Mooie winst in Lonneker

      Geen reacties op Mooie winst in Lonneker

Verslag: Sjoerd

Zaterdag 11 april reisden we af naar Lonneker voor de één na laatste ronde in de KNSB competitie. We konden vrijuit spelen tegen een opponent die één punt op ons voorstond. Lonneker bezette de vijfde plaats en wij de zesde. Dit keer speelden we weer in onze vertrouwde opstelling. Het werd een leuke middag met erg boeiende partijen.

Ivo kreeg tegen Mart Wennink een Caro Kann tegen zich, waarin beide partijen lang rocheerden. Alles wees erop dat het een degelijke partij zou worden, totdat zwart zich vanuit het niets verslikte en een pion nam waar hij met z’n vingers vanaf moest blijven.

Ivo Maris – Mart Wennink na 12. Lf4

Op bord twee boekte Frank van der Werff een mooie overwinning op Fabian Stotyn. Beide heren gingen te aanval in een partij met tegengestelde rochades. Frank brak door met een prachtig torenoffer en maakte het gedecideerd af.

Fabian Stotyn – Frank van der Werff na 24. b3

Commentaar Frank: “Ik beoogde een solide stelling met zwart, waarop mijn tegenstander al snel met 8. g4, zeer offensief met pressie, mij wilde aanpakken op de koningsvleugel. Echter, mijn stukken werkten goed samen en mijn tegenstander had zijn koning niet veilig gesteld. Ik had bovendien de optie om een keer door het centrum te breken met d5. Nadat mijn tegenstander alsnog tegengesteld had gerokeerd, speelde hij in het vervolg 19. a3 ter verdediging. Daar deed ik mijn voordeel mee. Met de opening 21… d5 drong ik binnen en won ik vervolgens de partij.”
Pieter had ’s morgens een ongelukkige start na een hectisch avondje PSV en zette die lijn voort in zijn partij tegen Menno Monsma. Een onnauwkeurigheid in de opening kostte Pieter een kwaliteit.

Pieter Tromp – Menno Monsma na 6… Lb7

Zwart had op zijn vorige zet z’n toren van f8 naar d8 gespeeld en moest een plan bedenken. Voor de uitvoering hiervan liet hij hem weer terug gaan naar f8.
Pieter verzilverde zijn positionele voordeel in de stelling na 27… Da5

De beschouwing van Pieter: “De opening die ik speelde was niet helemaal de bedoeling, en ik stond al vrij snel een kwaliteit achter. Wikipedia kent dit ook en noemt dit een openingsvalletje waar meer mensen intrappen. Wel kreeg ik onverwacht veel compensatie voor de kwaliteit, en de zwarte stukken konden niet goed ontwikkelen (vanwege zwarte pionnen op c6 en d7 kon het paard op b8 niet meedoen, en ook de toren op a8 stond lang ingesloten). Uiteindelijk wist ik de kwaliteit terug te winnen, waarna een gewonnen eindspel overbleef.”
Martin speelde een prachtige partij tegen Boris Tsoukkerman, iemand die volgens ingewijden nauwelijks verliest. In het middenspel kwam Martin met een gewaagde zet.

Boris Tsoukkerman – Martin van Velzen na 16. Dc2

Martin maakte zelf de volgende analyse:
Arjan kwam met een Maroczy tegen Willem Bulter. Met nauwkeurig spel wist hij voordeel te behalen en in de aanval degelijk te winnen.
Commentaar Arjan: “Na een rustige opening ontstond de volgende stelling met wit aan zet:

Mede door tijdnood wist mijn tegenstander zich niet goed meer te verdedigen. In de volgende stelling met wit aan zet is het mat in 3, ziet u hoe?”

Oplossing

Paul kwam actief uit de startblokken tegen teamleider Robin Bos. Hij pakte het centrum en leek ten koste van zijn ontwikkeling de zaak stevig in handen te hebben.
Paul zijn analyse:

Paul den Boer – Robin Bos met wit aan zet

Maarten zat niet lekker in zijn spel tegen Jokim van den Bos. In het middenspel werd zijn zwarte loper midden op het bord klem gezet. Maarten spartelde nog lang tegen, maar kon zijn nederlaag niet ontlopen.
Commentaar Maarten: “In mijn partij werden de dames al snel geruild. In het vroege middenspel ging het erg goed en kon ik op meerdere manieren een pion winnen. Ik koos voor de verkeerde voortzetting waardoor er een gelijke stelling op het bord kwam. Toen ik vervolgens mijn loper in lichte tijdnood weggaf probeerde ik het nog even, maar was er geen ontkomen meer aan.”

Met 5 punten op zak probeerde Elmar als laatste zijn positie in de topscoorderslijst te handhaven door korte metten te maken met Arno van Akkeren. Onderweg richting Lonneker kwam Elmar met de volgende beschouwing over zijn prestaties tot nu toe: “Ik kom dit seizoen nooit in een toreneindspel en speel nooit remise”. Na de partij ging deze stelling niet meer op.
Commentaar Elmar: “In een stugge stelling wist ik met een stukoffer mijn tegenstander in problemen te brengen. Toen ik even later handig dames wist te ruilen, leek de buit binnen. Helaas ontbrak bij me de scherpte en kon mijn tegenstander nog net remise maken.”

Zo werd het een mooie overwinning en deden we stuivertje wissel met Lonneker: zij staan nu op de zesde plaats en wij op de vijfde.

De gedetailleerde uitslagen zijn:

  Lonneker     2019 - Assen        2034 2½ - 5½
1. Mart Wennink   1959 - Ivo Maris      2265 0 - 1
2. Fabian Stotyn   2181 - Frank van der Werff 1976 0 - 1
3. Menno Monsma   2071 - Pieter Tromp     2177 0 - 1
4. Jokim van den Bos 2064 - Maarten Dijkstra   2045 1 - 0
5. Robin Bos     2013 - Paul den Boer    1988 1 - 0
6. Arno van Akkeren 1955 - Elmar Hommes     2030 ½ - ½
7. Willem Bulter   1928 - Arjan Dwarshuis   1935 0 - 1
8. Boris Tsoukkerman 1978 - Martin van Velzen  1856 0 - 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.