Ivo tweede van Nederland!

De meivakantie staat traditioneel in het teken van het Nederlands Jeugdkampioenschap in de categorieën A, B en C, en traditioneel wordt onze vereniging daar door één of meerdere spelers vertegenwoordigd. Dit jaar werd het toernooi voor de tweede keer in het Topsportcentrum Rotterdam gespeeld, en de Asser eer werd hooggehouden door ons kanon Ivo. Vorig jaar veroverde hij de derde plaats, ditmaal was hij als zesde geplaatst, dus de voortekenen waren niet ongunstig!

Ivo begon ongelukkig door met zwart niet verder te komen dan remise, al moet gezegd dat tegenstander Daniël Zevenhuizen (2007) later in het toernooi een paar sterke spelers versloeg en daarmee de verrassing van de A-groep werd! Op zondag werd een dubbele ronde gespeeld; ’s ochtends won Ivo overtuigend van Noud Lentjes (2153), waarna hij in de middagronde het na 12 zetjes wel best vond; remise tegen Mischa Senders (2252). Het feit dat die avond de fameuze bekerfinale plaatsvond (het Topsportcentrum staat pal naast de Kuip!) zal daar wel aan hebben bijgedragen… In ronde 4 kwam Ivo goed weg: Thomas Beerdsen (2305) won twee pionnen, maar Ivo wist af te wikkelen naar een eindspel met ongelijke lopers dat niet te winnen bleek. Ronde 5 bracht de tweede winstpartij: Alik Tikranian (2187) speelde de opening nogal passief, waardoor Ivo binnen 15 zetten al groot voordeel had bereikt, en dat wist hij op mooie wijze in een vol punt om te zetten! Daarna volgden twee remises tegen Lars Vereggen (2290) en Casper Schoppen (2192) met opvallende gelijkenissen: beide keren kwam Ivo geweldig te staan, maar miste hij de winst om daarna nog goed weg te komen met een halfje… Gelukkig bleek ook nu drie keer scheepsrecht, want in de achtste ronde veegde Ivo de als eerste geplaatste Robby Kevlishvili (2353) finaal van het bord met een mooie koningsaanval en bijbehorend torenoffer op h7! Daarmee ging Ivo de slotronde in met slechts een half puntje achterstand op de koploper, maar van een echt gevecht om de titel kwam het helaas niet; tegenstander Zyon Kollen (2244) is een goede bekende van Ivo, en het wederzijds respect is blijkbaar zo groot dat de heren elkaar geen pijn wilden doen en dus na 12 zetten remise gaven…

Daarmee sluit Ivo zijn allerlaatste jeugdkampioenschap af met 6 uit 9, een gedeelde tweede plaats (met 5 anderen!), een mooie ratingwinst (11 KNSB- en 24 FIDE-punten!), en is hij als enige in de A-groep ongeslagen gebleven. Gelukkig staat de volgende generatie al klaar om het stokje over te nemen!

ToernooisiteVerslag NOSBO-site

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.