd vrijdag overeengekomen om om 12:00 te beginnen, om eventuele problemen met sluitingstijden voor te zijn. Bovendien kon, omdat Assen 2 een vrije ronde had, de auteur van dit verslag zich beschikbaar stellen als wedstrijdleider, om zo Gerard enigszins te ontlasten. Het werd een spannende wedstrijd, waarin vooral de zwartspelers goed scoorden!

Na ongeveer anderhalf uur was het Ben die op bord 1 het eerste bordpunt binnenhaalde, maar daar had hij behoorlijk wat mazzel voor nodig. Kort na de opening was hij een kwaliteit kwijtgeraakt, en de aanval die hij daarna op touw wist te zetten leek niet door te slaan. Toen besloot de tegenstander mee te werken:

Helaas bleef de voorsprong niet lang staan, want helemaal aan het andere einde van de opstelling kon Serana haar prachtige debuut in de vorige ronde geen mooi vervolg geven. In de opening en het vroege middenspel kon ze goed meekomen, maar toen ze verzuimde op een goed moment c3-c4 te spelen werd haar pion op c3 een dodelijke zwakte. Niet veel later ging die pion de doos in en ontstond er een toreneindspel met een prachtig centrum voor zwart. Daar was geen kruid tegen gewassen, en ondanks lang en moedig doorspelen moest Serana uiteindelijk toch de nul accepteren.

Assen 3 kwam zelfs op achterstand door een enigszins onnodige nederlaag van Cor op bord 6. Hij had een aanval op zijn koning weten af te slaan en daarna een pion weten buit te maken, maar kreeg opeens een familieschaakje op koning en beide torens te verwerken. Daarna ging het van kwaad tot erger, want in het eindspel van toren tegen paard en pion koos Cor een wel erg ongelukkig plan, waarna zijn paard zonder pardon werd gevangen en de nul een feit was…

Gelukkig was het daarna snel weer gelijk door een overwinning van Jacob op bord 7. Ook hij had daar wat geluk voor nodig: hij verloor een pion op e6, maar toen zijn tegenstander met Pe6-c7 achter de toren op a8 aan dacht te moeten gaan werd dat paard zonder pardon veroverd via de aftrekaanval Le7-c5+. Er moest nog wat techniek getoond worden, maar ondanks wat kleine haperingetjes kwam de overwinning niet meer in gevaar.

Met opnieuw een flinke dosis geluk kwam er opnieuw een voorsprong voor Assen 3, maar wie mij na drie uur spelen had verteld dat Lyne op bord 3 zou gaan winnen had ik absoluut niet geloofd. Ze speelde tegen haar tegenstander uit de tweede ronde Hoogeveen vorige maand, maar nu met zwart, en aangezien ze met wit al van deze speler had verloren was dat geen gunstig voorteken. Inderdaad verliep de opening niet geweldig, en al snel zag Lyne zich genoodzaakt haar stelling flink te verzwakken om de witte stukken buiten de deur te houden. Toen ze met een klein trucje wat stukken wist te ruilen leek het wat op te klaren, maar haar pionnen op f5 en h4 waren nog altijd rijp voor de oogst…

Nanning had vervolgens de eer het eerste matchpunt binnen te tikken. Volgens mij stond hij op bord 5 al snel comfortabel, en uiteindelijk wist hij een pion te winnen. Het verzilveren leek nog een zware opgave nadat de tegenstander wist te vluchten in een toreneindspel van 3 witte pionnen tegen 4 zwarte, met alles op de koningsvleugel, maar vanwege zijn veel actievere stukken (met name de koning, die via allerlei gaten kon binnendringen) bleek Nanning toch nog relatief eenvoudig het punt naar zich toe te kunnen trekken.

Voor de matchwinst mocht Abedin tekenen, maar het kostte hem wat meer moeite dan ik na zo’n 20 zetten had gedacht. Hij mocht op bord 2 ongeveer op dat moment zijn tegenstander lelijk trucen en een kwaliteit veroveren, maar kwam daarna bloot te staan aan allerlei schaakjes. Daar wist hij knap uit te lopen, maar met twee pionnen voor de kwaliteit had zwart nog gevaarlijke tegenkansen. Toen zwart in tijdnood echter opnieuw in de fout ging kende Abedin niet opnieuw genade en ving de zwarte koning keurig in een matnet, en werd hij daarmee de eerste witspeler in deze wedstrijd die het punt wist te drukken, na zes overwinningen voor zwartspelers!

Het slotakkoord was voor de tegenstanders, want Aart liet zich op bord 4 in tijdnood een stuk ontfutselen. Nog even leek het alsof hij eeuwig schaak had, maar dat bleek helaas niet het geval, en dus ging ook hier het punt naar zwart.

Opgeteld geeft dit alles een 5 – 3 overwinning voor Assen 3, met cruciale rollen voor Abedin die als enige witspeler wist te winnen, en Ben en Lyne die verloren stellingen nog in winst wisten om te zetten. Twee zwaarbevochten matchpunten dus, en daarmee is Assen 3 weer geklommen naar de tweede plaats! De volgende wedstrijd, thuis tegen Schaak Combinatie Leeuwarden, staat voor over drie weken op het programma, maar of die door kan gaan is uiteraard afhankelijk van de hele situatie omtrent de avond-lockdown die zondag ingaat, en of de KNSB daar eventueel een sportieve mouw aan weet te passen. We gaan het afwachten!

Uitslagen ronde 3 (KNSB)

3 gedachten over “Assen 3 knokt zich naar overwinning tegen Philidor 1847 3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.