Assen 1 met hangen en wurgen gelijk tegen HSP

Ditmaal geen verslag van teamleider Pieter, maar van een toevallige toeschouwer die tot zijn schrik oneven was in de interne, en daardoor ruim de tijd had om deze wedstrijd te volgen.

De avond begon mooi, want binnen no-time stond de 1 – 0 op het scorebord. HSP kwam namelijk met een man minder en liet uiteraard bord 1 leeg. Of je normaal of reglementair van Renze verliest, verliezen doe je toch, dus dan maar een reglementaire nul.

Op de andere borden ontwikkelde zich een spannende strijd. Ivo op bord 2 had een min of meer gelijkwaardige stelling vanuit een g3-Pirc tegen de sterkste HSP-er (Vincent Geeraets, rating 2006), Maarten op 3 stond gedrukt nadat hij met zijn eigen geliefde Trompovsky was geconfronteerd, Pieter op 4 werd licht in de problemen gebracht door onze ex-voorzitter Ruurd van der Meulen, Elmar kreeg op 5 een soort Leeuw tegen het Engels (leek wel wat op Oud-Indisch, maar was het net niet helemaal), Sjoerd op 6 mocht een Najdorf bestrijden en deed dat zoals gewoonlijk op zijn eigen wijze, René op 7 had een mooie stelling vanuit een Draak waarin wit h2-h4 en 0-0 dacht te mogen combineren, en Henk op 8 zadelde zijn tegenstander op met een isolani op d5. Kansen genoeg dus op winst.

Pieter was als eerste klaar, en hij was maar wat blij dat Ruurd na 14 zetten wel genoegen wilde nemen met een halfje, want de witte stelling oogde na 10 zetten al niet fris. Gelukkig wist Pieter de dames te ruilen en het gevaar te bezweren, maar daarmee was wel meteen alle muziek uit de stelling verdwenen.

Henk had ondertussen de pion op d5 gewonnen, maar werd met een penning op Pd5 geconfronteerd. Zwart leek daardoor sowieso zijn pion terug te krijgen, maar kreeg nog meer toen Henk verzuimde voldoende dekking te geven, waarna de knol linea recta terug in de doos kon, niet veel later gevolgd door de rest van de stukken.

En zo was de stand dus weer gelijk, 1,5 – 1,5. Sjoerd had zich intussen flink in de problemen gebracht: zijn tegenstander mocht zomaar Dxa2 spelen, en toen hij ook nog de d-lijn mocht controleren was het verhaaltje snel uit. Het werd nog erger toen Sjoerd in de analyse een kleine combinatie gemist bleek te hebben die hem een vol stuk had opgeleverd…

De volgende die klaar was, was Ivo. Hij wist Geeraets op wonderbaarlijke wijze te verslaan, nadat die in een absolute remisestand inging op een afwikkeling die verliezend bleek te zijn. Stand dus weer gelijk: 2,5 – 2,5.

René wist helaas zijn partij net niet te winnen, al zag het er 5 zetten voor er remise werd gegeven nog heel kansrijk uit met een sterke loper van René op d5 en heel wat zwakke witte velden. Hoe dat niet gewonnen stond, ik weet het niet, en René zelf waarschijnlijk ook niet. Een behoorlijke tegenvaller, want in plaats van 3,5 – 2,5 stond het nu 3 – 3, en er leek niet meer in te zitten dan 4 – 4.

Maarten legde inderdaad het loodje, nadat hij in de hoop op tegenspel met zijn dame op avontuur was gegaan. Met veel vijanden en weinig vrienden in de buurt loopt dat al snel rampzalig af, en zo ook nu: de dame werd geschaakt en de koning omgelegd. 4 – 3 achter, dat had niemand gedacht…

Elmar mocht dus proberen om een matchpunt te redden, door een lastig toreneindspel met pluspion te winnen. Gelukkig had zijn tegenstander dusdanig weinig bedenktijd, dat hij uiteindelijk in een gemene val trapte die hem zijn toren kostte.

Met hangen en wurgen, dat mag je wel zeggen. Op 4 maart tegen Unitas 4 moet het toch wel stukken beter, anders kunnen de promotieplannen wéér een jaar de kast in.

