Recordaantal Assenaren in Schaakfestival Groningen

Nu Oud en Nieuw weer achter de rug is, toch nog een terugblik op het laatste toernooi van 2013, het traditionele Schaakfestival Groningen. Een recordaantal Assenaren dit jaar: maar liefst 14 stuks! Zes van hen speelden het grote toernooi, en nog eens acht deden mee in de verschillende Compactgroepen.

Ivo was zoals gebruikelijk onze troef in de A-groep, en vorig jaar had hij hier zijn eerste Meesternorm gescoord. Helaas was al snel duidelijk dat dat niet opnieuw zou lukken; Ivo heeft al een tijdje niet meer de vorm van een jaar geleden, en waar hij vorig jaar nog IM’s versloeg had hij nu moeite met 2000-spelers. Slechts twee overwinningen, en daarnaast vier remises en drie nederlagen konden bijgeschreven worden, en dat betekende een toch wel teleurstellende 4 uit 9. Hopelijk gaat het in het nieuwe jaar weer beter!

In de B-groep twee spelers van het succesvolle Assen 2 van dit seizoen. Gertjan begon met twee remises tegen sterke spelers, maar liet die volgen door twee nederlagen en ging zo met 1 uit 4 de rustdag in. In de tweede helft ging het een stuk beter met twee overwinningen en nog eens twee remises (waarvan één uit gewonnen stelling), maar helaas ging de laatste partij verloren en kwam Gertjan dus net niet tot 50%. Met 4 uit 9 en een W-We van 0,62 desondanks een prima toernooi voor Gertjan; hij is de 1800-grens bijna voorbij! Gerbert deed het bijna even goed: hij sloeg de beide zondagrondes over en speelde daarom slechts zeven partijen, maar daarin wist hij wel 3 punten te scoren (plus een halfje voor de eerste gemiste ronde), en zijn W-We mag er ook zijn met +1,02, en op de februarilijst zal Gerbert daarom voor het eerst boven de 1700-grens staan!

Drie Assenaren in groep C, en van hen deed Lukas het het best; slecht gestart, maar langzamerhand in het toernooi gegroeid (in tegenstelling tot vorig jaar, toen hij met 5 uit 6 begon en de laatste drie verloor), en daardoor toch boven de 50% uitgekomen met 5 uit 9. Helaas zaten tussen zijn tegenstanders nogal wat jeugdspelers (die overigens in overvloedige mate aanwezig waren in dit toernooi, de B-groep zat er ook al vol mee!), en die hebben veel te lage ratings, en daardoor komt Lukas toch op een beste ratingmin uit: -0,96, een verlies van 24 punten… Tycho deed, na zijn debuut in het Compacttoernooi vorig jaar, nu in het grote toernooi mee, en deed dat uitstekend, maar wel met enorm veel remises: zeven stuks! Daarnaast één overwinning en één nederlaag, en dus 4,5 uit 9, maar de W-We van +1,40 zegt veel meer. De 1400-grens is gebroken! De laatste Asser deelnemer in deze groep was Gerritjan, die voor het eerst een toernooi van deze lengte speelde, en moest ondervinden dat het niveau toch een stuk hoger ligt dan op de club: een knappe remise in ronde 1 werd gevolgd door vijf nederlagen op rij, een bye, en in de twee laatste partijen toch nog twee goede remises. Dat zal op de februarilijst ongeveer leiden tot een rating van rond de 1200 voor Gerritjan, maar hij is nog maar net begonnen, dus de rek is er nog lang niet uit!

In de hoogste Compactgroep wisten de drie Assenaren het voor elkaar te krijgen om met zijn allen gelijk op 50% te eindigen, maar ze deden dat op hele verschillende manieren. Martin begon met een gelukkige remise, maar hielp een dag later een gewonnen stelling om zeep en verloor nog, zette een dag later zijn partij wel om in winst na matig uit de opening gekomen te zijn, en eindigde met twee remises. Pieter en Paul presteerden het om exact hetzelfde scoringsschema aan te houden: een vrije ronde op tweede Kerstdag, winst in ronde 2, remise in ronde 3, een nederlaag in ronde 4 en weer een remise in ronde 5. Overigens werd in die laatste ronde de enige Assen-partij van het toernooi gespeeld: Martin – Paul eindigde na verwoede strijd in remise, maar in de analyse werd de winst voor zwart snel aangetoond… Paul liet op het forum zien hoe:

Wat leuk om na jaren weer eens tegen Martin te spelen!

Martin van Velzen – Paul den Boer

In Compact B twee uitstekend presterende debutanten. Arjan werd zelfs de beste presterende Assenaar: hij wist al zijn partijen te winnen! Helaas deed ook hij in de zondagronde niet mee, dus werd het 4 uit 5, maar wel een ongedeelde tweede plaats! Nogmaals van harte Arjan, wat een prestatie! En ook de W-We van +2,57 (de één na hoogste van het Compacttoernooi!) mag er zijn; gecombineerd met een nog hoge K-factor betekent dat een ratingwinst van bijna 100 punten! Rieks deed het wat minder, maar nog steeds uitstekend met 2 uit 4 (plus een vrije ronde), en als hij zijn laatste partij had weten te winnen (kwaliteit voor, maar een sterk loperpaar tegen) was hij ook in de prijzen gevallen!

In de Compactgroep C treffen we alleen Jan B. aan, maar gelukkig was hij weer eens in vorm: drie prima overwinningen, een vrije ronde en één nederlaag betekent 3,5 uit 5! Helaas kon hij zijn daarmee verdiende prijs niet in ontvangst nemen, maar de ratingwinst van 29 punten zal ook zeer welkom zijn. Nogmaals van harte Jan!

Tenslotte in Compact D één vaste deelnemer en één jeugdige debutant. Pieter H. doet al sinds mensenheugenis met wisselend succes mee aan het Schaakfestival, en eindigde nu precies op 50%. Helaas had hij een paar zwakke tegenstanders (geen jeugdspelers ditmaal; en zijn ook seniorspelers die de 1000 niet halen!), dus dat betekent een ratingverlies van bijna 25 punten… Vincent maakte zijn debuut op dit niveau en was als één na laatste geplaatst, dus ieder halfje was al mooi. Het werd echter nog vele malen mooier: na de eerste ronde vrij genomen te hebben wist hij al in de tweede ronde zijn allereerste echte toernooipartij te winnen, en met zwart nog wel! En daar hield het niet op: ook de volgende twee partijen wist Vincent te winnen, en daardoor zat hij in de laatste ronde zomaar om de prijzen te spelen. Helaas ging het in die laatste partij minder goed: één moment van onoplettendheid kostte een stuk, en daarmee was de eerste-prijs-droom aan flarden. Het bleek uiteindelijk wel een gedeelde vierde prijs te zijn geworden, maar op dat moment was Vincent al vertrokken, dus zijn prijs kon hij helaas niet incasseren… Als compensatie heeft hij wel de hoogste W-We van alle Compactgroepen gehaald met +2,68! Dat betekent een ratingwinst van meer dan 125 punten, en dat is eigenlijk ook wel nodig gezien Vincents veel te lage rating van 714. Nogmaals van harte Vincent!

En zo is het schaakjaar 2013 mooi geëindigd voor onze club; misschien niet zozeer qua prijzengeld, maar wel qua ratingwinst: bij elkaar bijna 300 punten in de plus, dus gemiddeld ruim 20! Op naar een hopelijk succesvol 2014!

Alles over het toernooi is te vinden op de toernooisite; foto’s (twee albums) zijn te vinden op onze Facebook-pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.