Assen 1 herovert leiding op Unitas 4

Op donderdag 4 maart mochten wij na een flinke sneeuwbui aantreden tegen onze grootste concurrent voor de titel, Unitas 4, die tot nu toe al zijn wedstrijden gewonnen had. Omdat wij al een keer een gelijkspel hadden moeten toestaan, moest er dus gewonnen worden om de koppositie te veroveren. Helaas was Henk niet beschikbaar, hij werd vervangen door Martin. Het werd een spannende strijd, die pas in het laatste uur beslist werd.

Opstellingen:

  Unitas 4       - Assen
1. Wytse van der Velde - Renze Rietveld
2. Mario van der Raad  - Ivo Maris
3. Taco van de Poel   - Maarten Dijkstra
4. Jan Tjadens     - Pieter Tromp
5. Kawar Yakinsyah   - Elmar Hommes
6. Nico Bleeker     - Sjoerd Homminga
7. Egbert Huizinga   - René den Dekker
8. Aldert Jan Grashuis - Martin van Velzen

20.30 uur:

Na mijn eerste rondje langs de borden gemaakt te hebben, leken we niet direct op een overwinning af te stevenen. Op vrijwel alle borden was alles in evenwicht, Renze en Maarten leken iets beter te staan, terwijl Sjoerd en Ivo het moeilijk leken te krijgen. Ook René leek goede kansen op een overwinning te hebben, na een originele opening waar zijn tegenstander redelijk wat tijd voor nodig had. Mijn tegenstander had ook veel tijd nodig voor de opening, waar ik zo’n 5 minuten had verbruikt waren er aan zijn kant al 30-45 minuten verdwenen, en we waren pas bij zet 6. Elmar leek een tikkeltje beter te staan, Martin een beetje slechter, maar op alle borden was nog niets beslist. Ook kwamen de eerste toeschouwers binnen, Maarten Bosma en Sybrand gingen er alles aan doen om ons mentaal te ondersteunen.

22.00 uur:

De eerste beslissing was gevallen. Op bord 6 kwam Sjoerd een pion achter te staan, wat hij probeerde te compenseren met een loperpaar en een koningsaanval. Helaas kon zijn tegenstander alle dreigingen pareren, maar in het resterende eindspel wist Sjoerd door zeer actief spel een goede stelling te bereiken, waarna remise werd overeengekomen. ½- ½.

Op bord 7 leek René in de problemen te zitten na een stukoffer van zijn kant voor twee pionnen, maar wellicht was er nog af te wikkelen naar een remise-eindspel. Elmar op bord 5 en Martin op bord 8 leken nog steeds gelijk te staan, al had Martin een vrij zwakke geïsoleerde d-pion. Renze en Maarten leken inmiddels behoorlijk voordeel te verkrijgen, op bord 1 won Renze een stuk, en Maarten op bord 3 stond een pion voor. Ivo op bord 2 kreeg een remiseaanbod in een gelijke stand, maar moest doorspelen omdat alles nog totaal onduidelijk was. Ikzelf op bord 4 had een iets mindere stelling gekregen, maar kon dit compenseren doordat mijn tegenstander in behoorlijke tijdnood dreigde te komen. Ook waren de volgende toeschouwers gearriveerd, Frank en Ben.

22.30 uur:

Langzaam maar zeker naderen de partijen hun eindpunt. Renze won met een stuk meer uiteindelijk vrij eenvoudig, maar René wist het eindspel niet te keepen. 1½-1½ dus. Ivo leek inmiddels iets beter te staan met een vrije h-pion, maar zijn tegenstander had een pionnenmeerderheid op de damevleugel. Maarten stond inmiddels gewonnen, maar zijn tegenstander bleef stug doorspelen, waarop Maarten de stukken van zijn tegenstander langzaam maar zeker naar achter wist te drukken. Ikzelf stond iets beter in een eindspel nadat de dames geruild werden, omdat mijn tegenstander een achtergebleven pion op d4 overhield in een toren-paard tegen toren-loper eindspel, waarbij ik het paard bezat op d5. Elmar probeerde iets te forceren, en kwam een pionnetje achter in een dubbel toreneindspel, en moest beginnen met keepen. Ook Martin was een pionnnetje kwijtgeraakt, maar leek deze misschien terug te winnen.

