Assen 4 – Hoogeveen 2

      Geen reacties op Assen 4 – Hoogeveen 2

Voor vrijdag 15 januari stond er een ware kraker op het programma. Zonder te overdrijven zou er bijna gezegd worden dat het Assen – SISSA in de vergetelheid drukt. De nummer 1 van de 2e C, Hoogeveen 2, kwam op bezoek in Assen, de nummer 3. Als Assen 4 zijnde hebben we het hele seizoen er keihard voor geknokt om een mooi affiche te krijgen, en nu is het dan daar. Na twee uitstekende winsten tegen eerder Veendam 2 en Van der Linde 2 mochten we hier nu niet verslappen. Uiteraard hadden wij vrijwillig voor de underdogpositie gekozen met 7 bordpunten minder na drie gespeelde wedstrijden, een slippertje tegen ESG 3 en een lager ratinggemiddelde horen allemaal bij de tactiek. Dan de opstelling van Asser kant;

 1. Gertjan Haan
 2. Kenneth Muller
 3. Jacob Dijkstra
 4. Maarten Bosma
 5. Jari Michels
 6. Daniël Kuperus

Zo op het eerste gezicht vallen er twee dingen op. De familie Kuperus is wel vertegenwoordigd, maar Jan ontbreekt. Deze moest verstek laten gaan vanwege een klein beursje verderop in het land. Ten tweede valt er op dat de jeugdspelers de “oudere garde” verdrijven van de eerste borden. Heeft dit een gefundeerde reden? JAZEKER! Immers wij zijn een, weliswaar veredeld, jeugdteam. Daarnaast zijn er heel erg goede aanwijsbare redenen. Gertjan Haan heeft een supermooie score van 1,5 uit 3 gehaald met een prachtige overwinning op een 1660 speler in de vorige wedstrijd. Daarnaast laat hij zich heel erg goed gelden in de senioren competitie en als dat nog niet genoeg is dan is er nog de prachtige prestatie geleverd tijdens het schaakfestival in Groningen. Dan Kenneth op bord 2, dat heeft hij verdiend aan het vertoonde spel tijdens de externe competitie en zijn mooie snelschaaktitel die hij heeft binnen gehaald bij de jeugd en dus vóór Gertjan was geëindigd.

Zoals er te zien is wordt er een trend in gezet. De jeugd gaat het overnemen van de oudere garde. In de mail die is rondgestuurd naar het team is er ook duidelijk de “angst” uitgesproken dat de oudere garde straks alleen nog maar aanspraak mag maken op bord 4 tot en met 6. Niet omdat we zo graag op lagere borden willen spelen, maar omdat er spraakmakende overwinningen worden geboekt door de jeugd en ze simpelweg beter beginnen te worden dan de ouderen. Het is voor mij wel jammer dat ik deze conclusie moet trekken, maar de waarheid kan niet altijd even leuk zijn. Eén van mijn teamgenoten heeft mij in vertrouwen verteld “Vroeger zou ik er volop zijn ingegaan, maar de scherpte is eraf.” Daar schaar ik mij volkomen achter, echter is er ook nog veel te leren van de oudere garde, zoals het tijd nemen voor de zetten, rustig blijven in moeilijke situaties en omgaan met zeer lastige tegenstanders. Dat laatste hadden wij uiteraard geen last van deze avond. Dan nu over naar de wedstrijd, want daar zou het verslag eigenlijk over moeten gaan. Het scoreverloop is in chronologische volgorde en ik heb geprobeerd zoveel mogelijk van de partijen mee te krijgen. Nog één kleine noot, er is geen gebruik gemaakt van een computer bij het analyseren van de partijen, er kunnen dus nog een aantal schoonheidsfoutjes in zitten. Mocht dit het geval zijn, mail deze dan even want dan kunnen ze worden aangepast.

