Weinig geluk voor Asser jeugd in tweede speeldag Meesterklasse A

Eergisteren (1 oktober) stond de tweede speeldag van de Meesterklasse A op het programma, en daarvoor mochten we deze keer afreizen naar Arnhem, waar we in dezelfde locatie speelden als waar vorig jaar de tweede speeldag plaatsvond. We moesten wel een stukje omrijden omdat de A50 tussen de knooppunten Beekbergen en Waterberg afgesloten was in verband met wegwerkzaamheden, maar gelukkig was ik hier van tevoren van op de hoogte, zodat we alsnog ruim op tijd aanwezig waren!

Het team aan het begin van de ochtendronde; v.l.n.r. Serana, Noël, Léon en Jaël

Ronde 3: Assen A1 – JSN A2

In de vorige ronde hadden we het eerste team van Jeugd Schaak Noord op 2 – 2 gehouden, en nu was het dus de beurt aan hun tweede team om het tegen ons op te nemen. Ik dacht vooraf nog dat we goede kansen hadden tegen dit team, maar dat bleek nogal tegen te vallen. Met name hun derde en vierde bord speelden in mijn ogen veel beter dan op grond van hun rating verwacht mocht worden, en Noël werd daar het slachtoffer van. Vlak na de opening dacht hij een loper te kunnen ruilen, maar zijn tegenstander counterde uitstekend in het centrum en wist twee lichte stukken tegen een toren te veroveren. Veel belangrijker was echter dat Noël daarbij zijn belangrijke zwartveldige loper kwijtraakte, en dat zorgde voor veel zwaktes rondom zijn koning. Nog wat later overzag hij ook nog een truc die een kwaliteit kostte, en met een stuk minder was de partij gespeeld en stonden we zomaar achter…
Ook Serana leek aan het kortste eind te gaan trekken nadat ze een pion was kwijtgeraakt, maar gelukkig ging haar tegenstander opzichtig in de fout:

Dat was een niet meer verwacht, maar wel zeer belangrijk punt, want Léon stond inmiddels huizenhoog gewonnen, en met een solide stelling van Jaël tegen Loek van der Hagen was de matchwinst ineens binnen handbereik!
Léon had inderdaad niet veel moeite het punt op het droge te trekken. Na een ietwat onnauwkeurige openingsopzet van zwart kon hij zich heerlijk uitleven met actief spel, wat uiteindelijk een kwaliteit en twee pionnen opleverde. Een lekker puntje!
Daarmee was het aan Jaël om het andere matchpunt ook binnen te tikken, en toen hij in wederzijdse tijdnood plotseling een kwaliteit won leek dat te gaan lukken ook. Het paard van Loek bleek echter zo glad als een aal en glipte overal langs, dreigde links en rechts paardvorkjes, en wist zo alle zwarte pionnen buit te maken. Vier pionnen en een paard tegen een kale toren bleek teveel van het goede, en uiteindelijk deed Jaël net te lang over zijn laatste zet en ging hij door de vlag… Net geen tweede matchpunt dus, maar dit gelijkspel voelde toch wel een beetje als een overwinning!

Uitslagen

Ronde 4: VAS A1 – Assen A1

Vorig seizoen kon VAS nog niemand minder dan Eline Roebers opstellen, maar zij laat deze competitie dit jaar voor wat die is, en daar heeft ze uiteraard ook gewoon gelijk in. Ook zonder haar heeft VAS nog altijd een capabel team, maar met gemiddeld 50 ratingpunten meer waren wij wel de favoriet in deze wedstrijd. Helaas liep het heel anders…
Serana kon het ditmaal helaas niet bolwerken. Voor de partij had ik nog even wat openingen met 1. e4 e5 met haar doorgenomen, maar toen haar tegenstander doodleuk 1. Pf3 speelde was de voorbereiding meteen nutteloos. Helaas heeft Serana niet veel ervaring met dit soort openingen, en dus moest ze achter het bord alles zien te bedenken. Een aantal zetten ging dat goed, maar toen maakte ze een vrij bekende fout: ze speelde het voor de hand liggende 1… b6 om haar dameloper te ontwikkelen, maar daarmee verzwakt zwart zowel de c-lijn als de diagonaal a4-e8. Wit buitte dat genadeloos uit en won een stuk, en ondanks hardnekkig verzet liet hij niet meer los.
Ook bij Noël ging het helaas wederom niet goed. Vlak na de opening kreeg hij zomaar een pion in de schoot geworpen, maar de zwarte stelling bood verder niet veel aanknopingspunten, waardoor het lastig was een goed plan te verzinnen. Daar slaagde Noël dan ook niet in; zijn stukken kwamen met elkaar in de knoop, en toen hij zich één verzwakking te veel permitteerde was de tegenstander er als de kippen bij om met zijn paard binnen te vallen en zomaar een stuk mee te nemen. Een tegenaanval kwam niet op tijd van de grond, en dus stonden we 2 – 0 achter…
Dat was op zich nog geen ramp, ware net niet dat Léon inmiddels ook verloren stond. Zijn openingskeuze pakte, net als tegen JSN 1, niet goed uit; een witte loper op g3 kreeg alle gelegenheid om veel zwarte velden op de damevleugel te bestrijken, en in minder dan geen tijd werd Léon compleet overlopen op de damevleugel. Dat hij ergens tussen zet 25 en 30 door de vlag ging was slechts een detail.
Jaël speelde nog voor de eretreffer, maar had zijn tegenstander na een goed verlopen opening sterk zien terugkomen. Gelukkig werd die te gulzig en hapte een pionnetje op b4 van het bord, waarna Jaël met een stiekeme damezet naar a2 ineens de druk kon opvoeren. Die druk leidde tot stukwinst, daarna tot ruil van toren en stuk tegen dame, en toen er ook nog een tweede witte dame bij ging komen vond zwart het wel mooi geweest en hadden we toch nog een bordpuntje te pakken!

Uitslagen

Opnieuw slechts één matchpunt dus, en daarmee zijn we afgezakt naar de voorlaatste plaats… Geluk bij een ongeluk is wel dat dat ons hoogstwaarschijnlijk voor de derde speeldag een vrije ochtendronde oplevert, waardoor we niet in alle vroegte, maar pas aan het begin van de middag hoeven te vertrekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.