NK t/m 12 in Rijswijk

      Geen reacties op NK t/m 12 in Rijswijk

Het NK t/m 12 jaar wordt, zoals de laatste jaren gebruikelijk, in het Hemelvaartsweekeinde gespeeld, in dit geval 13 t/m 15 mei. Plaats van handeling is Rijswijk, en onder de 80 deelnemers (50 jongens en 30 meisjes) treffen we namens SC Assen (wie anders dan) Silvia van der Werff aan. Had zij op het NK t/m 14 nog één van de laagste ratings, in dit kampioenschap is Silvia als negende geplaatst op KNSB-jeugdrating, en op KNSB-rating is ze zelfs de nummer 5 van de lijst. Er mag dus in theorie wel wat van haar verwacht worden, maar laten we niet te vroeg juichen. Het toernooi moet immers nog gespeeld worden, en ratingcijfers zeggen niet zoveel (zeker niet bij de jeugd, waar je (jeugd)rating ook gebaseerd is op je leeftijd!). Laten we dus gewoon kijken hoe Silvia het gaat doen, en haar buitengewoon veel succes wensen!

Ook nu zal ik proberen om per dag een soort samenvatting en een kleine analyse van iedere partij te geven. Het zijn drie partijen per dag, maar het zijn in ieder geval geen partijen van 4 uur…

[lwptoc]

Ronde 1 t/m 3, donderdag 13 mei

Het toernooi had niet beter kunnen beginnen voor Silvia, want vandaag won ze alle drie haar partijen! En wat nog belangrijker is: gedurende de dag ging ze steeds beter spelen. In detail ging het als volgt:

Ronde 1

De eerste ronde bracht Silvia een witpartij tegen Sterre Kruijsen, één van de jongste deelnemers. Leeftijdsverschil maakt echter niet uit in een toernooi als dit, en de zwartspeelster begon dan ook goed aan de partij en wist de koningsstelling van Silvia te versplinteren. Daarna bleek echter dat Silvia niet voor niets zo’n 300 ratingpunten meer heeft, want ze kwam terug in de partij, en toen ze eenmaal een kans kreeg sloeg ze keihard toe:

Ronde 2

Deze ronde verliep veel eenvoudiger voor Silvia. Tegenstandster Marije Berga (die blijkbaar nog niet veel toernooien gespeeld heeft, aangezien ze geen jeugdrating heeft) liet al op zet 7 een vol stuk instaan, waarna Silvia ook nog het genoegen mocht smaken om de stelling tot aan het mat uit te spelen. Dat zal haar ongetwijfeld goed hebben gedaan!

Ronde 3

Voor het eerst dit toernooi mocht Silvia aan een livebord plaatsnemen, en ondanks wat moeilijke momenten wist ze de overwinning er toch weer uit te slepen. Deze partij geef ik helemaal, omdat dit van alle partijen vandaag toch wel psychologisch gezien de belangrijkste was.

Silvia had dus een uitstekende dag vandaag, en met haar vorm lijkt het weer helemaal goed te zitten. Hopelijk gaat het morgen net zo goed!
(Leuk om te vermelden: van de andere drie meisjes die ook al actief waren op het NK t/m 14 hebben er twee, notabene de nummers 2 en 3 van de plaatsingslijst, al een nederlaag moeten slikken! Maaike Keetman liet zich al in de eerste ronde verrassen; ze won al snel een kwaliteit, maar kon daar niets mee, zag haar tegenstandster een sterk paard op c5 krijgen en werd eigenlijk rechttoe rechtaan van het bord gespeeld. In ronde 3 ging ook Olivia Meng voor de bijl; zij raakte al snel een pion kwijt, verloor daarna langzaam maar zeker steeds meer pionnen en ging uiteindelijk in verloren stelling door de vlag. Silvia heeft dus nu al een punt voorsprong op twee dames die in Haarlem nog te sterk voor haar waren; laten we hopen dat dit haar nog meer zelfvertrouwen geeft, al is het alleen maar omdat ze nu weet dat die twee wel degelijk te verslaan zijn!)

