Assen 1 begint nieuw seizoen met nederlaag tegen Hardenberg

Assen 1 gaat alweer het derde KNSB-seizoen in! Vorig jaar was uiteraard een topjaar, en uiteraard willen we dat succes herhalen. Dat zal helaas zonder Renze moeten; hij vond het weer tijd geworden om hogerop te gaan en speelt dit seizoen voor SISSA in de tweede klasse. (Fun fact: Sjoerd spiegelde ons voor dat Renze bij SISSA op bord 7 of 8 gaat spelen, en daar waarschijnlijk zwakkere tegenstanders gaat krijgen dan op bord 1 of 2 bij ons…) Daar staat tegenover dat Frank nu officieel basisspeler is; vorig jaar was hij op eigen initiatief eerste reserve, maar deed toen ook al bijna iedere wedstrijd mee en was met 7 uit 8 een belangrijke schakel in het team. Verder heeft Pieter het teamleiderschap weer aan Sjoerd overgedragen, en Sybrand zal als assistent-teamleider en chauffeur fungeren.

Ook qua tegenstanders is er het één en ander veranderd: slechts één ander NOSBO-team zit bij ons in de klasse (de Spassky’s, en die treffen we notabene in de laatste ronde…), daarnaast vier Friese teams (Sneek, Philidor 3, DTK, en promovendus Westergoo, waar supertalent Anna Maja Kazarian tegenwoordig speelt), een Overijssels team (Hardenberg), een Gelders team (promovendus Denk en Zet uit Hattem), het tweede team van HSG, dat gedegradeerd is uit de tweede klasse, en met Oosten-Toren zelfs een team uit Amsterdam! We mogen dus het hele land door, want in de zesde ronde mogen we uit tegen het laatstgenoemde team…

In de eerste ronde mochten we het meteen tegen één van de favorieten opnemen, namelijk Hardenberg. Zij hebben gemiddeld bijna 60 ratingpunten meer per bord, en hebben onder anderen een sterke Duitser en een sterke dame in het team. Gelukkig bleek de reis naar Hardenberg niet zo lang: in drie kwartier waren we er al, nog voordat ook maar één speler van het thuisteam gearriveerd was. Overigens vond er tegelijk met onze wedstrijd ook een wedstrijd van Hardenberg 2 in de SBO-promotieklasse plaats, dus het clubhuis zat aardig vol deze middag. We bleken zelfs een heuse supporter te hebben, want vlak na het begin van de wedstrijd maakte Wout Knol (ik ben te netjes opgevoed om iemand van zijn statuur alleen bij de voornaam te noemen!) zijn opwachting. Klasse!

Na een kleine twee uur spelen kreeg het team, en de topscorer van vorig seizoen in het bijzonder, helaas een bittere pil te verwerken: ikzelf moest mijn eerste nul met zwart in de KNSB-competitie slikken. Mijn tegenstander Richard Hendriks, die eigenlijk op bord 3 zou spelen maar zichzelf voor deze wedstrijd naar 8 had verhuisd, wist mij de Grand-Prix-aanval in te loodsen, en toen ik al op zet 9 een bok schoot was de partij al min of meer gespeeld. In het teambelang ging ik nog even door, maar toen ik op zet 17 een stuk ging verliezen vond ik het wel genoeg geweest. Hopelijk was dit mijn slechtste partij van het seizoen…

Elmar zorgde niet veel later voor het eerste lichtpuntje, met een remise tegen de dame in het Hardenbergse gezelschap Caroline Slingerland. In de slotstelling had ik nog de indruk dat Elmar eerder beter stond, maar remise met zwart in een teamwedstrijd, zeker met 100 ratingpunten minder, is natuurlijk nooit slecht!

Frank bracht het tweede halfje binnen, ook met zwart en ook met 100 ratingpunten minder. Hij speelde voor het eerst een voor hem nieuwe opening (die op verzoek van Frank verzwegen wordt ;-)) en bleef daarmee zo op het oog moeiteloos overeind in de variant die tegenstander Jan van der Veen hem voorschotelde. Herhaling waard lijkt me!

Helaas was het daarna weer tijd voor een nul: Paul ging vroeg in het middenspel in de fout en dat kostte hem een pion en het hele centrum. Tegenstander Hendrik de Groot had daarna geen moeite om zijn voordeel te verzilveren, en dus stonden we halverwege de wedstrijd 3 – 1 achter.

De achterstand liep zelfs nog verder op, want Pieter kon het niet houden tegen de Duitser in het Hardenbergse gezelschap Ludger Höllmann. Hij kwam al moeilijk uit de opening en liep eigenlijk de hele partij achter de feiten aan, en toen hij groot materiaal ging inboeten kon ook Pieter niet anders dan de nul accepteren. Eén matchpunt het putje in, nog drie witpartijen om alsnog iets aan deze wedstrijd over te houden…

Sjoerd deed als nieuwbakken teamleider hoogstpersoonlijk iets terug, al had zijn partij veel eerder afgelopen kunnen zijn als tegenstander Johan Offringa niet zinloos had doorgemodderd. Hij blunderde op zet 17, en toen hij door kreeg dat hij een stuk ging verliezen ging hij eerst drie kwartier balen, om daarna met de moed der wanhoop nog wat zetten te doen. Uiteraard liet Sjoerd, met inmiddels twee stukken meer, zich niet meer foppen en haalde een welverdiend punt binnen.

Helaas was inmiddels wel duidelijk dat we gingen verliezen, want Ivo en Maarten hadden het zich, na zeer hoopvolle openingen, behoorlijk moeilijk gemaakt. Ivo speelde op bord 1 tegen generatiegenoot Bram Klapwijk, (schijn)offerde op zet 21 op g5, maar kreeg een ijzersterke reactie te verwerken en mocht uiteindelijk blij zijn met remise. Maarten had zelfs twee pionnen gewonnen, maar tegenstander Peter Mijnheer (in de NOSBO-promotieklasse voor ESG uitkomend) wist hem in tijdnood, met hulp van een sterke d-pion, te overspelen.

Daarmee was de 5,5 – 2,5 een feit en konden we nog voor 5 uur de conclusie trekken dat ook dit seizoen de tegenstand bepaald niet zwak genoemd kan worden. Over drie weken spelen we onze eerste thuiswedstrijd van het seizoen, tegen Westergoo. In die wedstrijd hebben wij een ruim ratingoverwicht, dus laten we hen een lesje leren!

  Hardenberg      2077 - Assen        1999 5½ - 2½
1. Bram Klapwijk    2071 - Ivo Maris      2105 ½ - ½
2. Ludger Höllmann   2156 - Pieter Tromp    2076 1 - 0
3. Peter Mijnheer    2078 - Maarten Dijkstra  1997 1 - 0
4. Caroline Slingerland 2108 - Elmar Hommes    2010 ½ - ½
5. Hendrik de Groot   2024 - Paul den Boer    2007 1 - 0
6. Jan van der Veen   2063 - Frank van der Werff 1962 ½ - ½
7. Johan Offringa    2010 - Sjoerd Homminga   1872 0 - 1
8. Richard Hendriks   2107 - Martin van Velzen  1960 1 - 0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.