Assen 1 komt tekort tegen Van der Linde

door: Sjoerd Homminga

Vrijdag 6 februari kwam Van der Linde uit Winschoten op bezoek in De Steiger in de vijfde ronde van de NOSBO promotieklasse. Beide teams hadden bij aanvang een 50% score. Qua rating was Assen favoriet, maar in de promotieklasse zegde dat achteraf niets. De hele avond werd tegen een achterstand aangekeken, die op het eind niet goedgemaakt kon worden.

 1. Minko Pieters – Pieter Tromp
  Op bord 1 had Pieter Tromp een zware dobber aan Minko Pieters. Pieter zijn koningsaanval strandde waarna hij iets slechter kwam te staan. Een slordigheid versnelde de strijd en de nul – één was een feit.
 2. Elmar Hommes – Harold Bosboom
  Elmar hield lang zijn stukken op het bord en voerde langzaam de druk op. In een overwegende stelling werd in de tijdnoodfase het pleit beslecht door een oprukkende pion die een fraai mat in de stelling mogelijk maakte.
 3. Douwe Algera – Ivo Maris
  Ivo kwam vroeg in de avond in een eindspel terecht met een paard tegen twee pionnen. Ondanks verwoede pogingen lukte het hem niet om het materiële voordeel om te buigen in winst en moest hij berusten in remise.
 4. Maarten Dijkstra – Tonnus Oosterhoff
  Evenals Elmar maakte Maarten optimaal gebruik van zijn tijd. In een gelijkwaardige stelling probeerde Maarten druk te houden, maar er was nauwelijks sprake van voordeel. Bij een stand van 4-3 in het nadeel van Assen, deed Maarten een uiterste poging om er nog een gelijkspel uit te halen. Hij speelde alles of niets. In het laatste speelkwartier leidde een aftrekschaakje tot een jammerlijke nul.
 5. Titus Ensink – René den Dekker
  René kreeg een gezonde aanvalsstelling. Een doorbraak zorgde ervoor dat René twee torens kon ruilen tegen een dame en pion. René hield perspectief, maar de twee torens van zijn tegenstander brachten tegenkansen. Uiteindelijk bleken ze sterk genoeg voor eeuwig schaak.
 6. Martin van Velzen – Jarek Krawczyk
  Bij Martin ging de strijd gelijk op alhoewel Martin iets overwegender stond. Zijn tegenstander hield de deur netjes dicht, waarna Martin geen winstkansen zag en zich tevreden moest stellen met remise.
 7. Frank Hartog – Sjoerd Homminga
  Sjoerd koos voor de tactiek om een complexe stelling op het bord te zetten. Deze strategie kwam hem duur te staan. De jeugdige Frank Hartog ging volop mee en wist vervelende tegendreigingen te creëren, die een kwaliteit tegen een pion opleverden. Mistige tegenkansen gingen in rook op na een gedwongen afwikkeling. In het eindspel maakte Hartog het na een knoeizet van Sjoerd onverbiddelijk uit.
 8. Frank van der Werff – Benjamin van der Woude
  Frank mocht aantreden tegen Noordelijk talentspeler Benjamin van der Woude. Hij kwam goed uit de opening en wist zijn tegenstander op te zadelen met een geïsoleerde pion. Via hevige druk wist bracht Frank Benjamin aardig in het nauw. Na ergens de winst gemist te hebben bleef er een gelijke stelling over, die leidde tot remise.

De uitslagen zijn:

  Assen        1841 - Van der Linde     1767 3 - 5 
1. Pieter Tromp    1918 - Minko Pieters     1926 0 - 1 
2. Elmar Hommes    1941 - Harold Bosboom     1883 1 - 0 
3. Ivo Maris      1827 - Douwe Algera      1853 ½ - ½ 
4. Maarten Dijkstra  1877 - Tonnus Oosterhoff   1786 0 - 1 
5. René den Dekker   1867 - Titus Ensink      1716 ½ - ½ 
6. Martin van Velzen  1807 - Jarek Krawczyk     1746 ½ - ½ 
7. Sjoerd Homminga   1907 - Frank Hartog      1459 0 - 1 
8. Frank van der Werff 1584 - Benjamin van der Woude   ½ - ½

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.