Ronde 4 t/m 6, vrijdag 14 mei

Gisteren ging dus alles goed, maar de ene dag is de andere niet…

Ronde 4

Gelukkig begon de dag wel uitstekend voor Silvia. Ze zat blijkbaar vol zelfvertrouwen na haar drie overwinningen van gisteren, want ze opende haar witpartij tegen Cheryl Looijer met een zet die ze (bij mijn weten) nog nooit gespeeld had, namelijk 1. d4, terwijl ze normaal altijd met 1. e4 opent. Of het voorbereiding of een spontane ingeving was weet ik niet, maar het pakte in ieder geval goed uit, want Silvia kwam met voordeel uit de opening, en na zo’n 20 zetten wist ze op slimme wijze een stuk te winnen. Dat voordeel was wel aan onze heldin besteed, en ze speelde de partij met vaste hand uit. UIteindelijk mocht Silvia dameruil forceren, waarna de zwartspeelster het verder wel geloofde. Een uitstekend vervolg op de vorige dag dus!

Ronde 5

En dus mocht Silvia zomaar om de koppositie spelen op het eerste bord, met als tegenstandster niemand minder dan Anna Maja Kazarian. Laat één ding duidelijk zijn: als Silvia een groot talent is (en dat is ze!), dan is Anna Maja een supertalent. Maar ja, Silvia barstte natuurlijk van het zelfvertrouwen na alweer een goede partij, dus speelde ze met zwart gewoon haar geliefde Scandinavisch en kwam goed uit de opening. Tot zet 19 was er geen vuiltje aan de lucht, maar toen speelde Silvia helaas kort na elkaar twee onnauwkeurige zetten, waarna haar comfortabele stelling veranderde in één waarin nauwkeurig spel noodzakelijk was. Lange tijd verdedigde Silvia zich prima, maar uiteindelijk kwam ze in tijdnood en werd de druk haar teveel. Helaas dus de eerste nederlaag voor Silvia, maar ze heeft er in ieder geval alles aan gedaan om dat te voorkomen, en dat mag ook best genoemd worden!
(Overigens voorspel ik dat Anna Maja 9 uit 9 gaat halen. Er staat geen maat op haar dit toernooi, ze is eenvoudigweg te goed. En onthoud: het is helemaal niet erg om te verliezen van iemand die beter is, zolang je weet dat je in ieder geval je uiterste best hebt gedaan!)

Ronde 6

Opnieuw een zwartpartij voor Silvia, ditmaal tegen Timardi Verhoeff, die eerder al van Olivia Meng had gewonnen en dus prima in vorm is. Daar kwam Silvia helaas op hardhandige manier achter, want rond zet 15 werd haar een kwaliteit afhandig gemaakt met een gemeen trucje, en ondanks opnieuw hardnekkig verzet kon ze ook nu de nul niet afwenden.
Een beetje vervelend einde aan deze dag dus, maar laten we de goede dingen niet uit het oog verliezen. Silvia knokt in iedere partij voor wat ze waard is, en met 4 uit 6 heeft ze nog altijd alle kans om een mooie eindklassering te behalen. Er zijn nog drie ronden te gaan, laten we dus gewoon zien hoe het morgen gaat!

Ronde 7 t/m 9, zaterdag 15 mei

De laatste van drie zware dagen, en de laatste loodjes wegen zoals altijd het zwaarst…

Ronde 7

Silvia bleek goed hersteld te zijn van haar nederlagen van een dag eerder, want ze won met wit overtuigend van Lola den Dunnen. Dat deed ze opnieuw met een opening die ze nog niet eerder gespeeld had (bij mijn weten dan), want ze kwam met het Spaans op de proppen. Dat leidde tot pionwinst op zet 15, en zelfs stukwinst op zet 22. Dat de zwartspeelster daarna onnodig lang doorspeelde deerde Silvia niet, want ze speelde rustig en zelfverzekerd verder tot de zwarte vlag viel (dat weet ik dankzij de gepubliceerde notatie), in een stelling waarin Silvia inmiddels een dame en twee stukken meer had en snel mat ging geven. Een goed begin van de dag dus!

