Assen 1 haalt koploper Sneek onderuit

Voor Assen 1 stond gistermiddag (6 april) de laatste uitwedstrijd van het seizoen op het programma: een bezoekje aan Sneek 1, dat aan de leiding ging in 3A. De zoete herinnering aan de 7 – 1 overwinning van vorig seizoen lag nog vers in het geheugen, en gecombineerd met de prima vorm van de laatste paar wedstrijden gaf ons dat veel vertrouwen op een goede afloop.

Het kleine vervoersprobleem dat zich openbaarde (Sjoerd was vanwege een bedrijfsuitje verhinderd, en Pieter moest na de wedstrijd richting Noord-Holland) werd opgelost door Jacob en mij te laten rijden. Voor mijzelf betekende dat mijn eerste rit met een volle auto, en dat was even wennen: je trekt toch minder hard op dan wanneer je in je eentje in de auto zit… In Sneek aangekomen, werd de te volgen route ineens onduidelijk: ik reed achter Jacob aan, maar hij ging ineens een andere kant op dan mijn routebeschrijving aangaf. Ik stopte dus maar met hem te volgen, en ik kreeg mijn gelijk toen ik om 10 voor 12 (inderdaad, Sneek begint om 12 uur. Nooit meer vergeten, mensen van Westergoo!) arriveerde, en Jacob 10 minuten later pas. Wat was er namelijk aan de hand? In de week voor de wedstrijd kregen we eerst bericht dat we op een andere locatie zouden spelen, maar dat werd een paar dagen later weer ingetrokken. Jacob had dat laatste mailtje niet gezien, en dacht dus dat we op die andere locatie zouden spelen… Gelukkig was dat dus snel opgelost, en konden we met een kleine vertraging van start.

Na ongeveer 2 uur kwamen we op voorsprong door een overtuigende overwinning van Pieter op bord 4. Hij mocht het met zwart opnemen tegen Jouke Bakker, één van de grote Sneker jeugdtalenten en in deze wedstrijd invaller voor Nick Bijlsma, die overgekomen is van Unitas 1 maar ditmaal verhinderd was. Volgens mij kwam Pieter al snel lekker te staan, zette zijn stukken actief neer, drong de witten steeds verder terug, en mocht uiteindelijk met een leuk dubbel torenoffer mat geven. Een mooie start!
Hier het slot van de partij:

Helaas kreeg die mooie start geen goed vervolg, want Maarten kon op bord 5 de boel niet droog houden. De opening was nog hoopgevend, maar ergens moet iets mis zijn gegaan, want Maarten moest weer veel tijd gebruiken om er iets van te maken, en dan wordt de kans op fouten toch wat groter. Tegenstander Jan Lootsma (overigens met 7 uit 8 uitstekend op dreef dit seizoen!) won een pion, daarna nog één, en toen de dames eraf gingen geloofde Maarten het verder wel. Jammer!

De volgende uitslag was een remise van mijzelf op bord 6 tegen de winnaar van het Open Drents Weekendtoernooi, Dick Stavast. Daar had ik behoorlijk wat geluk voor nodig, want toen ik een veelbelovend middenspel om zeep hielp en een pion achter kwam in een toreneindspel met een paard voor mij en een loper voor hem, leek de race gelopen. Gelukkig was Stavast in tijdnood en besloot niet de torens te ruilen (wat zo goed als winnend was), maar de lichte stukken, om daarmee een tweede pion te winnen. De twee pionnen die hij daarna voor stond, bleken echter niet voldoende om te winnen, en op zet 51 berustte hij balend in remise. Daar ben ik even goed weggekomen!

Door een onverwachte nederlaag van Elmar op bord 3 kwamen we ineens op achterstand. Daar leek na 3 uur spelen niets op te wijzen, want Elmar stond prachtig, alles actief en twee sterke centrumpionnen. Helaas heeft hij zijn kansen blijkbaar overschat, want wat later had tegenstander Tjitze Schram een kwaliteit gewonnen en was hij Elmars koning aan het opjagen, om die uiteindelijk op g6 mat te zetten. Een behoorlijke tegenvaller, maar de overige partijen stonden er goed voor, en we hadden inmiddels ook een supporter in de persoon van Maarten B., waarvoor nogmaals dank!

