Verslag weekendtoernooi Arnhem

      Geen reacties op Verslag weekendtoernooi Arnhem

Verslag: Pieter

Aan het begin van het nieuwe schaakseizoen stond er direct een mooi weekendtoernooi op het programma, dat van Arnhem. Een aantal jaar geleden deden Maarten Dijkstra, Mark, Paul, Rieks en ik al eens mee, toen verbleven we in een superdeluxe hotel met sauna. Dit jaar was de verblijfplaats echter hotel Tromp in Wageningen met bubbelbad. Maarten, Rieks, Ben en ik deden dit jaar mee. Maarten, Rieks en ik in groep A, Ben in groep B.

In ronde 1 was er direct een teleurstelling: Maarten mocht beginnen tegen Rieks. Na een onnauwkeurige opening van Rieks die de Tompovsky wilde vermijden, stond Maarten al direct beter en won uiteindelijk.
Ben zorgde voor de positieve verrassing van de ronde door een qua rating sterkere speler te verslaan en ik koos voor een Zwitsers gambiet.

De zaterdagochtendronde begon al op tijd, en aangezien wij allemaal ochtendmensen zijn besloten we hier aan mee te doen. Maarten speelde de beste partij deze ronde, stond goed tegen 2300+, kwam in een minder eindspel terecht, maar wist het netjes remise te houden.

Ben was als eerste klaar, helaas maakte hij in de opening een foutje waardoor er geen houden meer aan was. Hij heeft vervolgens Arnhem verkend en een van de meest deprimerende winkelcentra in Nederland gezien…
Helaas verloor Rieks ook, hij kreeg als kersverse d4-speler het Budapestgambiet tegen, wat hij nog niet kende. Al bleek achteraf dat hij pas na 13 zetten met een nieuwtje was gekomen, waarmee hij in een iets minder middenspel terecht kwam. Daar draafde zijn paard te onrustig heen en weer en miste hij een truucje waardoor hij een pion verloor en zijn stelling instortte.
Ik won mijn partij, waarin onderstaande stelling een van de hoogtepunten was.

Ronde 3 bracht Rieks zijn eerste overwinning, hij lokte zijn 1. c4 spelende tegenstander in een soort van Gruenfeld en het werd een heel interessante partij.

Ik won ook doordat mijn tegenstander te voorzichtig speelde op beslissende momenten. Ben won ook, weer van een sterke tegenstander, met een mooie aanvalspartij. Maarten verloor nadat hij een scherpe opening had gekozen, en vervolgens in tijdnood was gekomen.

Vervolgens kwam ronde 4, waarin ongeveer de helft van de deelnemers een bye had opgenomen. Dit gold ook voor de meesten van ons, alleen Rieks speelde dapper 3 partijen op een dag. Maarten, Ben en ik gingen Arnhem kort verkennen, maar de grootste verrassing speelde zich rondom de speelzaal af. Buiten lag namelijk plotseling een gigantische bos wortelen op tafel. Zoals ook door sommigen voorspeld, bleek deze van Rieks te zijn, die ze niet meer terug in zijn tas kon krijgen door alle inkopen die hij daarvoor had gedaan. Die inkopen waren overigens een stuk lekkerder dan de wortels…
Overigens won Rieks zijn partij ook, waardoor we allemaal op tenminste 50% zaten na twee dagen.

(commentaar Rieks, MvV) Ik speelde een wat vreemde Semi-Slavische partij, waarin mijn tegenstander met zetten als g6, f6 en Pg7 nou niet bepaald voor de aanval koos. Ik bouwde mijn ruimtevoordeel goed uit en zette hem goed onder druk. Helaas kon ik me niet genoeg inhouden en opende ik te vroeg het centrum, waardoor zijn stukken weer actief konden worden. Uiteindelijk belanden we in deze stelling na 32… Lxe7.

Ronde 5 begon weer mooi op tijd. Door wat inpakproblemen en een chauffeur die zijn aandacht meer bij verhalen vertellen had dan bij de juiste weg, kwamen we zo’n 10 minuten te laat aan. Ben liet zien dat jeugdtalenten en ochtendrondes niet zijn ding zijn en pakte helaas al snel een 0. Maarten won, ik won ook en Rieks won in een Nimzo-Indische partij tegen een sterke tegenstander (2065) een randpion en stond daarbij heel goed. Helaas ging hij teveel de pion verdedigen en wist zijn tegenstander venijnig aan te vallen, wel een mooie partij.

De partij van Maarten had na 25. Tf1-f2 de volgende stelling.

In de laatste ronde had Ben nog zicht op een ratingprijs, maar helaas ging deze ronde ook verloren. Rieks speelde een mooie partij, kende de opening beter dan zijn tegenstander en wist weer soepel te winnen met een mooi mat aan het einde.

(commentaar Rieks, MvV) Ik laat weer een fragment zien uit een partij van mij die ik gewonnen in plaats van verloren heb, maar zelfs als ik nu volledig afstand probeer te nemen van mijn emoties, vindt ik die partijen ook echt mooier 😛 Het was aan de lengte en rating van mijn tegenstander te zien tegen een jeugdtalent, Tyro Bekedam, die zich al knap lang kon concentreren.

Stelling na 14… Pd7

Maarten had weer een sterke tegenstander, kon helaas de openingsonnauwkeurigheid van zijn tegenstander niet uitbuiten en verloor. Ik had bij winst nog prijs gehad, maar verloor helaas in een scherpe partij in tijdnood een stuk. Na afloop werd er door ons nog flink gediscussieerd over de optimale tijdsverdeling in een partij, waarbij Rieks niet wilde aannemen dat Maarten en ik gelijk hadden omdat dat nu eenmaal niet het geval was. Rieks bleef rustig uitleggen waarom de analogieën van Maarten en mij niet deugden, maar we konden of wilden het niet begrijpen. 🙂 Volgens Rieks heeft het namelijk nauwelijks zin om meer dan pak hem beet vijf minuten over een stelling na te denken omdat de marginale opbrengst na die tijd nog miniem zou zijn. We houden Rieks’ tijdverbruik in zijn komende partijen nauwlettend in de gaten om te zien of hij daad bij woord voegt en gelijk heeft! Op dit hele kleine smetje na een zeer geslaagd weekend! Om het maar in Mastercard-termen te houden: Inschrijfgeld €25,00, prijzengeld €0,00, gezelligheid onbetaalbaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.