Asser slooptrein dendert verder in Friese viertallencompetitie

Verslag: Elmar

Gisteravond mochten we weer aantreden in mijn lievelingscompetitie: de Friese viertallen! We zijn in bloedvorm in Friesland en mogen onszelf een favorietenrol toekennen. Na vier rondes staan we dik bovenaan, door onder andere Groningen met 4-0 te verslaan. Onze tegenstander was NEO 1 uit Bergum. NEO 1 is gemiddeld 200 punten zwakker dan wij. In Bergum is onze reputatie ook bekend, dus onze tegenstanders stelden voor dat we geblindoekt zouden spelen. Gelukkig zijn we niet op dit aanbod in gegaan.

Het eerste punt verklaart gelijk waarom ik dit verslag moest schrijven. Aan het vierde bord was ik na een uurtje alweer klaar. Met zwart speelde ik de leeuw. Mijn tegenstander leek een beetje besluiteloos in de aanpak van de stelling. Met a3, Db3 en Dc2 verspeelde hij drie kostbare tempo’s. Toen ik met d5 kon breken gaf mijn tegenstander zomaar een volle toren weg. 1-0

De andere partijen waren wat spannender. Ivo bijvoorbeeld, begon voortvarend door met wit in het Grunfeld Indisch een pion mee te snoepen. In het eindspel stond Ivo gewonnen. Op dit punt zei ik tegen Ivo dat we na zijn wedstrijd wel even Bergum onveilig kunnen maken. Het lijkt erop dat dit vooruitzicht Ivo een beetje gehaast maakte. Want Ivo ruilt torens af en zijn tegenstander krijgt een sterke loper tegen een slecht paard. Niet zo slim van mij dus. Gelukkig kon Ivo snel genoeg met een pionnenmeerderheid op de damevleugel een doorbraak forceren. Zijn tegenstander kon niks terugdoen en dus bleek het eindspel nog gewonnen. 2-0

Pieter, in Friesland beter bekend als ‘de Grutte Pier van het schaeken’, speelde met zwart aan het tweede bord. Zijn tegenstander koos voor het voorzichtige (lees: saaie) Engels. In een erg gelijkwaardige stelling probeerde Grutte Pier wat leven in de brouwerij te krijgen door met f5 de witte dame in het gedrang te brengen. Juist deze poging zorgde ervoor dat hij in problemen kwam. Zijn tegenstander kreeg controle over de zwarte velden en beheerste de halfopen b-lijn. Pieter ruilde behendig een hoop stukken af en kwam in een paard tegen loper eindspel terecht. Ik vermoed dat deze stelling remise zou zijn. Helaas voor Pieters tegenstander trapte hij in een trucje waarmee Pieter zijn paard kon ruilen tegen de loper. In het pionneneindspel was het thema ‘verst verwijderde vrijpion’ beslissend. 3-0
Nagekomen analyse van Pieter:

De mooiste partij werd aan het derde bord gespeeld met wit door Maarten. In een Nijlpaarden opstelling (pionnen op g6, d6, e6 en b6) pakte Maarten veel ruimte met pionnen op c4, d4, e4 en f4. Zijn tegenstander probeerde te breken met f5 waarop Maarten met een pionoffer druk zette op de d-lijn. Door veel dreigingen wist hij een pion terug te winnen op de damevleugel en kreeg hierdoor twee verbonden vrijpionnen. In de tijdnoodfase leek de stelling toch wat gevaarlijk te worden. Maar toen zwart zijn sterke loper ruilde voor een paard en daarna materiaal wegblunderde kon Maarten de partij naar zich toe trekken. 4-0

  NEO 1      1883 - Assen 1     2075 0 - 4
1. Siebren Westra  1980 - Ivo Maris    2266 0 - 1
2. Sjoerd Hoekstra 2044 - Pieter Tromp   2095 0 - 1
3. Hans Kloosterman 1909 - Maarten Dijkstra 1973 0 - 1
4. Oktay Sari    1598 - Elmar Hommes   1965 0 - 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.