Frank mocht na iets meer dan 4 uur spelen de gelijkmaker laten aantekenen. Hij had op bord 2 een ingewikkeld middenspel, wat zowel hemzelf als tegenstander Christian Kuitert veel tijd kostte. De laatste 10 zetten voor de tijdcontrole werden in hoog tempo afgeraffeld, en toen de stofwolken waren opgetrokken bleek Frank een pion voor te staan, al moest hij nog even een mogelijke winstkans van wit op de damevleugel onschadelijk maken. Toen dat was gelukt kon hij op jacht naar de witte koningsvleugelpionnen en was er geen houden meer aan. Mooi gespeeld!
Frank heeft zijn middenspel zelf van commentaar voorzien:

We kwamen opnieuw op voorsprong doordat Gertjan in zijn tweede invalbeurt een heldendaad verrichtte: met zwart winnen van een tegenstander met bijna 300 ratingpunten meer! Ik vond de opening van tegenstander Anne Kloosterman allesbehalve overtuigend, maar toch kwamen er kansjes, en na een onnauwkeurigheid zat Gertjan ineens tegen een vrije d-pion aan te kijken. Die moet dan wel goed ondersteund worden om hem écht gevaarlijk te laten worden, maar op wonderbaarlijke wijze lukte het Gertjan om het ding van het bord te krijgen. Het gevaar was nog niet geweken, want in het dubbeltoreneindspel waren de witte torens actief en de zwarte passief, maar Kloosterman verzuimde de zwarte koning passief te houden, waardoor Gertjan zijn torens kon activeren, er één kon ruilen, met zijn koning naar binnen kon lopen, en uiteindelijk een winnend pionneneindspel bereikte. Kassa!
Ivo mocht het winnende punt laten noteren, maar het had niet veel gescheeld of het was remise geworden… De hele partij stond Ivo uitstekend tot gewonnen, maar tegenstander Johnny Fluit vond steeds een muizengaatje om het te blijven proberen, en Ivo moest uiteindelijk zijn stuk meer offeren om de zwarte damevleugel te stoppen. Daarmee bleef een potremise paardeindspel over, waarin Ivo alleen nog als voordeel had dat Fluit inmiddels weer in tijdnood zat. Dat bleek beslissend, want op zet 76 (!) koos hij het verkeerde veld voor zijn koning… Ke5 was remise, na Ke6?? kon Ivo alsnog zijn laatste pion laten promoveren en het punt drukken. Dat was een zware bevalling!
Toen was na bijna 6 uur spelen alleen Paul nog bezig, en ook hij wist zijn partij tot een goed einde te brengen. Tegenstander Tinus Fleur brak de stelling op een verkeerd moment open, wat hem een pion kostte, en met een kleine afwikkeling wist Paul er nog één buit te maken. Daarna liet hij zijn g-pion oprukken, en dat bracht de beslissing. Klasse! Het commentaar bij de partij is van Paul zelf:
Toen was het tijd om met zijn allen (behalve Pieter, die na zijn overwinning snel was vertrokken) de plaatselijke McDonald’s met een bezoekje te vereren, en om 19:00 konden we moe maar voldaan de terugreis aanvangen. Een mooie dag met een mooie uitslag voor ons; volgend seizoen moeten we maar eens in alle wedstrijden dit niveau halen!

  Sneek 1      2020 - Assen        1996 2½ - 5½
1. Johnny Fluit   2158 - Ivo Maris      2266 0 - 1
2. Christian Kuitert 2015 - Frank van der Werff 2012 0 - 1
3. Tjitze Schram   2013 - Elmar Hommes    1965 1 - 0
4. Jouke Bakker   1898 - Pieter Tromp    2095 0 - 1
5. Jan Lootsma    2033 - Maarten Dijkstra  1973 1 - 0
6. Dick Stavast   2080 - Martin van Velzen  1912 ½ - ½
7. Tinus Fleur    1958 - Paul den Boer    2020 0 - 1
8. Anne Kloosterman 2007 - Gertjan Haan    1725 0 - 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.