Assen 3 houdt aansluiting na grote overwinning

Op woensdag 20 januari moest Assen 3 het jaar goed proberen te beginnen tegen Hoogeveen 3. Onze teamleider zit even niet in een goede periode, daarom moest ik het organiseren, wat nog wel een beetje lastig bleek, want wie spelen er ook alweer in Assen 3? Er was per ongeluk één speler teveel die wilde spelen, maar Jan Kuperus kon zijn aandacht toch ergens anders op focussen. Jan, bedankt voor je dubbele flexibiliteit 🙂

Maarten bewees zijn waarde vrijwel meteen. Hij wilde met wit het Siciliaans wel weer eens op het bord krijgen, en zijn tegenstander werkte mee. Toen Maarten besloot zijn g en h pionnen voorwaarts te laten marcheren, en al zijn stukken op de koningsvleugel te richten, vond zijn tegenstander het een uitdaging om die kant dan maar op op te rokeren. Maarten maakte de druk op zijn tegenstander schitterend af: met een pion op g6 kon hij zijn beide torens, die toch alleen maar in de weg stonden offeren, waarna Dh1+ en dan met Dh7 mat gegeven kon worden. Dat er eigenlijk maar één toren geofferd hoefde te worden, maakte de slachting niet minder mooi. Na drie kwartier en volgens mij ongeveer 24 zetten was het dus al mooi 1-0 voor ons.

Mijn tegenstander bood met deze 1-0 achterstand op de elfde zet al een tactische remise aan, maar daarvoor was ik niet naar Hoogeveen gekomen natuurlijk. Met z’n stomme scandinavisch, bah, wat een opening. Ja Pieter, geef maar toe.

Tijdens zijn lange denken daarna (hij bleek zelf de theorie van deze opening ook niet te kennen, of ik heb een theoretisch nieuwtje geïntroduceerd) kon ik mooi op de andere borden kijken, en zag dat alle Assenaren behoorlijk tot goed stonden.

Freek had een pionnetje gewonnen en buitte deze potentiële dame goed uit. Hij haalde zijn koning erbij, gebruikte zijn loper en toren goed, bleef kortom gewoon actief staan. Volgens hemzelf was hij de hele partij aan het schuiven. Geen spectaculaire aanval, maar professioneel uitgespeeld Freek. 2-0 voor ons.

Daarna was Nico aan de beurt, hij had na een soort van Siciliaans veel druk op de stelling van zijn tegenstander. Er bleef een gevaarlijk dame en paard vs dame en paard middenspel over. Nico ruilde echter met een mooi trucje zijn paard en dame zodat, zoals hij natuurlijk al gezien had, een eindspel met een pion meer overbleef. Ringaldus dacht eens rustig na, overwoog zijn zetten, en buitte zijn pion meer dan keurig uit. 3-0 voor ons, nog een halfje te gaan dus.

Van de partij van Jan Boer heb ik niet zoveel gezien, hij speelde dacht ik met zwart Nimzo-Indisch. De keren dat ik keek ging het gelijk op meende ik, Jan had wel het loperpaar, maar wit had wat dreigingen. Daarna werd mijn eigen partij wat interessanter en ging ik daar maar weer eens op letten. Toen ik later weer keek bij Jan, was zijn tegenstander door zijn vlag met een paard en een toren achter. Jan had dus ook gewoon bekwaam zijn tegenstander van het bord afgedrukt. Dat was 4-0 voor ons, de overwinnig was binnen.

Tinus was nog bezig, maar ik had alle vertrouwen omdat hij zichzelf in een volkomen gewonnen pionnen eindspel had gemanouvreerd. Ik weet niet of ik het verkeerd zag toen ik even keek, of dat Tinus wel de oppositie had kunnen houden en nog makkelijker zijn pion kunnen laten promoveren, maar Tinus ziet sommige dingen wat anders dan de meesten 😉 Toen ik later weer keek was de dame behaald, maar toen die naar A1 ging om twee pionnen tegen te houden, zag ik Maarten bedroefd nee schudden. Het werd nog knokken voor remise zo oreerde Maarten later, maar dat had Tinus toch relatief eenvoudig gehouden. 4.5-0.5 dus.

Ikzelf was blij dat ik de remise op de elfde de remise had afgeslagen, want er was een interessante stelling op het bord verschenen. Ik had een heel mooi paard op c7 en was van plan de druk op te gaan voeren en toe te slaan. Mijn tegenstander, zo vertelde hij later, heeft een hekel aan rokeren en wil het liefst gewoon de andere rokadestelling aanvallen. Deze tactiek werkte voor hem, want wat ik niet wilde gebeurde; hij kreeg tegenkansen.

Al met al hebben we het dus goed gedaan als Assen 3 en staan we na vandaag keurig in het linkerrijtje.

Rieks Taal

  Hoogeveen 3     1457 - Assen 3       1554 1 - 5
1. Pieter Sybesma   1615 - Rieks Taal     1568 ½ - ½
2. Jeroen Bottema   1529 - Jan Boer      1595 0 - 1
3. Jan van Hoorn    1446 - Maarten Bosma    1646 0 - 1
4. Wim van der Neut  1423 - Freek van der Werff 1477 0 - 1
5. Timon Bos      1332 - Nico Ringenaldus     0 - 1
6. Lieuwe van der Meer 1395 - Tinus Spriensma   1486 ½ - ½

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.