Knappe overwinning Assen 4 op Rochade

Verslag: Jan K.

  Rochade    1578 - Assen 4    1510 2 - 4
1. Tinus Molthoop 1551 - Gertjan Haan  1517 0 - 1
2. J. Westra   1683 - Kenneth Muller 1454 ½ - ½
3. Bert Ridderbos 1713 - Maarten Bosma 1699 0 - 1
4. Anton Wijsbeek 1536 - Jacob Dijkstra 1550 ½ - ½
5. Joop de Jonge 1459 - Jan Kuperus  1564 0 - 1
6. J. Brouwer   1524 - Jari Michels  1275 1 - 0

Maandag 1 februari mochten we aantreden in Nieuwe Pekela tegen Rochade. Maarten had vorige week al vooruit gespeeld en knap gewonnen. We stonden voor aanvang dus al op 0 – 1. Ruim op tijd waren we aanwezig en om 19.45 uur werden de klokken ingedrukt.

Jari begon vol goeie moed maar miste al vrij snel een zet waardoor hij 2 pionnen verloor. Toen er vervolgens snel werd afgewikkeld was het voor hem een kansloze missie. Voor 21.00 uur was het al 1 – 1

Gertjan aan bord 1 ging wel voortvarend van start. Binnen 12 zetten stond hij een stuk voor en dit voordeel gaf hij niet meer uit handen. Zijn tegenstander baalde enorm omdat het hem zoveel ratingpunten zou kosten die hij waarschijnlijk nooit weer terug zou winnen.
Rond 21.30 uur was het 1 – 2 voor ons.

Ik speelde een scherpe partij met een aantal lastige afwikkelingen waarbij ik 2 pionnetjes mee kon pikken. Vlak nadat Gertjan had gewonnen wist ik met een slotcombinatie mijn partij te beëindigen. Toen mat onvermijdelijk was gaf mijn tegenstander op. 1 – 3 voor ons.

Aan bord 2 zag het er gelijk uit en Kenneth bood zijn tegenstander dan ook maar remise aan. Maar gezien de stand speelde zijn tegenstander door en vanaf dat moment kantelde de partij in het voordeel van Kenneth. Na een prachtige mataanval kon zijn tegenstander met meer geluk dan wijsheid nog vluchten in herhaling van stelling. Waarschijnlijk was er nog wel een winstweg voor Kenneth maar aangezien remise voor het team genoeg was ging Kenneth mee in de herhaling van zetten. 1.5 – 3.5 en de winst was binnen.

Aan bord 4 stond Jacob de hele partij wat teruggedrukt. Zijn tegenstander had meer ruimte maar wist dit niet om te zetten naar winnend voordeel. Door nauwkeurig spel van Jacob eindigde de partij in remise.

De eindstand van 2 – 4 was meer dan we van te voren op hadden gehoopt maar zeker niet geflatteerd.
Met name het spel aan bord 1 en 2 van Gertjan en Kenneth doet me genoegen een het is mooi te zien dat ze zich ook aan de hoge borden van de 2e klasse goed kunnen handhaven.

Met nog 2 wedstrijden te gaan hebben we nog een theoretische kans op het kampioensschap en een reële kans op de 2e plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.