Asser basisscholen schrijven historie op NOSBO-kampioenschap!

Gisteren (16 maart) vond in Groningen de finale van het NOSBO-kampioenschap voor basisscholen plaats. Drie scholen uit Assen hadden zich geplaatst: de Kloostertuin, de Veldkei en Theo Thijssen. Zij moesten het opnemen tegen zeven scholen uit Groningen, vier uit de stad en drie uit de rest van de provincie, en deden dat met de volgende opstellingen (vet = clubspeler):

Kloostertuin: Thijmen Bourgonjen (Paardensprong), Abedin Hey, Jiske de Vries en Timo Hakvoort (en reserves/mascottes Quinn Stowers en Rob Hobbel)
Veldkei: Joël Dusseljee (ex-club), Sam Steenbeeke, Floris Verkerk en Benide Bolumba
Theo Thijssen: Milan Span, Julius Sanders, Pascal Haverkamp, Jasja Haverkamp en Jop van der Veen

Vooral de Kloostertuin leek mij een goede kans te maken om mee te doen om de titel; de Veldkei schatte ik wat minder hoog in (al hoopte ik uiteraard wel op iets leuks), en Theo Thijssen was, zonder clubspelers, een onbeschreven blad, al zat een stuntje er misschien wel in…

Het kampioenschap begon in ronde 1 al meteen met een topduel: de Kloostertuin tegen de GSV, de kampioen van Groningen-stad. Abedin verloor redelijk kansloos van Silvan Heijen, maar Thijmen trok de stand weer gelijk door Jan van Reijendam te verslaan. Jiske en Timo stonden allebei huizenhoog gewonnen, konden zelfs simpel mat geven, maar… allebei gingen ze door de vlag. Gelukkig hadden hun tegenstanders allebei alleen nog een kale koning, en dus werden beide partijen remise verklaard (al probeerde Timo’s tegenstander Lodewijk van Vliet nog brutaal de winst te claimen). Een kleine tegenvaller dus, al kan 2 – 2 tegen een dergelijk sterk team ook niet slecht genoemd worden. De Veldkei deed het een stuk beter: Bredero (Groningen-stad) werd met 3,5 – 0,5 verslagen. Theo Thijssen ging helaas met 2,5 – 1,5 onderuit tegen Usquert, de kampioen van Groningen-provincie.

In ronde 2 wachtte de Kloostertuin nóg een topper: Dom Helder Camara, de regerend NOSBO-kampioen en twee jaar geleden zelfs derde van Nederland. Nog steeds hebben zij een sterk team met vier goede clubspelers, maar ditmaal waren de krachtsverhoudingen omgekeerd: 4 – 0 voor de Kloostertuin! De Veldkei mocht het opnemen tegen de GSV en won verrassend met 3 – 1, onder andere door een knappe overwinning van Sam op Silvan Heijnen; Theo Thijssen verloor opnieuw, ditmaal met 3 – 1 van Bredero. Zou het kunnen, Kloostertuin en Veldkei 1 en 2? Bij mijn weten was het nog niet eerder gebeurd dat een school uit Assen de NOSBO-titel greep…

In ronde 3 was het voor de Veldkei tijd om de degens te kruisen met DHC, en zij verdedigden de koppositie met verve: 3 – 1, terwijl medekoploper Usquert een matchpunt liet liggen (en de rest van de dag zelfs alleen nog maar zou verliezen, waardoor ze naar de voorlaatste plaats terugvielen). De Kloostertuin won opnieuw met 4 – 0, ditmaal van de Borgstee (Grijpskerk), dat ook een paar NOSBO-titels op zijn naam heeft staan, en Theo Thijssen bleef opnieuw aan de verkeerde kant van de score, al was de 1,5 – 2,5 nederlaag tegen GSV best verdienstelijk te noemen.

Ook in ronde 4 wonnen de Veldkei en de Kloostertuin, en verloor Theo Thijssen: de Veldkei versloeg de Borgstee met 3 – 1, de Kloostertuin stond ook tegen St. Walfridus (Bedum) geen bordpunt af, en Theo Thijssen was met 3 – 1 te zwak voor DHC. Twee Asser scholen bovenaan dus, de andere nog puntloos…

Gelukkig kwam daar in ronde 5 verandering in, want er werd drie keer gewonnen! De Veldkei versloeg de Borgstee met 3 – 1, en de Kloostertuin won met dezelfde cijfers van de Heerdstee (Groningen). Dat had overigens ook 4 – 0 kunnen zijn, als Thijmen tegen Jonas Hilwerda niet in zijn laatste minuut een relatief eenvoudige winst had gemist… Theo Thijssen was met 2,5 – 1,5 te sterk voor de Borgstee, en deed de laatste plaats daarmee aan hen over.

