Assen 2 verslaat Groninger Combinatie 6 …..nipt

Verslag: Sybrand

Vrijdag 31 oktober kwam Groninger Combinatie 6 op bezoek bij Assen 2 voor de tweede ronde van de Nosbo competitie in de Promotieklasse. GC 6 kwam met 7 spelers, aangezien Ferry Ruigendijk een week eerder op bezoek was geweest en de wedstrijd vooruit had gespeeld tegen Wout. Die partij was flink keepen geweest voor de aanstaande vader, Wout stond al snel een pion voor, maar uiteindelijk werd toch de vrede getekend. Dien tengevolge was de stand gelijk bij aanvang van de avond (0,5-0,5)

GC 6 is op papier sterker dan GC 5, die ook in de promotieklasse speelt. Dat lijkt raar. Echter schijnt het zo te zijn dat Unitas en Groningen weliswaar zijn gefuseerd, maar de bloedgroepen nog wel vertegenwoordigd zijn in de externe competitie. Assen 2 had vanavond het oud-Groningen team op bezoek. Aan Asser zijde was er ook een debutant, namelijk Rieks. Rieks? zult u zeggen, ja Rieks, en wel als teamleider van Assen-2. Alles keurig geregeld Rieks!

Als eerste was Gertjan klaar op bord 3 Zijn tegenstander Tim Loos gaf in een vlaag van schaakblindheid een stuk weg, waarna de stukken de doos weer in konden (1,5-0,5).

Hans speelde op bord 1 tegen Edwin Zuiderweg. Hans gaf een pion weg met het oogmerk die weer elders te kunnen terugpakken, maar naar verluidt overzag hij in dit proces een tussenzetje, waardoor het plan slechts half slaagde, en wel voor wat betreft het weggeven van de pion. Met een pion minder delfde hij uiteindelijk het onderspit (1,5-1,5)

Sybrand kreeg op bord 5 tegen Henk Haisma 1.b4 tegen, een opening die niet vaak wordt gespeeld in de schaakpraktijk. Dat moet je dan oplossen achter het bord. Vroeger speelde ik vaak 1…..b5, maar dat schijnt toch niet goed te zijn. In ieder geval kwam ik matig uit de opening, maar wist geleidelijk aan meer ruimte te krijgen.
Wit: Kg1,Da2, Td1, Lc1, Lf3, pi a3, c5, e4, f2, g2, h2; Zwart: Kg8, Df7, Tc8, Lc6, Pf4, pi a4, b5, e5, f6, g7, h7

Mark had een prachtige partij op bord 6. Wederzijdse penningen, een prachtig schouwspel, al was het alleen al omdat het wel halma leek:

Teamcaptain Rieks speelde op het vierde bord een mooie partij. pionnetje voor, nog eentje …Rustig speelde Rieks zijn pionnen in een lopereindspel naar de overkant en won de partij (3,5-2,5)

Een prachtige partij had ook Sjoerd op het tweede bord. De tegenstander offerte een toren tegen een mataanval, dat wist Sjoerd af te slaan, maar de dreigingen bleven. Twee torens en drie lichte stukken tegen Dame, toren en stuk van de tegenstander, dat moet toch goed gaan zou je zeggen, maar dat viel tegen. Naar veel manoevreerzetten moest Sjoerd de meerdere erkennen in Henk Pompstra, die zijn vrije e-pion naar de overkant wist te brengen (3,5-3,5).

Held van de avond werd vervolgens Silvia met zwart op bord tegen Annelies van den Heuvel !

Silvia snoepte later nog een pionnetje mee, maar hoe het zou aflopen in tijdnood was voor de omstanders een volstrekte gok. Gedecideerd en regelmatig trok Silvia uiteindelijk echter aan het langste eind en sleepte de overwinning naar het Assense kamp! Klasse Silvia!

De cijfers:

  Assen 2       1819 – GC 6        1736 4½ - 3½
1. Hans Smit      2006 – Edwin Zuiderweg  1981 0 - 1
2. Sjoerd Homminga   1838 – Henk Pompstra   1719 0 - 1
3. Gertjan Haan    1826 – Tim Loos      1756 1 - 0
4. Rieks Taal     1883 – Guido Visser    1744 1 - 0
5. Sybrand Houtsma   1778 – Henk Haisma    1657 1 - 0
6. Mark Jager     1831 – Job Holtz     1694 0 - 1
7. Silvia vd Werff   1588 – Annelies vd Heuvel 1625 1 - 0
8. Wout Knol      1801 – Ferry Ruigendijk  1712 ½ - ½

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.