Bord 5: Jari Michels – L. de Jonge

Jari had nog een appeltje te schillen in de externe competitie. Vanavond was hij als eerste klaar, maar jammerlijk niet met een punt. Vanuit de opening leek Jari een stuk te gaan verliezen, wat niet gebeurde gelukkig. De tegenstander bleef erg veel druk houden, maar maakte ook genoeg schoonheidsfoutjes. Jari profiteerde hier in tactisch opzicht wel van door de stand gelijk te houden op het bord, maar strategisch had zijn tegenstander wel de overhand. Toen Jari dacht dat het beter was om zijn vrijpion te dekken met de loper in plaats van zijn achtergebleven C-pion kon de tegenstander afwikkelen naar een winnend eindspel.

Ondanks het verlies van Jari had hij wel erg goed gespeeld, dat verdiend een compliment!

Bord 2: Kenneth Muller – R. Danker

Kenneth had een spannende partij, met erg veel wendingen. Vanuit een Siciliaanse opening, waarin in eerste instantie gewoon theorie werd gespeeld speelde zwart ineens zwakkere zetten, die uiteraard ook van de theorie afweken.

Bord 1: Gertjan Haan – R. Los

Het nieuwe vlaggenschip mocht meteen aan de bak. In een actieve partij van beide kanten waarbij ik het gevoel had dat Gertjan overwicht had gedurende de partij liep het jammer genoeg niet goed af. Ik heb het slot van de partij niet gezien, maar Gertjan heeft zich wel gemanifesteerd als een ware bord 1 speler van Assen 4. Wat mij blijft dit gewoon gehandhaafd ondanks het verlies.

Bord 4: Maarten Bosma – A. van Seventer

Ikzelf mocht aan bord vier het opnemen tegen dhr. van Seventer. Een zware dobber zo bleek tijdens de partij. Na een Russische opening kwam er een prachtige witte stelling op het bord, maar misschien ben ik wat bevooroordeeld.

Stelling na 15 Pg3

Zwart moet nog beginnen met de opbouw van een aanval terwijl wit het bijna zover heeft. Het zou nog mooier zijn als de pion van f2 nog mee zou kunnen doen. Vanaf hier gebeurde er niet zoveel totdat de voorbereidingen zijn getroffen.

Bord 3: Jacob Dijkstra

Speelde alweer met zwart, dat heeft een duidelijke reden, hij is één van de weinigen in het team die er ook punten mee pakt! Deze avond had Jacob last van dezelfde perikelen als ondergetekende. Een prachtige stelling opgebouwd en dan het de cruciale zetten missen. Hier ging ook deels het initiatief verloren, maar was het behalen van remise makkelijker. Zo geschiede het dan ook en kon de koploper gerust adem halen want het gelijke spel was in ieder geval binnen 2 – 3.

Bord 6: Daniël Kuperus

Daniël had de kans om de verliespartij van de vorige keer recht te zetten. Daniël kreeg een echte elk-gaatje-zit-dicht-partij. Met één open lijn waar beiden over moesten opereren werd het lastig om de winst te halen. Toen het 23.00 kwam Daniël even langs om te vragen wat hij met het remise aanbod aan zou moeten. Het team zou gaan verliezen als hij het aannam. Ik heb gekeken naar de stelling en vond dat remise wel goed was. De kans op winst was nihil geweest bij het forceren van de stelling. Daarnaast ligt het niet aan het halfje van Daniël dat we de wedstrijd zouden verliezen.

2,5 – 3,5

Een terechte uitslag op basis van de ratings, maar een gelijkspel zou toch wel net zo rechtvaardig zijn geweest. Maar ja, nu valt het dubbeltje niet goed voor ons, maar de volgende keer is het geluk onzer zijde.

De volgende wedstrijd zal zijn uit tegen Rochade, dat huidige nummer twee van de competitie op maandag 1 februari. Zullen we die avond maar weer moeten stunten.

Maarten Bosma

  Assen 4    1504 - Hoogeveen 2     1616 2½ - 3½
1. Gertjan Haan  1456 - René Los      1607 0 - 1
2. Kenneth Muller 1419 - Rudi Danker     1601 1 - 0
3. Jacob Dijkstra 1568 - Frans van Amerongen 1650 ½ - ½
4. Maarten Bosma 1646 - Ton van Seventer  1667 ½ - ½
5. Jari Michels  1430 - Lieffert de Jonge  1579 0 - 1
6. Daniël Kuperus   - Tino Jonker     1593 ½ - ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.