Ronde 8

De strijd om de ereplaatsen werd voortgezet met opnieuw een witpartij, ditmaal tegen Olivia Meng. Een mooie kans dus voor Silvia om revanche te nemen voor de nederlaag die ze in Haarlem leed. Het pakte echter anders uit, want ze werd geconfronteerd met het Marshallgambiet:

De lezer raadt het al: dat had Silvia dus niet bekeken, en ook nu moest ze dus achter het bord de juiste voortzetting vinden. Dat ging tot zet 14 goed, maar daarna moest ze ondervinden dat je tegen de Marshall heel anders moet spelen dan je normaal gesproken zou spelen in het Spaans, en dat wit bijzonder nauwkeurig moet spelen om niet meteen te verliezen. Dat ging dus hardhandig fout: op zet 21 werd Silvia zonder pardon matgezet. Deze nederlaag had dus niets te maken met beter of slechter zijn dan je tegenstander, maar met het niet op de hoogte zijn van de openingsfinesses. Dat kan gebeuren, je kunt een nieuwe opening nu eenmaal niet in slechts 1 dag volledig onder de knie krijgen. Ik vind het al zeer knap dat Silvia het aan heeft gedurfd om in dit toernooi nieuwe openingen uit te proberen, en ook daar verdient ze een groot compliment voor!

Ronde 9

Stel, je hebt al een zwaar toernooi achter de rug, je hebt de vorige ronde in slechts 21 zetjes verloren, je bent al doodmoe, en als klap op de vuurpijl heb je in de laatste ronde ook nog eens zwart tegen een tegenstander van wie je in het recente verleden alleen maar hebt verloren. Heel wat mensen zouden in zo’n geval de moed al snel opgeven en die laatste partij kansloos verliezen. Maar zo niet Silvia! Nog éénmaal wist ze zich op te richten, en speelde ze tegen Maaike Keetman lange tijd misschien wel haar beste partij van het toernooi, want ze deed werkelijk niets fout. Dat leidde na 28 zetten tot deze stelling:

Mag ik tenslotte een persoonlijk woord tot Silvia richten, zoals ik dat ook bij het vorige toernooi (NK t/m 20/16/14) gedaan heb? Dank U.
Silvia, ik vind dat wij als club bijzonder trots mogen zijn op hoe jij in dit toernooi gespeeld hebt. 5 uit 9 mag voor de buitenstaander misschien een magere score zijn, maar zeker in dit geval vertellen de cijfers niet het hele verhaal. Het is bijzonder knap te noemen hoe je, ondanks dat je het af en toe zichtbaar moeilijk had, er toch iedere partij met frisse moed vol tegenaan bent gegaan, en dat je iedere keer hebt gestreden voor het best mogelijke resultaat. Heel wat seniorspelers doen je dat niet na! Natuurlijk kan ik gaan wijzen op de zwaktes in je spel, maar we kunnen het ook van een positieve kant bekijken: het betekent namelijk ook dat je nog veel beter kunt worden dan je nu al bent! Daarom: ga zo door, en als je de zwaktes in je spel kunt oplossen speel ook jij voor je het weet misschien wel in het eerste!
(Ja, ik weet het, ik loop weer enorm te slijmen. Maar er is geen woord van gelogen, laat dat duidelijk zijn!)

(En o, ja, voor ik het vergeet: mijn voorspelling is niet uitgekomen. Anna Maja Kazarian maakte namelijk in de laatste ronde, net als Silvia, een ronde eerder, hardhandig kennis met het Marshallgambiet van Olivia Meng en ging binnen 30 zetten mat. Gelukkig voor haar had ze de titel toen al lang en breed binnen…)

Zoals altijd is alle informatie over dit toernooi te vinden op de toernooisite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.