23.00 uur:

Ineens had ik ook tot mijn eigen verbazing een punt te pakken, ik won een pionnetje en mijn tegenstander moest kiezen tussen nog een pion verliezen of matgaan, en hij koos de voor ons voordeligste optie. 2½-1½. Hierna ben ik gaan analyseren met mijn tegenstander, en kreeg verder niet veel meer mee van de partijen, tot ik rond 23.30 uur terugkeerde in de zaal.

23.30 uur:

Ineens zag het er zeer rooskleurig uit voor ons. Ivo wist zijn stukken actief neer te zetten, waarna zijn tegenstander de grootste moeite zou krijgen om de h-pion van promotie af te helpen. Maarten had inmiddels gewonnen nadat zijn tegenstander nog een pion moest geven en al zijn stukken zeer slecht op de achterste rij bijeengekropen waren, waardoor Maarten nog veel meer materiaal ging winnen. Helaas leek voor Elmar het doek gevallen te zijn in een toreneindspel met 2 pionnen minder, die beide op promotie af leken te gaan. Gelukkig had Martin zijn stelling aanzienlijk weten te verbeteren, in plaats van een pion achter stond hij er nu eentje voor, maar het leek niet eenvoudig om te winnen. Tussenstand 3½-1½, en ik schatte onze kansen bijzonder hoog in.

23.45 uur:

De beslissing was gevallen in het voordeel van Assen! Ivo’s h-pion was niet meer tegen te houden, waardoor de overwinning zeker was. Helaas stond hier het verlies van Elmar tegenover, die nog een klein kansje probeerde te grijpen, maar zijn tegenstander wist na een röntgenschaakje Elmars pas verkregen dame te winnen. Martin leek zijn partij weggegeven te hebben, maar gelukkig bood zijn tegenstander hem remise aan, wat hij dan ook zonder nadenken accepteerde. Eindstand 5-3!

Na deze overwinning staan we nu ongedeeld aan kop, met 1 puntje voorsprong op Unitas 4 en nog twee rondes te spelen. Uiteraard wil ik Maarten Bosma, Sybrand, Ben, Frank en Hennie bedanken voor de mentale ondersteuning deze avond en hopelijk zijn zij en anderen er ook weer bij in de voorlaatste ronde, waarin wij thuis spelen tegen Groningen 4.

De uitslagen:

  Unitas 4      1899 - Assen       1979 3 - 5
1. Wytse van der Velde 1934 - Renze Rietveld  2229 0 - 1
2. Mario van der Raad 1908 - Ivo Maris     2040 0 - 1
3. Taco van de Poel  1922 - Maarten Dijkstra 1973 0 - 1
4. Jan Tjadens     1959 - Pieter Tromp   1987 0 - 1
5. Kawar Yakinsyah   1895 - Elmar Hommes   1943 1 - 0
6. Nico Bleeker    1849 - Sjoerd Homminga  1887 ½ - ½
7. Egbert Huizinga   1814 - René den Dekker  1867 1 - 0
8. Aldert Jan Grashuis 1911 - Martin van Velzen 1905 ½ - ½

Pieter

Naschrift MvV:
Even wat aanvullinkjes. Allereerst de partij van René: zijn stukoffer was bedoeld om de dame te winnen (zo leek het voor mij althans), maar helaas kon de zwartspeler de dames ruilen, waardoor René dus gewoon een stuk verloor. Ten tweede mijn eigen partij: de slotstelling blijkt gewoon remise te staan, dus het remiseaanbod was volkomen terecht. Overigens hebben zowel mijn tegenstander als ikzelf ergens gewonnen gestaan, dat maakt de remise nog terechter.
Tenslotte wil ik nog even opmerken dat Frank in de eerste plaats aanwezig was in het kader van het Talententeam, maar uiteraard was het mooi meegenomen dat hij ook even bij ons kon komen kijken. Eerder op de avond waren trouwens ook Silvia en Gerbert aanwezig voor hun Stap 5-training, maar helaas konden ze niet nog even blijven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.