Verwachte nederlaag Assen 1 tegen Caïssa-Eenhoorn

Verslag: Sjoerd

Laten we het positief houden:

 • We gingen met 3 KNSB-debutanten (Tycho, Sybrand en Ben) richting Noord-Holland.
 • 3 invallers (Sjoerd, Sybrand en Ben) waren er nodig om het team compleet te maken.
 • Assen 1 had nog nooit op papier zo’n sterke tegenstander; Caïssa-Eenhoorn had een gemiddelde rating van 2226 tegen ooit een Sissa-team – inclusief Loek van Wely – met 2225.
 • Het ratingverschil was te groot voor. Met onze 1915 – dus 311 punten minder – zouden we met 6,789-1,211 moeten verliezen.

In Zwaag aangekomen bleek dat we op live-borden mochten spelen, voor de meesten van ons een nieuw fenomeen. We beschouwden het maar als een extra stimulans om geen blunders te maken, waar de ‘hele wereld’ mee kon kijken.
(De live-uitzending is hier te vinden; de partijen in dit verslag zijn hieruit overgenomen. MvV)

Na ruim twee uur spelen was er alom tevredenheid. Niemand was slechter uit de opening gekomen. We hadden ons tot aan het begin van het middenspel aardig staande weten te houden. Sybrand informeerde of hij remise aan mocht bieden. Uiteraard was dat geen probleem.

De eerste bij wie het begon te kraken was Tycho. Hij speelde tegen WIM Arlette van Weersel. In een complexe afwikkeling greep hij mis en kwam in een verloren stelling terecht.

Kort daarop streek Ben de vlag tegen Jerrel Thakoerdien. Ben moest op de 17-de zet een pion geven en daarna ging het snel bergafwaarts.
Commentaar van Ben: “Ik had me verrekend in een variant die ik wou spelen, zag dat op tijd, maar koos een verkeerd alternatief terwijl ik wel een goede zet had. Ik gaf een belangrijke pion cadeau in een stelling waar niks aan de hand was en mijn stelling stortte vervolgens hard in.”

Sybrand hield lang stand tegen Ron Deen. In een toreneindspel werd de remisemarge lang in stand gehouden, maar uiteindelijk werd hij toch weggedrukt.
Commentaar van Sybrand: “Ik kwam redelijk gelijk uit de opening. Na een grootschalige afruil bleef een toreneindspel met een pionnetje minder over (-0.24 volgens mijn software thuis)

Het eerste positieve resultaat werd op bord 4 genoteerd. Martin speelde tegen Peter Doggers en kwam nergens in gevaar. In een iets betere stelling kon Martin remise forceren met eeuwig schaak, hetgeen hij terecht deed.
Commentaar van Martin: “Ik mocht het weer eens opnemen tegen een bekende naam: Peter Doggers, de oprichter van ChessVibes! Na 10 zetten theorie kwam hij op zet 11 met een in mijn ogen wat slappe voortzetting, waarna er een interessante stelling op het bord kwam waarin we beiden het initiatief probeerden te grijpen. Het pionoffer 19. e5-e6 is eigenlijk zijn enige kans om mij aan de tand te voelen, maar het was ook een sterke zet die me in de verdediging drukte. Gelukkig wist ik stand te houden, en een paar zetten later sloeg ik opeens terug met de tweede paardensprong naar g4 in de partij, die me een afwikkeling naar een eindspel met een pion meer opleverde. Helaas had ik toen nog maar 2 minuten bedenktijd, en toen ik de kans op eeuwig schaak kreeg besloot ik die met beide handen te grijpen. Jammer van de ruime nederlaag, maar ik kan in ieder geval tevreden zijn! ”

Op bord 1 begon Elmar tegen Daan Zult net als de rest prima, maar in het middenspel ging het langzaam slechter. Na zet 28 gaf hij terecht op.

Kort daarop geloofde Pieter het wel tegen Mark van Ojik. Commentaar Pieter: “Mijn partij ging lange tijd gelijk op, wit iets meer ruimte maar er was niet zoveel aan de hand. Er verscheen een wit paard op c6 wat ik snel kon verjagen, waarna ik iets te zelfverzekerd verder speelde en een stuk of 6 zetten deed, die in kwaliteit verschilden van ‘licht onnauwkeurig’ tot ‘hoe geef ik mijn hele stelling weg’. Toen ik de tweede kwaliteit verloor gaf ik maar op.”

De enige die op winst leek af te stevenen was Rieks. In een Benko gambiet hield hij het hoofd koel. In het eindspel leken de kaarten geschud, maar de winst was lastig te vinden. Naar eigen zeggen miste Rieks in het zesde uur “meerdere redelijk eenvoudige winsten, maar [ik] heb niet vaak zo lang tegen zo sterke tegenstanders geschaakt. Volgende keer maak ik het wel af 🙂 ”

Zelf mocht ik opboksen tegen FM Martijn Monteban. Lang ging het erg goed tot ik in de fout ging op zet 37.

  Caissa-Eenhoorn     2226 - Assen       1915 6½ - 1½
1. Daan Zult        2322 - Elmar Hommes   2140 1 - 0
2. Mark van Ojik      2316 - Pieter Tromp   2089 1 - 0
3. Henk-Jan Visser     2233 - Rieks Taal    2055 ½ - ½
4. Peter Doggers      2213 - Martin van Velzen 1865 ½ - ½
5. FM Martijn Monteban   2247 - Sjoerd Homminga  1818 ½ - ½
6. WIM Arlette van Weersel 2159 - Tycho Bruggink  1813 1 - 0
7. Ron Deen        2154 - Sybrand Houtsma  1801 1 - 0
8. Jerrel Thakoerdien   2164 - Ben van Os    1740 1 - 0

De live-uitzending is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.