Assen 2 speelt gelijk tegen Staunton 2

Staunton 2, altijd lastig. Vorig jaar werd het een ruime nederlaag, maar ditmaal zou het allemaal anders gaan, hoopten we althans. Wij speelden voor het eerst dit seizoen in de sterkste opstelling, de tegenstanders kwamen met 2 invallers. Dat maakt toch wel een verschil… Ik ben de chronologie van de uitslagen helaas kwijt, dus op bordvolgorde:

Ikzelf speelde op bord 1 tegen de eerste invaller, Jeljer Dijkstra. Ik kwam prachtig uit de opening, maar het lukte me niet om echt door te drukken, en toen mijn tegenstander een hele sterke speelde had ik het zelfs even moeilijk. Gelukkig bleek het allemaal mee te vallen, en kon ik het toreneindspel alsnog naar mijn hand zetten, ook geholpen door het tijdverbruik van wit.

Jan P. speelde tegen de sterkste Staunton-speler, Rob Popken, een prima partij, sloeg een remiseaanbod af, maar kwam er toch niet doorheen en moest alsnog met remise genoegen nemen. Toch mooi om te zien dat Jan weer in een prima vorm steekt.

Rieks had de pech het op bord 3 op te moeten nemen tegen Henk Seijen, de ervaren rot die op het NOSBO-kampioenschap als reuzendoder fungeert. Volgens mij speelde Rieks niet eens slecht, maar de ervaring van Seijen gaf toch de doorslag.

Sybrand had op bord 4 ook een interessante tegenstander in Ronald ter Steeg, een liefhebber van scherpe openingen (o.a. Het Blackmar-gambiet staat op zijn repertoire). Het resultaat was dan ook een vlijmscherpe partij, waarin Sybrand een kleine kwaliteit inleverde voor 1 of 2 pionnen. De partij bleef tot het einde binnen de remisegrenzen, totdat de zwartspeler plotseling zijn materiaal wegblunderde en maar meteen opgaf.

Maarten H. speelde op bord 5 tegen Jeroen Groot een merkwaardige partij: hij kwam prachtig te staan, maar gaf volgens mij een stuk weg. Gelukkig werd de witspeler daarna te optimistisch en dacht de dame te kunnen vangen; daarop reageerde Maarten door mat te geven op de onderste rij. Dat gebeurde hem vorig jaar ook al…

Gerard had op bord 6 ook een lekkere stelling tegen Jan Colly, sloeg remise af, maar ging vlak na de tijdcontrole de fout in en blunderde materiaal weg. Jammer.

Cor trof op bord 7 de tweede invaller, Ronald Linger. Nu is Cor een grillige speler, die sterke spelers verslaat maar net zo makkelijk van zwakkere spelers verliest. Tegen Oostermoer was het nog positief, maar ditmaal ging het fout: in een dame-eindspel mocht zomaar een witte pion doorlopen, en de drie pionnen van Cor werden tegengehouden. Volgende keer beter!

Ben had op bord 8 tegen Gerrit ten Brinke lange tijd het initiatief, maar de stelling vervlakte steeds meer, en toen er uiteindelijk te weinig overbleef om op winst te kunnen spelen werd de remise beklonken. Toch lang geen slecht resultaat.

4 – 4 dus, een terechte uitslag lijkt me. Nog twee wedstrijden te gaan; de volgende is op 5 april tegen Middelstum (met de ouderwets krakende vloer!). Zij doen het verrassend goed dit seizoen, maar dat hoeft niets te betekenen…

  Assen 2      1739 - Staunton 2    1728 4 - 4
1. Martin van Velzen 1815 - Jeljer Dijkstra  1658 1 - 0
2. Jan Posthoorn   1802 - Rob Popken    1874 ½ - ½
3. Rieks Taal     1741 - Henk Seijen    1732 0 - 1
4. Sybrand Houtsma  1780 - Ronald ter Steeg 1807 1 - 0
5. Maarten Hoolsema  1738 - Jeroen Groot   1790 1 - 0
6. Gerard Voorintholt 1707 - Jan Colly     1697 0 - 1
7. Cor van der Werff 1669 - Ronald Linger   1560 0 - 1
8. Ben van Os     1663 - Gerrit ten Brinke 1705 ½ - ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.