Weekendtoernooi Zwolle

      Geen reacties op Weekendtoernooi Zwolle

Verslag: Pieter

In het weekend van 1-3 maart hadden Maarten Dijkstra, Paul en ik besloten om een weekendtoernooitje in Zwolle te gaan spelen. Met een hotel op loopafstand van de speelzaal waren we verzekerd van de nodige nachtrust (en uiteraard een heerlijk ontbijt?). Het toernooi werd mede georganiseerd door Miklos Hoffer, een ex-lid van schaakclub Assen, dus ook daar weer een herkenbaar gezicht.

De eerste ronde bracht voor Paul en Maarten een sterkere tegenstander, en wat voor een tegenstanders! Paul mocht op het eerste bord met zwart aantreden tegen Bernd Kohlweyer, een IM met rating 2460. Na een kleine onnauwkeurigheid in de opening kwam Paul er volgens eigen zeggen niet meer aan te pas.

Maarten speelde met zwart tegen Erik Hoeksema, een tegenstander waar het altijd moeilijk tegen spelen is. Hij stond de hele partij ietsje minder, en dat zijn juist de vervelendste stellingen om te krijgen tegen Hoeksema. Uiteindelijk ging het dan ook verloren.

Ikzelf speelde met zwart tegen David Knight, die ik op het station in Groningen al was tegengekomen. Hij koos voor een bescheiden opzet, waarna ik de partij wat leuker probeerde te maken. Dit lukte aardig, maar helaas ging dit wel ten koste van twee stukken, en dus ook een nul voor mij.

De tweede ronde ging een stuk beter dan de eerste met 1.5 uit 3. Dit had er ook mee te maken dat we besloten hadden die ronde een bye te nemen, om zo op zaterdag niet drie partijen te hoeven spelen. Na een uitgebreid ontbijt, een lekker kopje koffie ergens in het centrum en eens rustig bijpraten werd het tijd om naar de speelzaal te gaan om de indeling voor de volgende ronde te bekijken. Omdat we allemaal evenveel punten hadden, leek het mogelijk dat twee van ons tegen elkaar moesten. Gelukkig bleek dit deze ronde niet het geval, omdat we alle drie de ronde ervoor met zwart hadden gespeeld en er genoeg mensen op 0.5 punt stonden.

De derde ronde mochten we allemaal met wit aantreden. Maarten was als eerste klaar, tegen Boris de Jonge stond hij de hele partij wat moeilijk, maar vond een mooi trucje in de volgende stelling:

Maarten Dijkstra – Boris de Jonge

Ik was als tweede klaar, tegen Paul de Freitas had ik al snel een pion geofferd, maar ik kreeg er niet genoeg compensatie voor. In een dubbel toreneindspel besloot mijn tegenstander volle bak voor de winst te gaan. Ik probeerde de 7e rij open te krijgen om zo eeuwig schaak te krijgen, maar mijn tegenstander nam een pionoffer niet aan. Ik had weer eens mazzel, ineens bleek deze pion te kunnen promoveren en zo had ik onverwachts nog gewonnen.

Paul speelde een mooie partij tegen Michel Auwens. Hij stond de hele partij beter, gaf zijn tegenstander slechts 1 klein kansje, maar daarna was Paul aan de beurt:

Paul den Boer – Michel Auwens

3 uit 3 dus deze ronde!

Na het avondeten bij een plaatselijke Indiër volgde de vierde ronde. Maarten en Paul bleken het bij de indeling niet getroffen te hebben. Zij speelden tegen elkaar. Het bleek (niet geheel verrassend) een lange partij te worden, en uiteindelijk waren ze een kwartier voor het einde klaar. Maarten stond de hele partij beter tot gewonnen, maar kon het uiteindelijk door goed verdedigen van Paul net niet winnen, met remise tot gevolg.

Ik speelde tegen een Duitser, Manfred Lenhart, tegen wie ik in een eerder weekendtoernooi al remise had gespeeld. Rond een uur of 10 stond ik iets beter, maar bood hij remise aan. Omdat Maarten en Paul nog wel even bezig waren (de ronde kon tot half 12 duren) besloot ik nog even door te spelen. Uiteindelijk bereikte ik de volgende stelling met wit aan zet:

Pieter Tromp – Manfred Lenhart

In ronde vijf speelde Maarten met zwart tegen mijn tegenstander van de avond ervoor. Helaas koos zijn tegenstander voor een agressieve openingsvariant waardoor hij beter kwam te staan. Uiteindelijk verloor Maarten dan ook de partij.

Paul speelde tegen een jeugdtalent, Marijn den Hartog. Hij offerde een pion om mooi spel te krijgen, en dat kreeg hij ook. Helaas koos Paul in tijdnood een verkeerde zet, die hem een toren kostte. Toen er net geen eeuwig schaak meer in bleek te zitten, gaf Paul maar op.

Ik speelde met zwart tegen een ander jeugdtalent, Lars Vereggen. Ik kwam niet zo mooi uit de opening en gaf een pionnetje weg. Wel kreeg ik er wat activiteit voor terug. In een eindspel offerde hij de pion terug en kwam erg mooi te staan, maar het was nog net houdbaar. Uiteindelijk koos ik ervoor om een pionnetje te offeren, om zo een remiseachtig toreneindspel te bereiken. Hij speelde dit niet erg zorgvuldig uit, waardoor ik twee verbonden vrijpionnen kreeg. Toen deze uiteindelijk op h2 en g2 terecht kwamen, gaf hij op.

In de zesde en laatste ronde had ik nog kans op een prijs. Ik moest daarvoor met wit tegen Bart van Gelder, en de winnaar zou gedeeld tweede worden. Uiteindelijk kwam ik in een soort omgekeerd Scandinavisch terecht (1.d4 d6 2.c4 e5 3. g3 exd4 4. Pf3 c5 5. e3) en offerde ik dus een pion. Ik kreeg er net genoeg compensatie voor, maar uiteindelijk gaf hij de pion terug en stond ik iets actiever. Hij dacht vervolgens een pion te schijnofferen, maar uiteindelijk bleek dit op de zeer lange termijn juist een pion te kosten. In het resterende gelijke lopereindspel wist ik te winnen en had ik dus een 2e prijs met 4.5 uit 6.

Paul besloot zijn toernooi met een remise tegen Peter Pilgrim. Hij wist met zwart voordeel te behalen, maar een iets beter toreneindspel kon hij uiteindelijk net niet winnen. Hij haalde uiteindelijk 2.5 uit 6.

Maarten verloor helaas in de laatste ronde van Paul de Freitas, nadat hij volgens mij de hele partij lastig had gestaan. Het bleek uiteindelijk net niet te houden, en Maarten eindigde met 2 uit 6.

Al met al een gezellig toernooi, met veel deelnemers en een leuke sfeer. Klein nadeeltje aan de locatie was wel dat de bar in de speelzaal stond, en dat het tegen het einde van de ronde vaak rumoerig werd. Maar verder een uitstekend georganiseerd toernooi op een perfecte locatie!

Ook was er weer een toeschouwer van Assen aanwezig. Sybrand kwam in ronde 5 en 6 even kijken, erg leuk en bedankt voor de support!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.