Uitstekende start C-team!

      Geen reacties op Uitstekende start C-team!

Eerst even de voorgeschiedenis:
In januari was ons C-team tweede geworden op het NOSBO-kampioenschap, achter De Paardensprong. Zij wilden echter liever in het D-kampioenschap uitkomen, omdat ze daar meer kans hebben en het ze bovendien een dag zou schelen (zij spelen slechts 3 dagen). De Paardensprong kreeg inderdaad die vrijplaats, waardoor wij alsnog werden uitgenodigd om mee te doen!
Daarmee is het verhaal helaas niet ten einde, want ik had in juni al van iedereen (Tycho, Jesper, Vincent en Abedin) de bevestiging gekregen dat ze wel mee wilden doen. Tijdens het Vierkampentoernooi hoorde ik echter dat Tycho toch wat twijfels had of hij nog wel door wilde gaan… en dat zou betekenen dat we geen team meer zouden hebben, want Timo is onze reserve, van hem heb ik geen garantie dat hij alle dagen mee kan doen, en verder hebben we niemand achter de hand. Gelukkig kwam die zondag alsnog het bericht dat Tycho toch niet zou vertrekken, dus konden we ons alsnog opmaken voor vier dagen Den Bosch… tot de eerste clubavond aanbrak, en Sjoerd mij plompverloren meedeelde dat hij zojuist gehoord had dat Vincent ineens ging vertrekken! Dat kwam toch wel als donderslag bij heldere hemel, want een week eerder was daar nog niets van te merken… Moest ik het team dan alsnog terugtrekken? Gelukkig niet, want na enig overleg wilde Vincent nog wel even lid blijven en dit kampioenschap meepakken, maar na de jaarwisseling zal hij definitief de overstap naar Haren maken, en dat brengt het C-team voor komend seizoen serieus in gevaar… Maar voor dit seizoen staat het team er gewoon, al heeft het wat pijn en moeite gekost!

Gisterochtend was het dan zover. 6:45 opgestaan, om 7:30 werd ik samen met Abedin opgepikt door de Postmobiel, en na een voorspoedige reis kwamen we rond 9:30 aan in Den Bosch. Tycho was er ook al (voor de verandering begeleid door Wilma ipv Remco), en 10 minuten later was de familie Raaijen er ook (inclusief supporter Reynard, erg leuk!). Om 10:00 begon de eerste ronde, tegen SHTV (Den Haag).

In die eerste ronde was de eerste partij al snel klaar: Tycho kreeg na 17 of 18 zetten remise aangeboden, en van mij mocht hij dat aannemen. De analyse duurde vervolgens langer dan de partij zelf… en tijdens die analyse kwam Vincent melden dat hij ook een remiseaanbod had gekregen! Ook voor hem de mededeling: als je er vertrouwen in hebt mag je doorspelen, maar remise is ook OK. Ook Vincent speelde door, en na een misser van zijn tegenstander kwam hij zelfs straal gewonnen te staan! Helaas was de winst met een kwaliteitsoffer niet aan Vincent besteed, maar kwaliteitswinst zag hij wel, dus einde partij? Nee, want Vincent besloot de dames te ruilen, en dat pakte verkeerd uit: zijn tegenstander had ineens de betere stukken en een hard lopende a-pion, dus ik had er niet veel vertrouwen meer in… tot Vincent mij wederom bij me kwam met een remiseaanbod op zak! Dat liet ik hem uiteraard onmiddellijk aannemen, en in de analyse bleek dat volkomen terecht: ik schoof het eindspel bijna uit de losse pols naar winst voor zwart… (oké, dat zegt niet dat zwart de winst zelf ook gevonden had, maar wel dat wits taak op zijn minst zeer lastig is)
Tussenstand 1 – 1 dus, en dat terwijl zij als vijfde zijn geplaatst en wij als dertiende… Abedin had inmiddels ook een compleet gewonnen stelling op het bord, nadat hij na een merkwaardig uitziende opening al twee pionnen had gewonnen: één van die pionnen mocht zomaar promoveren, en de rest was een slachting. Het eerste matchpunt binnen, en Jesper leek zich inmiddels aan zware druk weten te hebben ontworstelen, dus misschien zat er zelfs een kleine overwinning in? Nee, want vrijwel meteen na de overwinning van Abedin ging Jesper ineens mat achter de paaltjes… Alsnog 2 – 2 dus, maar het eerste visitekaartje was afgegeven!

