Gelukkige winst Assen op Groninger Combinatie 2

Verslag: Sjoerd

Zaterdag 10 oktober 2015 kregen we het uit de eerste klasse gedegradeerde Groninger Combinatie 2 op bezoek. Een sterke tegenstander met een aantal gerenommeerde spelers in het team. Onze nieuwe speellocatie werd door hen goedkeurend in ogenschouw genomen. Halverwege de wedstrijd bleek het wenselijk om het zuurstoftekort te compenseren door de buitendeur open te zetten. De maatregel kon in eerste instantie rekenen op instemming. Bijeffect was echter wel dat we gezelschap kregen van een irritante bromvlieg. Of dit oorzaak is geweest voor Groninger Combinatie om op een aantal borden te blunderen is niet uitgesproken, maar de 5-3 eindstand had niemand van tevoren voorspeld.

Op bord vijf speelde Frank van der Werff tegen topper van toen Christofoor Baljon. Al vroeg meldde Frank zich of hij remise aan mocht bieden. Dat deed hij vervolgens in onderstaande stand:

Commentaar Frank: “In een schaakpartij was het spel van beide spelers degelijk, waarna een pluseindspel voor Christofoor Baljon overbleef. Ik besloot op een gegeven moment remise aan te bieden, want meer dan remise leek er voor mij niet in te zitten. Mijn aanbod werd geweigerd. Echter, tegelijkertijd bij het weigeren van mijn aanbod speelde Baljon een mindere zet. Twee zetten later werd dit maal aan mij remise aangeboden, welke ik aanvaardde.”
Kort daarop werd er handen geschud aan bord 1. Ivo bleek gewonnen te hebben van Peter Bosker, die plots een kwaliteit in de aanbieding gedaan had.

De enige die het moeilijk had was Maarten Dijkstra die tegen Joop Houtman speelde. Maarten werd in de verdediging gedrukt en moest steeds nauwkeurig spelen.
Commentaar Maarten: “Ik kwam goed uit de opening, maar zag een witte Da6 over het hoofd. Daarna ruilde ik mijn verkeerde loper af en verloor ik een pion. Even later ging er nog een pion af nadat mijn aanvalskansen vakkundig in de kiem gesmoord waren. In een dubbel toren eindspel moest ik niet veel later de vlag strijken.”

Pieter Tromp becommentarieerde zijn remise als volgt: “Ik speelde tegen Adrian Clemens een boeiende partij, waarin eigenlijk vooral de varianten die niet op het bord kwamen erg scherp waren. Zwart stond vrijwel de hele partij beter, maar kon dit niet in winst omzetten. In de bijna-slotstelling zag ik een afwikkeling naar remise wat gezien de tussenstand op dat moment niet ongunstig was:

Het geluk lachte Arjan Dwarshuis toe die in gelijke stand tegen Peter Hendriks een stuk in zijn schoot geworpen kreeg.

Commentaar Arjan: “Ik kreeg nog maar weer eens een Benkö-gambiet op het bord en mijn tegenstander speelde een opzet met een geïmproviseerde rokade waarbij de koning naar h2 liep. Ik zette mijn stukken niet optimaal neer en moest me constant zorgen maken over een breek met e5. Om tegenspel te krijgen moest ik wel met …c4 komen en de timing was goed waardoor ik ietsje beter kwam te staan na de afruil van een aantal stukken. Ik overwoog om de zware stukken allemaal te ruilen en zo remise te bereiken, maar toen gaf mijn tegenstander zo maar een stuk weg…”
Paul den Boer had zoals gewoonlijk veel tijd nodig, ditmaal tegen Eelke de Boer. Hieronder beschrijft Paul waarom.

Elmar Hommes speelde een enerverende partij tegen Alef Boer. Na de opening kwam er vuurwerk.

De beschouwing van Elmar: “In mijn partij tegen Alef Boer kwam een Catalaan op het bord. Mijn tegenstander pakte het ongelukkig aan waardoor ik erg prettig uit de opening kwam. Uiteindelijk mocht ik een kwaliteit winnen in ruil voor wat compensatie. Door een slappe zet van mijn kant werd ik genoodzaakt een stuk terug te geven en stond ik ineens slecht. Ik besloot risico’s te nemen door een roekeloze koningsaanval te lanceren. Net toen de aanval leek vast te lopen, kon ik met een truc een stuk en daarmee de partij winnen.”
Rieks Taal kwam kort daarop bij een 4½ – 2½ stand remise overeen met Ewout Clarenburg.
Zijn commentaar: “Mijn partij was niet al te best. Ik kwam strategisch minder uit de opening, verloor steeds net wel of niet een pion (mijn tegenstander had een paar goede mogelijkheden niet benut), maar kon die uiteindelijk opgeven om naar een ongelijk lopereindspel te gaan.”

Toeschouwers waren vandaag Martin van Velzen, Ton van Velzen met zijn vrouw, Wout Knol, Jan van Os, Tinus Spriensma, Jacob Dijkstra, Henny Maris en Liesbeth Klomp.

De gedetailleerde uitslagen zijn:

  Assen        2049 - Groninger Combinatie 2 2071 5 - 3
1. FM Ivo Maris    2309 - Peter Bosker      2083 1 - 0
2. Elmar Hommes    2050 - Alef Boer       2152 1 - 0
3. Maarten Dijkstra  2018 - FM Joop Houtman    2164 0 - 1
4. Pieter Tromp    2158 - FM Adrian Clemens   2182 ½ - ½
5. Frank van der Werff 1981 - Christofoor Baljon   2094 ½ - ½
6. Rieks Taal     1955 - Ewout Clarenburg    2009 ½ - ½
7. Arjan Dwarshuis   1955 - Peter Hendriks     1974 1 - 0
8. Paul den Boer    1967 - Eelke de Boer     1912 ½ - ½

Foto’s (Facebook)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.