Ronde 6 werd daarmee de mogelijk beslissende ronde om het kampioenschap: Kloostertuin tegen Veldkei. Twee weken geleden werd dat 2 – 2, en ook nu werd die eindstand bereikt, maar wel op spectaculaire wijze: Thijmen was de klap van een ronde eerder blijkbaar nog niet te boven en wierp Joël (die tot dan niet veel had gepresteerd; hij had last van een oorontsteking) een stuk in de schoot, Abedin nam revanche op Sam, Jiske stond niet best tegen Floris, totdat hij ineens alles weggaf, en Timo verloor op regelmatige wijze van Benide. Theo Thijssen won opnieuw, nu met 3 – 1 van St. Walfridus, en had daarmee de aansluiting weer te pakken, al moesten ze nog tegen hun plaatsgenoten…

In ronde 7 moest de Veldkei aantreden tegen de Heerdstee, en maakte geen fout: 2,5 – 1,5. Sam liet een mooi staaltje teamgeest zien: bij een 2 – 1 stand bood hij met een stuk meer remise aan. De teamoverwinning is nu eenmaal belangrijker! De Kloostertuin bleef in het spoor door Theo Thijssen met 3 – 1 te verslaan, en omdat zij meer bordpunten hadden was het voor de Veldkei zaak om de laatste twee ronden niet te verliezen.

De Veldkei moest het in ronde 8 opnemen tegen Theo Thijssen, schrok even toen Sam zich ineens mat liet zetten, maar haalde opgelucht adem toen Joël (nog altijd niet topfit) een kwaliteit won en zijn partij naar winst schoof. Floris en Benide wonnen ook (zoals in meer wedstrijden gebeurde!) en dus werd de uitslag 3 – 1. De Kloostertuin liet Usquert met 4 – 0 kansloos en hield de druk op de ketel bij de Veldkei, dat zich in de laatste ronde geen misstap kon veroorloven als ze kampioen wilden worden. De drie NK-plaatsen waren overigens al vergeven: Veldkei, Kloostertuin en GSV konden niet meer achterhaald worden door de concurrentie en waren verzekerd van drie zaterdagen Leiderdorp!

De Kloostertuin deed in de laatste ronde wat het moest doen: 4 – 0 winst op Bredero. Daarmee moest de Veldkei winnen, en dat lukte: bij een 2 – 1 voorsprong haalde Sam het beslissende punt binnen. Daarmee was mijn voorspelling, die ik na ronde 2 al voorzichtig had geuit, helemaal uitgekomen: Assen 1 en 2! Theo Thijssen speelde nog tegen de Heerdstee; vooraf stonden ze precies gelijk, en na het 2 – 2 gelijkspel nog steeds. De gedeeld zesde plaats is een goede verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen ze op de voorlaatste plaats eindigden!

Het was dus een historische dag met een historische uitslag: de Asser scholen troeven de Groningse scholen af! Hopelijk is het niet een éénmalig gebeuren…

Op persoonlijk vlak werd ook weer goed gescoord. Zie maar:
Veldkei: Joël 2,5 uit 9 (maar wel met twee cruciale overwinningen!), Sam 6,5 uit 9, Floris 8 uit 9 (alleen verloren van Jiske) en Benide 9 uit 9, zeer knap werk!
Kloostertuin: Thijmen 7 uit 9, Abedin 7 uit 9, Jiske 8,5 uit 9 en Timo 7,5 uit 9; in totaal 30 bordpunten, 5/6 van het maximale aantal!
Theo Thijssen: Milan 1 uit 8, Julius 5 uit 8 (opnieuw teamtopscorer!), Pascal 4,5 uit 9, Jasja 1 uit 6 en Jop 3 uit 5. Wat had er ingezeten met (meer) clubervaring?

Alles over het toernooi is hier te vinden; foto’s zijn te vinden op onze Facebook-pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.