Avontuur in Hardenberg

      Geen reacties op Avontuur in Hardenberg

Verslag: Elmar

Gisteravond was weer eens een memorabele dag in de geschiedenis van de denksport. De mannen van het beker team van Assen mochten het opnemen tegen Hardenberg. In de externe competitie werden we behoorlijk afgedroogd door dezelfde tegenstander. Reden voor wraak!

Maar laat ik eerst bij het begin beginnen. Voor een goede voorbereiding en een stukje teambuilding ontving ik Pieter, Maarten en Ivo in mijn appartementje in Groningen om gezamenlijk te eten. Pasta met pesto (pasta 10 minuutjes koken, kipvilet bakken, pesto, creme fraiche, knoflook en een uitje toevoegen) zorgde voor een stevige bodem om topprestaties te leveren. Om de hersens alvast wat warm te laten draaien gingen we ook klaverjassen. Team Tromp-Maris bleek totaal niet opgewassen tegen het klaverjasgeweld van team Dijkstra-Hommes. Afijn de sfeer zat er goed in.

Eenmaal aangekomen in Hardenberg werd al snel duidelijk dat het maken van een goede teamsfeer mijn enige rol van betekenis zou zijn. Mijn tegenstander Jan van der Veen speelde een zijvariant van het twee paardenspel in de nahand. Ik sta een pion voor in een vrij onduidelijke stelling. Door een onnauwkeurige zet kwam mijn dame in grote problemen. Mijn sympathieke tegenstander speelde dit vervelend goed uit. 0-1

Ivo mocht het weer opnemen tegen Bram Klapwijk. Hij speelde met wit het Grunfeld-Indisch. Er kwam een hele rits theorie op het bord. Ivo had een stuk en twee pionnen tegen een toren. Het was mij niet echt duidelijk hoe Ivo precies won. Volgens mij kwam zijn tegenstander in grote tijdnood terwijl Ivo’s paarden vanuit het centrum erg gevaarlijk werden. 1-1

Pieter speelde met zwart volgens mij ook Grunfeld-Indisch (zo niet, corrigeer aub). Pieter kreeg een sterk loperpaar en een open lijn. Echter zijn tegenstander wist met ruimte voordeel het hoofd nog boven water te houden. In de eindspelfase stond Pieter een pion voor en leek af te stevenen op een overwinning. Helaas wist zijn tegenstander nog knap remise te houden. 1,5 – 1,5

Maarten bleef als laatste over om met de zwarte stukken te knokken voor de overwinning. Zijn tegenstander koos voor een tamelijk rustige opzet in een pirc-opening. Hierdoor kreeg Maarten de gelegenheid om het centrum aan te tasten. Een fraaie pionzet leverde Maarten een voordeeltje op. Echter in het middenspel verwaterde dit voordeel en werd de stelling gelijkwaardig. In de tijdnoodfase stond Maarten een pion voor en bracht hij knap de koning van zijn tegenstander in gevaar. Om deze dreigingen te neutraliseren was zijn tegenstander genoodzaakt af te ruilen naar een verloren eindspel. En dat kun je natuurlijk wel aan Maarten overlaten. 2,5 – 1,5

En zo hebben wij, met uitzondering van mezelf, een uitstekende wedstrijd gespeeld. De volgende tegenstander is het sterke Max Euwe. De partijen worden nog gepubliceerd in het clubblad.

  Hardenberg     2042 - Assen       2047 1½ - 2½
1. Hendrik de Groot w 2024 - Pieter Tromp   z 2076 ½ - ½
2. Bram Klapwijk  z 2071 - Ivo Maris    w 2105 0 - 1
3. Johan Offringa  w 2010 - Maarten Dijkstra z 1997 0 - 1
4. Jan van der Veen z 2063 - Elmar Hommes   w 2010 1 - 0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.