Hoogeveen 3 – Assen 2 : 1,5 – 4,5

Verslag: Sybrand

Een kort verslagje (ik was zelf aan het schaken, dus heel gedetailleerd is het niet):

Cor speelde een degelijke partij. Materieel ging het lang gelijk op, maar zijn tegenstander kreeg steeds meer pionnen op de c-lijn (uiteindelijk een tripel-pion). Dit toreneindspel winnen kan je aan Cor wel overlaten, 1-0.

Jacob stond in het middenspel een paard voor tegen twee pionnen. Meer heb ik er niet van gezien, maar even later gingen de stukken de doos in (2-0).

Ikzelf stond met zwart in het middenspel materieel gelijk, vanuit de opening (Morra) in een iets overwegende stelling. Een wending in een aanval van de tegenstander op de damevleugel zag ik over het hoofd, waardoor de tegenstander kon aansturen op zettenherhaling (2,5 – 0,5).

Maarten had met wit een mooie aanval wat er erg dreigend uit zag. Zwart kon na dameruil het directe gevaar afwenden, maar Maarten kon met zijn toren op de 7e rij komen en via een aftrekschaakje twee pionnen ophalen. Uiteindelijk zette Maarten zijn tegenstander op h8 mat met toren en paard. Een mooi matbeeld als het je tenminste niet overkomt(3,5-0,5 ).

Jan Boer stond lange tijd materieel iets achter, maar had wel actief spel. Toen ik een poosje later keek stond hij ineens een toren tegen twee pionnen voor. Helaas waren de pionnen al wat ver opgerukt, zodat het spel eindigde met twee kale koningen ((4-1).

Vanaf ongeveer half 11 speelde alleen Jan Posthoorn met wit nog in een materieel gelijke stand, maar Jan met 2 verbonden pionnen en zwart 2 losse. Bovendien deed de zwarte koning niet mee aan het spel. Een prachtig kwaliteitsoffer van Jan bleek echter net niet genoeg om de winst te pakken, zodat Jan moest berusten in remise (4,5 – 1,5).

  Hoogeveen 3     1473 - Assen 2      1641 1½ - 4½
1. René Los      1550 - Jan Posthoorn   1823 ½ - ½
2. Pieter Sybesma      - Sybrand Houtsma    ½ - ½
3. Jeroen Bottema   1539 - Maarten Hoolsema 1609 0 - 1
4. Lieuwe van der Meer 1394 - Jacob Dijkstra  1595 0 - 1
5. Willem Piepot    1389 - Cor van der Werff 1617 0 - 1
6. Jan van Hoorn    1492 - Jan Boer     1560 ½ - ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.