Assen 2 redt het niet tegen Staunton 2

Verslag: Sybrand

Vorige week (11-3) waren al drie partijen vooruit gespeeld. Jan Posthoorn speelde tegen Jan Colly, waarin naar verluidt beide Jannen gewonnen hebben gestaan. Een remise is dan een terechte uitslag.

Hans speelde op het tweede bord tegen talent Jonas Hilwerda. Een tactische partij met her en der penningen. Hans trok uiteindelijk aan het kortste eind. Jammer.

Sybrand speelde tegen Anders Bay, werd volledig overspeeld in de opening, counterde in het middenspel maar wikkelde verkeerd af waardoor hij de winst liet glippen. Remise.

Na deze 1-2 achterstand gingen we vol goede moed de tweede helft in, te meer daar er niet heel veel meer op het spel staat in de competitie, al weet je natuurlijk nooit wat er in de competitie boven ons gebeurt en hoeveel er terugkomen naar de regio.

Bijzonder leuk was de deelname van Gerbert. Gerbert was over uit Twente, en speelde tegen Jaap van der Graaf. Ergens verloor Gerbert een pion (of was het een offer?) maar aansluitend overspeelde hij Jaap. (2-2).

Sjoerd speelde tegen Henk Seijen. Dat Henk het schaken nog niet is verleerd bleek ook weer vanavond. Hij overspeelde Sjoerd in een Siciliaans compleet, maar liet in de slotfase zich het kaas van het brood eten door met de Koning naar b1 te gaan in plaats van d1, en wikkelde vervolgens af naar eeuwig schaak. Een gelukkig halfje voor Sjoerd (2,5-2,5).

Martin speelde een mooie wedstrijd tegen Dick Hummel, offerde in het middenspel een pion teneinde een damezet te voorkomen en de koningsstelling van wit te voorkomen. Helaas sloeg de aanval niet direct door, en een vergissing (in tijdnood) in waarschijnlijk al verloren stand beeindigde de partij (2,5-3,5).

Arjan mocht aantreden tegen Albert Hebels. De strijd leek lang gelijk op te gaan, wisselend een pionnetje achter en weer gelijk. Een partij van het type waar Arjan vaker heeft laten zien ineens te kunnen winnen, maar dat zat er dit keer niet in. Een afwikkeling naar een (moeilijk) eindspel had er nog ingezeten, maar Arjan overzag een paardzetje en de partij was over (2,5-4,5).

Gertjan stond tegen Henk van Dijk lange tijd redelijk tot goed, ondanks dat hij ergens een pion had weggegeven. Die kreeg hij terug, maar speelde vervolgens ogenschijnlijk wat passief waardoor zijn tegenstander het initiatief kreeg. Het eindspel van 4 pionnen en paard tegen 4 pionnen en loper werd remise (3-5).

Gevoelsmatig had er tegen Staunton 2 iets meer in gezeten.

  Assen 2      1845 - Staunton 2     1823 3 - 5
1. Arjan Dwarshuis  1963 - Albert Hebels   2001 0 - 1
2. Hans Smit     1909 - Jonas Hilwerda   1992 0 - 1
3. Martin van Velzen 1877 - Dick Hummel    1845 0 - 1
4. Gertjan Haan   1840 - Henk van Dijk   1816 ½ - ½
5. Sybrand Houtsma  1789 - Anders Bay     1831 ½ - ½
6. Jan Posthoorn   1776 - Jan Colly     1723 ½ - ½
7. Sjoerd Homminga  1816 - Henk Seijen    1703 ½ - ½
8. Gerbert Leeftink 1790 - Jaap van der Graaf 1675 1 - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.