Sissa 3 een maatje te sterk voor Assen 2

Verslag: Sybrand

Vrijdag 13 maart kwam Sissa 3 bij Assen 2 op bezoek. De eerste vijf spelers kwamen netjes om half 8 binnen, maar voor een paar was het toch lastig om op tijd aanwezig te zijn. Omdat we echt om 12 uur de Steiger uit moeten zijn, hebben we met tegenzin de klokken aangezet en zijn we 10 voor 8 begonnen.
Aan onze kant was Silvia door ziekte geveld, maar Wout – deze ronde reserve – was gelukking in staat en bereid in te vallen.

De eerste die klaar was was Hans. Hij speelde op bord 3 met zwart tegen Jaap Bosma. Een dameruil leidde tot eerst dubbelpion, later pionverlies en nog later verlies van de partij.

Sjoerd was op bord 4 nummer 2 die klaar was. In een prachtige gooi- en smijtpartij trok hij uiteindelijk aan het kortste eind. Hij stuurde vanochtend in alle vroegte al een mailtje met zijn commentaar onder de titel “Lekker potje gespeeld”. Dat zegt genoeg, een mooie partij.

commentaar Sjoerd:
Lekker potje gespeeld, maar ik zat alleen aan de verkeerde kant van het bord. Mijn tegenstander Andrey Tsyganov bleek kenner en liefhebber van het Marshallgambiet en was duidelijk in zijn element.
Sjoerd Homminga – Andrey Tsyganov na 19. Ld5

Sybrand op 8 was de volgende die klaar was. Na een wat lastige opening vindt een afruil plaats naar ongelijke lopers, maar met toren. Die gingen er vanaf, en na nog een poging tot winst berustte ik in een (terechte) remise.

slotstelling na 45….Lc5(=) in Houtsma-Meijer

Gerbert wist zijn partij tegen Joris Leertouwer te winnen. Hoe heb ik niet goed meegekregen.

Tijdens de analyse van mijn eigen partij kwam het bericht, dat Jan in (meer dan?) remisestelling door zijn vlag ging. Jammer.

Tien minuten later werd dit “onrecht” gecompenseerd doordat Wout zijn tegenstander Maarten Roorda door de vlag duwde. Maarten had de hele partij (zwaar) overwegend gestaan.

Rieks mocht als kopman aantreden na zijn goede optreden de afgelopen periode, waaronder zijn winstpartij in Assen-1. Hij trad aan tegen Casper Rupert, en wist de gehele partij de balans vast te houden en remise te maken. Knappe prestatie Rieks!

Stand na 15. Td6 bij Rupert-Taal:


Met de stand 3-4 was Gertjan de enige die om kwart voor 12 nog aan het schaken was (en zijn tegenstander Ab Faber uiteraard ook). Een blik op het bord leerde echter al snel, dat een klein wonder nodig was om nog remise te maken, laat staan te winnen. Dat wondertje kwam niet, die remise zat er ook niet in.

commentaar Gertjan:

De opening ging wel goed, ik kwam best actief te staan in een King’s Indian met wit, maar er kwam steeds meer druk op mijn stelling en zwart kwam binnen, zie onderstaande stelling:

Even later had ik in onderstaande stelling een kansje gekregen op remise:

Al met al een overwinning van Sissa 3, en eerlijk is eerlijk, een terechte overwinning.

  Assen 2     1830 - SISSA 3     1881 3 - 5
1. Rieks Taal    1879 - Casper Rupert  2067 ½ - ½
2. Gertjan Haan   1804 - Ab Faber     2003 0 - 1
3. Hans Smit    1958 - Jaap Bosma    1890 0 - 1
4. Sjoerd Homminga 1858 - Andrey Tsyganov 1902 0 - 1
5. Jan Posthoorn  1824 - Carl Hoekstra  1858 0 - 1
6. Gerbert Leeftink 1757 - Joris Leertouwer 1805 1 - 0
7. Wout Knol    1791 - Maarten Roorda  1800 1 - 0
8. Sybrand Houtsma 1770 - Daniel Meijer  1726 ½ - ½

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.