Assen 2 verslaat medefavoriet Het Kasteel!

Verslag: Sybrand

De indeling dit jaar mag voor Assen 2 en Kasteel op zijn minst opmerkelijk worden genoemd. De twee – op rating – sterkste teams moesten in de eerste ronde al tegen elkaar. Bijtijds ben ik natuurlijk al begonnen met het versturen van de uitnodigingen, maar hoe dat gaat bij de eerste ronde….mensen hebben al afspraken staan. Sjoerd was verhinderd, ook Rieks kon niet (iets met trouwen toch Rieks 🙂 ? ) en Gerbert had een landelijke wiskunde-olympiade. Nu heeft Assen 2 een breed team van veel in sterkte ongeveer gelijkwaardige spelers. Dus ook zonder deze spelers moest het nog goed kunnen komen. De teamleider van Het Kasteel nam echter vooraf contact op om 1 speler vooruit te laten spelen, dus Sjoerd heeft de eerste wedstrijd vooruit gespeeld. Van de partij heb ik niets gezien, maar Sjoerd was tevreden over het spel en over het punt! Een bijzonder sterke start Sjoerd!

We begonnen dus de eigenlijke wedstrijd met 7 tegen 7 en bij een stand 1-0.

Het werd een feestelijke avond, niet alleen door de uiteindelijke uitslag, maar ook door het goede spel dat werd gespeeld en de nieuwe spelers die in Assen 2 zijn begonnen.

Op bord 1 speelde – ter vervanging van Gerbert – de ratingloze Hans Smit met zwart tegen de topspeler van Coevorden, Paul Assen. Ogenschijnlijk een veel te hoog bord voor het nieuwe lid, maar wie Hans de afgelopen paar maanden aan het schaken heeft gezien in de interne competitie, weet, dat we met Hans een bijzonder sterke speler in onze gelederen hebben gekregen. Hans speelde een superdegelijke partij, wikkelde vanuit gelijke stand op het eind van de avond af naar eeuwig schaak.

Wout speelde op bord 3 zoals we van hem gewend zijn een degelijke partij. Een remiseaanbod bij een stand van 2 – 2 werd netjes met de teamleider overlegd (doorspelen), maar gezien de stand in de wedstrijd later op de avond werd alsnog de vrede getekend.

Kenneth had een zware avond op bord 4. Al heel vroeg in de avond stond hij een tweetal pionnetjes achter (en wat voor pionnetjes…die stonden op een gegeven moment in een punt op de 4e rij), streed nog de halve avond voor wat hij waard was, maar moest toch uiteindelijk de meerdere erkennen in zijn tegenstander. Jammer Kenneth.

Jan Posthoorn speelde met zwart weer een partij in de hem zo kenmerkende stijl. Ik heb Jan al jaren in het team zien spelen, en de stijl is moeilijk te duiden, maar gisteravond – ik speelde naast Jan – had ik goed uitzicht, en plots kwam het beeld van een boa-constructor in mij op. Met kleine zetjes, stapje voor stapje (toegegeven…een wat eigenaardige uitdrukking gezien de eerdere beeldspraak) wordt de tegenstander in het nauw gebracht en uiteindelijk aan de zegekar gebonden. Zo ook vanavond. Een vol bord, kleine manoevres, een h-pionnetje naar voren, lopers op de koningstelling, en uiteindelijk de doorbraak. Mooie partij.
Stelling na 28….De3+

Sybrand speelde op bord 7 tegen Arjen Wemmenhove. Arjen verzuimde in de opening een sterke loper af te ruilen, zwart kreeg het centrum in handen en een koningsaanval. Even leek Arjen alles te kunnen pareren, maar een pionnetje dat hij meesnoepte was eentje te veel. Via een grappige slotcombinatie (ook gezien door wedstrijdleider Martin van Velzen) werd het punt binnengehaald.

Op het achtste bord speelde Silvia, voor het eerst sinds jaren weer extern op het thuishonk. Een heel hartelijk welkom terug Silvia! Als teamleider ben ik bijzonder blij met jeugdige talenten die we in het team hebben, en heel veel succes en plezier dit jaar in Assen 2!
Silvia speelde tegen Lisanne Waardenburg, die kennen elkaar natuurlijk erg goed vanwege de vele wedstrijden die zij tegen elkaar hebben gespeeld. Silvia kwam goed uit de opening, maar ergens ging het toch mis. Pion en paard van de tegenstander op de damevleugel (Silvia had lang gerokeerd), eigen paard in de penning…dat kon niet lang goed gaan. En rond half 11 kwam het bericht, dat Silvia had verloren. Jammer, volgende keer beter.

Al met al een groot schaakfeest en een avond om supertrots op te zijn ! Het begin van een misschien memorabel seizoen!

De cijfers:

  Assen 2       1719 - Het Kasteel     1756 5 - 3
1. Hans Smit         - Paul Assen     2016 ½ - ½
2. Gertjan Haan     1755 - Stephan Broertjes  1804 1 - 0
3. Wout Knol      1814 - Jan Snoeijer    1727 ½ - ½
4. Kenneth Muller    1606 - Jeffrey ten Velde  1754 0 - 1
5. Jan Posthoorn    1786 - Gerjan ter Wal   1734 1 - 0
6. Sjoerd Homminga   1879 - Frank Halfwerk   1707 1 - 0
7. Sybrand Houtsma   1763 - Arjen Wemmenhove  1725 1 - 0
8. Silvia van der Werff 1428 - Lisanne Waardenburg 1580 0 - 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.