Assen 1 komt niet verder dan 4 – 4 tegen Westergoo

De tweede ronde van de KNSB-competitie bracht ons promovendus Westergoo, afkomstig uit Bolsward. Niet een heel sterk team op papier, maar juist dat soort teams kunnen gevaarlijk zijn, omdat je ze al heel snel gaat onderschatten…

Na een uurtje spelen zag het er goed voor ons uit: we stonden op alle borden goed, en bovendien hadden we op bijna alle borden zo’n 20 minuten meer op de klok. Maar ja, de punten worden pas aan het einde verdeeld…

Pieter, als laatste binnengekomen (hij had een beetje ruzie met het OV), was ook als eerste klaar. Hij kreeg op bord 2 een mooi ruimteoverwicht, maar had zijn stukken wat moeilijk opgesteld; met name zijn witveldige loper hing nogal in de lucht en werd alleen nog door de dame gedekt. Tegenstander Mark Masmeijer greep dat buitenkansje met beide handen aan: hij viel de dame aan, die kon de loper niet meer dekken en dus was Pieter een stuk kwijt. Gewoon een gebrek aan speelritme, gaf hij na afloop toe. Daar helpt maar één ding tegen: wat meer tijd in het spelletje steken!

Elmar was als tweede klaar; ook hij kwam op bord 4 prima uit de opening, en hij had voor de eerste 12 zetten slechts één minuut verbruikt, tegenover zijn tegenstander Sipke de Schiffart ruim een half uur. Toen begon Elmar zelf lang na te denken, blijkbaar omdat hij geen goed vervolg zag op het pionoffer dat hij op zet 10 had gespeeld. Vervolgens ontstaat het bekende beeld: je probeert een directe winst te vinden, maar die zit er niet in, je tegenstander komt los, jij hebt je schepen al achter je verbrand, en je wordt alsnog overlopen. Precies dat gebeurde ook nu: Elmar manoeuvreerde zijn dame naar het midden van het bord, maar die bleek daar precies in de vuurlinie terecht te komen van de zwarte witveldige loper, en dit kostte uiteindelijk een stuk. Ja, theorie spelen is leuk, maar als je in de ontstane stelling niet weet hoe het verder moet…

Ivo bracht ons terug in de wedstrijd met zo op het oog een strakke overwinning op bord 1. Daar ging wat meer werk in zitten dan ik na 10 zetten dacht: Ivo had op dat moment al een pion gewonnen, maar tegenstander Siebolt Haijtema probeerde het maar eens met een regelrechte koningsaanval. Die sloeg gelukkig niet door, waarna Ivo blijkbaar (ik heb niet gezien hoe) zijn materiaal heeft weten te verzilveren. Ga zo door Ivo!

Frank mocht de gelijkmaker op het bord zetten, en ook bij hem ging het op bord 6 min of meer van een leien dakje. Dat tegenstander Hans Huizenga zijn koning op d7 moest zetten was nog niet doorslaggevend, wel dat hij niet veel later een pion cadeau deed, en nog wat later met een redelijk simpel trucje nog twee pionnen verloor. Daar wist Frank natuurlijk wel raad mee; dat willen we zien!

Ikzelf mocht ons zelfs op voorsprong zetten, maar dat ging niet zo makkelijk als ik na een uurtje dacht: op zet 19 moest ik in de denktank, omdat mijn lekkere stelling helemaal om leek te slaan. Gelukkig koos mijn tegenstander Jos Dölle een verkeerd plan: hij wilde een pion winnen, maar leverde daarvoor zijn zwartveldige loper in, en met zijn koningsvleugelpionnen op wit kreeg ik daarmee de controle over de zwarte velden. De overige witte lichte stukken stonden toe te kijken vanaf de damevleugel (vooral de loper op b1!), dus kon ik mijn eigen zwartveldige loper lekker actief zetten, op de h-lijn binnendringen, en uiteindelijk zijn dame winnen. Dat was even een mooie opsteker na het drama van een paar weken geleden!

En zo bereikten we de tijdcontrole met een 3 – 2 voorsprong en Maarten, Paul en Sjoerd nog achter de borden. Allen een ongeveer gelijkwaardige stelling (Paul stond wat beter, Sjoerd, misschien iets minder), dus een kleine overwinning leek in de maak…

Helaas bleek het bij Maarten en Sjoerd niet helemaal volgens plan te zijn gegaan. Maarten had de eer om op bord 3 tegen Anna Maja Kazarian te mogen spelen, en hij kwam zeker niet slecht uit de opening. Voordeel krijgen lukte echter ook niet, en uiteindelijk kwam er een dubbeltoreneindspel op het bord, waarin Maarten een zwakke h-pion moest gaan dekken met zijn koning op de h-lijn. Dat soort kansen moet je Anna Maja niet geven: ze wist een ondekbaar matje te creëren. Ook Maarten gaf na afloop trouwens toe dat hij speelritme mist; toch maar weer wat meer spelen dus! Sjoerd verloor helemaal op een pijnlijke manier: hij kwam op bord 8 overweldigend uit de opening, maar miste zo tussen zet 20 en 30 waarschijnlijk de winst. Na een flinke bok raakte hij zelfs een pion kwijt, maar tegenstander Harm Jan Dijkstra (een oude bekende van Sjoerd trouwens: ruim 30 jaar geleden speelden ze al tegen elkaar!) leek het ook niet echt te kunnen vinden. Toen hielp Sjoerd hem maar een handje door de toren toe te laten op de onderste rij, en dat was direct beslissend. Om het drama maar helemaal compleet te maken: eerder had Sjoerd remise afgeslagen, omdat het op dat moment 0 – 2 stond. Dan zit ook helemaal niets mee…

Paul moest dus het matchpunt binnenhalen, en gelukkig bleek hij tegen die druk bestand. Hij kreeg op bord 5 na lang werk een toreneindspel met ongelijke lopers en een ver opgerukte f-pion. Tegenstander Jan Nota werkte ook nog mee door de koning binnen te laten komen, en met een mooi kwaliteitsoffer wist Paul promotie van zijn f-pion af te dwingen. Toch nog een matchpunt dus!

Tja, voorlopig zitten we dus even in de hoek waar de klappen vallen. De volgende wedstrijd wordt ook geen gemakkelijke: op 3 november gaan we op bezoek bij Denk en Zet, de kampioen van de OSBO-promotieklasse en op papier een gelijkwaardig team. Ze hebben vooral sterke topborden, maar op de lagere borden (waar trouwens ook één van mijn tegenstanders uit het afgelopen ONK te vinden is!) moet gescoord kunnen worden. We gaan het zien!

  Assen        1999 - Westergoo     1861 4 - 4
1. Ivo Maris      2105 - Siebolt Haijtema  2014 1 - 0
2. Pieter Tromp    2076 - Mark Masmeijer   1950 0 - 1
3. Maarten Dijkstra  1997 - Anna-Maja Kazarian 1895 0 - 1
4. Elmar Hommes    2010 - Sipke de Schiffart 1906 0 - 1
5. Paul den Boer    2007 - Jan Nota      1791 1 - 0
6. Frank van der Werff 1962 - Hans Huizenga   1812 1 - 0
7. Martin van Velzen  1960 - Jos Dölle     1793 1 - 0
8. Sjoerd Homminga   1872 - Harm Jan Dijkstra 1725 0 - 1

Foto’s (Facebook)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.