  Assen      1967 - HSP         1816 4 - 4
1. Renze Rietveld  2229 - NO            1 - 0 Regl.
2. Ivo Maris    2040 - Vincent Geeraets   2006 1 - 0
3. Maarten Dijkstra 1973 - Bernard Bontjer   1881 0 - 1
4. Pieter Tromp   1987 - Ruurd van der Meulen 1799 ½ - ½
5. Elmar Hommes   1943 - Johanan Havinga   1893 1 - 0
6. Sjoerd Homminga 1887 - Sander Sprik     1720 0 - 1
7. René den Dekker 1867 - Erwin Reintke    1711 ½ - ½
8. Henk Kuperus   1811 - Henk Haitsma     1709 0 - 1

UPDATE: Pieter bleek toch een verslag ingestuurd te hebben!

De eerste thuiswedstrijd van Assen 1 in de competitie stond voor 5 februari op het programma, tegen HSP uit Hoogezand-Sappermeer, wat niet staat voor Het Springend Paard, zoals in Assen door velden gedacht wordt. Helaas was er een speler van HSP ziek afgehaakt, zodat zij slechts met 7 man kwamen opdagen.

Opstellingen:

  Assen       - HSP
1. Renze Rietveld   - NO          1 - 0 Regl.
2. Ivo Maris     - Vincent Geeraets
3. Maarten Dijkstra  - Bernard Bontjer
4. Pieter Tromp    - Ruurd v/d Meulen
5. Elmar Hommes    - Johanan Havinga
6. Sjoerd Homminga  - S. Sprik
7. Rene Den Dekker  - Erwin Reintke
8. Henk Kuperus    - H. Haitsma

Aan het begin stonden we met 1-0 voor, zodat Renze nog in de interne mee kon doen en 2 partijen op 1 avond wist te winnen. Op de andere borden was het een stuk spannender:

Op bord 4 speelde ikzelf tegen oud-clubgenoot Ruurd v/d Meulen. In de opening kwam ik behoorlijk gedrukt te staan en de stelling was dusdanig dat ik op de 13e zet al remise aannam, achteraf misschien niet zo handig, maar dit betekende wel een 1 ½- ½ voorsprong.

Op bord 8 was Henk helaas niet zo in vorm, nadat hij miste dat een stuk van hem drie keer aangevallen stond, maar slechts 2 keer verdedigd. Na nog even door te hebben gespeeld in de hoop nog iets leuks te vinden met trucjes besloot Henk toch op te geven.

1½-1½.

Als vierde was Sjoerd klaar op bord 6. Helaas miste hij in de opening stukwinst, waarna hij in een eindspel met een paar pionnen minder terechtkwam, wat helaas niet meer te houden bleek te zijn. 1½-2½ achter dus.

Gelukkig won Ivo op bord 2 wel, nadat hij in een gelijkstaand eindspel goed door bleef spelen, veel beter kwam te staan en het daarna wist uit te schuiven. 2½-2½ en we stonden weer gelijk.

Op bord 7 speelde René ook remise, na een tijdlang beter te hebben gestaan, waardoor het 3-3 werd.

Maarten op bord 3 kwam niet zo lekker uit de opening, en moest dit uiteindelijk bekopen met een ingesloten dame waardoor we met 4-3 achterkwamen.

Het was dus aan Elmar op bord 5 om een punt te redden. De hele wedstrijd stond Elmar iets beter, en wist uiteindelijk een pion te winnen, maar kwam in een toreneindspel terecht, die toch wel vaak remise worden. Gelukkig wist Elmar zijn tegenstander in tijdnood zijn toren afhandig te maken door een röntgenschaakje, waardoor we nog net een matchpunt in Assen konden houden.

De uitslagen:

  Assen       - HSP         4 - 4
1. Renze Rietveld   - NO          1 - 0 Regl.
2. Ivo Maris     - Vincent Geeraets   1 - 0
3. Maarten Dijkstra  - Bernard Bontjer   0 - 1
4. Pieter Tromp    - Ruurd v/d Meulen   ½ - ½
5. Elmar Hommes    - Johanan Havinga   1 - 0
6. Sjoerd Homminga  - S. Sprik       0 - 1
7. Rene Den Dekker  - Erwin Reintke    ½ - ½
8. Henk Kuperus    - H. Haitsma      0 - 1

Helaas heeft Unitas wel gewonnen, waardoor we nu 1 matchpunt op hen achterstaan, maar dit kunnen we de volgende wedstrijd rechtzetten, want op 4 maart spelen we uit tegen hen.

Pieter Tromp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.