Tycho Bruggink tweede van Nederland!

Afgelopen vrijdag en zaterdag (29 en 30 maart) vond in Waalwijk het NK t/m 10 plaats, en Tycho mocht daar de Asser eer hooghouden. Hij was als zesde geplaatst, maar ratings zeggen op die leeftijd niet veel… De NOSBO had sowieso veel kanshebbers: Eelke de Boer en Jonas Hilwerda voerden de plaatsingslijst aan, en Thijmen Bourgonjen en Silvan Heijen waren als zevende en twaalfde geplaatst.

Tycho begon het toernooi met een relatief makkelijke zwartoverwinning: pionwinst op zet 15, stukwinst op zet 34, en op zet 54 was het punt binnen. Een mooie start dus, maar al in ronde 2 kwam er een kink in de kabel: een nul in 31 tegen de verrassende Quinten Salomons (die o.a. een ronde later ook nog Jonas zou verslaan!). Even een röntgenaanval over het hoofd gezien; dat kostte een kwaliteit, wat later ging er nog een stuk de doos in, en nog wat later was het bekeken. Gelukkig was het herstel voorbeeldig: Tycho mocht nu zelf een röntgenaanval demonstreren, sloot wat later een stuk in, en kon nog 10 zetten later het punt noteren. In ronde 4 ging het nog makkelijker: mat in 23! Dat kunststukje kon Tycho weer een ronde later niet herhalen, maar winst werd het wel: op zet 21 een stuk tegen 2 pionnen gewonnen, daarna de pionnen onschadelijk gemaakt, en op zet 60 mat. 4 uit 5 dus na dag 1!

Dag 2 begon voor Tycho net als dag 1 met een weliswaar lange, maar niet al te lastige partij: op zet 16 had hij al 2 pionnen buitgemaakt, op zet 22 kwam er een stuk bij, en op zet 63 zette hij mat. Ronde 7 bracht een echte topper: Tycho tegen Eelke om de leiding, en nogal verrassend wist Tycho te winnen! Zelfs stukverlies op zet 30 deerde niet: een sterke b-pion bleek beslissend. Helaas wist Tycho de leiding niet lang te behouden, want in ronde 8 ging hij onderuit tegen Jonas; pionverlies op zet 27 was min of meer fataal. Gelukkig wist Tycho zijn laatste partij nog op mooie wijze te winnen: hij veroverde een kleine kwaliteit, en toen zijn tegenstander zijn toren moest geven voor een vrije d-pion was de race gelopen. 7 uit 9 dus, en dat betekende een gedeeld eerste plaats! Omdat Eelke in de laatste ronde Jonas versloeg kwam hij gelijk met Tycho, en dus moesten twee vluggertjes de beslissing brengen. Daar bleek Eelke bedrevener in dan Tycho, zodat hij de titel greep. Bij deze mijn felicitaties! Tycho dus tweede, maar wat mij betreft is dat gewoon een gewonnen tweede plaats, en niet een verspeelde titel, en wat er ook nog bij komt: deelname aan het EK! Wat mij betreft past hier niet minder dan een diepe buiging en eindeloos respect. Een absolute topprestatie Tycho, nogmaals van harte!

Alles over het toernooi is te vinden op de toernooisite; zie ook de NOSBO-site voor een verslag van hun kant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.