  SHTV C1       1365 - Assen C1 1132 2 - 2 (* = jeugdrating)
1. Cor Kanters     1693 - Tycho  1428 ½ - ½
2. Justus van Klaveren 1475 - Jesper  966 1 - 0
3. Alexander Rietveldt 1291* - Vincent 1012 ½ - ½
4. Berke Yigitturk   1000* - Abedin  1121* 0 - 1

Na een lange pauze (we waren in anderhalf uur klaar, dus er moesten drie uren overbrugd worden) was het tijd voor ronde 2, tegen Vegtlust (Maarssen). Ditmaal geen remises…

Na een half uurtje zag het er spannend uit: Jesper leek wat minder te staan, en toen gaf Abedin ook nog ineens een pion weg… Maar zijn dame op e1 viel een ongedekt paard op a5 aan; dat zag zijn tegenstander over het hoofd, en dus was Abedin een zet later een stuk rijker, gaf wat later nog een kwaliteit terug, maar mocht aan het einde zijn dame inruilen voor mat achter de paaltjes. 1 – 0 dus, en Tycho en Vincent stonden inmiddels ook uitstekend, terwijl Jesper nog steeds iets slechter leek te staan. Dat zag er goed uit!
Vincent was de tweede die het punt drukte, maar hoe is mij helaas ontgaan, en omdat het toen tegen 16:00 liep besloten zij maar vast richting noorden te vertrekken, in de wetenschap dat de wedstrijd goed zou eindigen. Tycho’s tegenstander probeerde zijn stelling zo goed mogelijk te stutten, maar Tycho bouwde onverstoorbaar verder aan een sterke aanval, en Jesper stond inmiddels ook goed: hij had wat stukken weten te ruilen en had daarbij een pion meegepikt. 4 – 0?
Tycho won plotseling de dame van zijn tegenstander, had daarna nog wat grapjes waarmee hij nog meer materiaal won, en zijn tegenstander dronk de gifbeker helemaal leeg door zich met dame en paard mat te laten zetten. Jesper had zijn vrije d-pion naar d7 op laten rukken; dat leverde een volle toren op, en de rest was niet moeilijk meer. 4 – 0!

  Assen C1 1132 - Vegtlust C1     867 4 - 0
1. Tycho  1428 - Ruurd van Besouw  924 1 - 0
2. Jesper  966 - Niels van der Knaap 882 1 - 0
3. Vincent 1012 - Bart Hoogervorst  834* 1 - 0
4. Abedin  1121* - Koen van der Vaart 827* 1 - 0

Onderweg naar Assen maakten we nog even een pitstop bij de McDonalds in Zwolle, waar de plaatselijke ME zich aan het opmaken was voor de wedstrijd PEC Zwolle – PSV, en om ons succes te vieren besloten de jongeheren zich even goed vol te stoppen met een uitgebreid voordeelmenu en meerdere toetjes. Dikverdiend wat mij betreft! 4 oktober staat speeldag 2 op het programma; mijn exemplaar van SwissMaster geeft Almere als volgende tegenstander, dat is wat mij betreft niet een tegenstander die te vrezen is, maar de indeling is nog niet definitief. Afwachten dus!

En zoals altijd heb ik ook weer foto’s gemaakt!

UPDATE 16-09: het is inderdaad Almere geworden! Moet te doen zijn lijkt me 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.