Mooie prestaties Assenaren in Dieren

Aan het Open Nederlands Kampioenschap deden dit jaar in totaal negen Assenaren mee: één in de Hoofdgroep, twee in Reservegroep A, twee in Reservegroep C, drie in Zesrondig 1 en één in Zesrondig 2. Allen wisten ze 50% of meer te halen, en vijf van hen gingen zelfs met een prijs naar huis!

Ivo Maris had vorig jaar met 8 uit 9 de A-groep gewonnen en mocht daardoor dit jaar aantreden in de Hoofdgroep. Dat werd een glansrijk succes: drie overwinningen (waarvan de eerste zelfs het verslag op de toernooisite haalde!), vier remises en twee nederlagen brachten hem naar een gedeeld elfde plaats (13de op WP) met 5 uit 9, een TPR van 2271 en een W-We van +2,56, de hoogste overscore van de groep! Ivo, nogmaals van harte gefeliciteerd met dit geweldige resultaat, en alvast succes gewenst in Borne!

Martin van Velzen en Frank van der Werff traden aan in Reservegroep A. Martin begon waardeloos met o.a. zwartnederlagen in 16 en 17 zetten, maar herstelde zich na de rustdag en eindigde met twee mooie overwinningen (nadat hij eerst nog een bye had gekregen, dat wel) alsnog op 50%. Frank begon juist prima met 3 uit 4, maar daarna was de koek op: de laatste vijf partijen leverden nog slechts twee remises op, waardoor hij nog onder Martin eindigde. Veel tijd om te herstellen is er niet, want morgenavond treedt hij alweer aan voor de eerste ronde van het Hogeschool Zeeland Toernooi in Vlissingen; alvast succes gewenst Frank!

Ben van Os en Gerbert Leeftink maakten met zijn tweeën de C-groep onveilig: allebei scoorden ze 7 uit 9 en werden daarmee gedeeld tweede (Gerbert 2de op WP, Ben 3e). Er waren af en toe mindere momenten, maar ze blonken allebei uit in het benutten van hun kansen. Met name Gerbert leverde een sterk staaltje, toen hij in ronde 6, ondanks een stuk achterstand, zijn tegenstander min of meer wist te overspelen. Ben had af en toe geluk (zoals Rieks in ons huisje in Eerbeek meermalen aantoonde), maar zijn kracht ligt vooral in het in verwarring brengen van zijn tegenstanders, en dat ging hem dit toernooi uitstekend af. Mannen, allebei klasse gespeeld en nogmaals van harte!

Pieter Tromp, Maarten Dijkstra en Rieks Taal deden mee in Zesrondig 1. Pieter had, net als Ben, zo af en toe geluk (tegenstanders boden remise aan in gewonnen stelling, of vergaten materiaal te winnen), maar ook hij benutte zijn kansen en wist daarmee 4,5 punt te verzamelen, goed voor een leuk geldbedrag. Maarten begon met een marathonpartij (ruim 5 uur, hij was als laatste klaar in ronde 1), had in ronde 3 pech dat zijn tegenstander eeuwig schaak kon afdwingen, werd in ronde 4 overrompeld door een jeugdtalent, en gaf in ronde 6 al na 6 zetten remise. 4 punten was uiteindelijk zijn score; een punt minder dan vorig jaar, maar nog altijd een prijs. Rieks kwam een halfje tekort voor een prijs, maar daar hoeft hij niet om te malen: hij speelde zonder enige angst en dat leverde een paar leuke partijen op, waarbij vooral zijn zwartoverwinning in ronde 3 indrukwekkend was. Heren, nogmaals mijn complimenten en felicitaties!

Als laatste kwam Silvia van der Werff uit in Zesrondig 2. Vorig jaar haalde ze in die groep 5 uit 6 en een enorme overscore, maar helaas is ze al een paar maanden volledig uit vorm, en dat bleek ook hier: de onzekerheid droop af en toe van haar spel af en daar maakten enkele tegenstanders gretig gebruik van. Toch waren er ook goede momenten, namelijk vrij overtuigende witoverwinningen in ronde 1 en 3. Helaas was het allemaal bij elkaar niet voldoende voor een prijs, en met 50% kwam ze nog goed weg. Silvia, ook jou wens ik veel succes in Vlissingen, en denk aan mijn geheime tip: hou vast aan de sterke momenten en leer van de zwakke!

Alles over het ONK is te vinden op de toernooisite.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.