Assen 2 pas na barrage uit de beker

      Geen reacties op Assen 2 pas na barrage uit de beker

Dit seizoen is er slechts één Asser team ingeschreven voor de NOSBO-beker, en de loting was ook nog behoorlijk zwaar: thuis tegen ESG 1. Een eerste-klasser tegen een team dat vorig jaar nog in de KNSB speelde, men zou een grote uitslag in ons nadeel verwachten. Wij speelden echter in vrijwel de sterkste opstelling, terwijl aan Emmer kant slechts twee basisspelers van het eerste team aantraden. Dat bleek voldoende om er alsnog een spannende wedstrijd van te maken.

De eerste beslissing viel op bord 3, waar gelegenheidsteamleider Rieks speelde tegen Jan van Os, die bij ons ook wel bekendheid geniet als de oom van Ben. Helaas stak Rieks blijkbaar niet in zijn beste vorm; hij liet een paar simpele trucjes toe en verloor daardoor grof materiaal. 0 – 1 achter dus.

Dat werd 0 – 2 door een nederlaag van Jan P. aan bord 2. Daar leek het lange tijd niet op, want Jan had een prachtige stelling op het bord, en bovendien verbruikte tegenstander Marcel Struik behoorlijk wat tijd. Ik zag op een gegeven moment deze stelling:

Twee overwinningen waren dus nodig om er nog een verlenging uit te slepen…

Gerard trof op bord 4 een heuse NK-deelnemer. Tegenstander Peter Schuitema heeft namelijk in het recente verleden deelgenomen aan het NK… dammen. Jazeker, opnieuw een dammer die het in het schaken probeert! En lang niet slecht ook, gezien zijn rating van 1799. Gerard heeft zo’n 200 ratingpunten minder, maar in deze partij bleek een betere tijdsindeling belangrijker: Schuitema kwam in tijdnood en raakte daarin de draad kwijt, waar Gerard uitstekend van profiteerde met als resultaat het volle punt.

Ikzelf mocht hierdoor op bord 1 weer eens de held uithangen. Sinds december vorig jaar had ik geen externe partij meer gewonnen, maar in deze partij ging het eigenlijk vanuit de opening lekker. Mijn tegenstander Leo Roos (ooit lid van Schaakclub Assen!) speelde volgens mij vlak na de opening niet helemaal nauwkeurig, waardoor ik het loperpaar en het initiatief kon grijpen. Op zet 22 mocht ik zomaar een paard op e3 planten, wat me 5 zetten later een kwaliteit opleverde. Daarna was het nog even nauwkeurig spelen geblazen, maar waar ik de laatste tijd (vooral in de interne) uitblink in gewonnen stellingen niet winnen, ging het ditmaal prima.

2 – 2 dus! Zou het ons net als vorig seizoen lukken om een veel sterkere ploeg uit te schakelen? Helaas, het snelschaken bleek voor ons een te zware opgave; alleen Jan wist een remise te scoren. De sterkste wint uiteindelijk dus toch, maar we hebben ze wel een hele avond bezig gehouden. Nu nog even ons veilig spelen in de competitie…

  Assen 2       1743 - ESG        1841 2 - 2
1. Martin van Velzen z 1784 - Leo Roos    w 1903 1 - 0
2. Jan Posthoorn   w 1829 - Marcel Struik  z 1790 0 - 1
3. Rieks Taal     z 1771 - Jan van Os   w 1871 0 - 1
4. Gerard Voorintholt w 1588 - Peter Schuitema z 1799 1 - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.