Hoogeveen maatje te groot voor Assen 2

Verslag: Sybrand

Vrijdag 11 november traden de schakers van Assen 2 aan tegen de hoofdmacht van Hoogeveen. Hoogeveen vorig jaar nog KNSB, en dit jaar huizenhoog favoriet in de promotieklasse. Met maar liefst een ratingoverwicht van gemiddeld 180 punten per bord was de verwachte uitslag ongeveer 6-2. Assen 2 speelde met twee invallers, Ben en Jan hadden zich afgemeld, Jesper viel weer in, evenals Abedin, die zijn debuut maakte in Assen 2.

De wedstrijden zelf heb ik niet nauwgezet gevolgd, daar had ik het te druk mee met mijn eigen partij. Mijn globale indruk:

Geon speelde remise. Eerlijk gezegd dacht ik dat daar in het middenspel meer in zat, maar misschien was dat slechts optiek. Feit was wel dat Geon met een toren een dubbelpion moest tegenhouden in het eindspel, en dat hij dat knap deed. Commentaar Geon:

Na 267 zwartpartijen op ELKE witte beginzet met 1.c6 gereageerd te hebben is het roer sinds dit seizoen om. Lekker actief spelen en vooral van het spelletje genieten is de nieuwe spelopvatting 🙂 . In mijn partij tegen Andries Mellema speelde ik de Najdorf, ik geloof voor de derde keer in mijn leven. Ditmaal kwam ik zowaar prima uit de opening en wist ik de juiste stukken te ruilen en zelfs dameruil af te dwingen. Doorgaans heeft zwart prima kansen in een eindspel vanuit deze opening (als zwart het eindspel haalt tenminste….). In het middenspel speelde ik echter nogal planloos en wit won pion maar met een actieve koning voor mij in het resterende toreneindspel ruim voldoende compensatie. Ik meende zelfs nog even aan de winst te mogen ruiken maar het resterende eindspel bleek remise.

Frank speelde met wit met ongelijke lopers en met een pion minder. Dat dit remise werd is dus geen verrassing, maar je moet het wel eerst doen. Mooie prestatie Frank!

Hans kwam met zwart wat minder uit de opening. Wit kreeg geleidelijk meer overwicht en duwde Hans uiteindelijk van het bord.

Sjoerd speelde met wit tegen een Siciliaan. Zwart speelde actief op de damevleugel, wit op de koningsvleugel. Zwart was sneller. Commentaar Sjoerd:

Herman Voss speelde een Naidorf tegen mij. Deze behandelde ik enigszins onnauwkeurig en mijn aanval op de koningsvleugel bood weinig aanknopingspunten.

Sjoerd Homminga – Herman Voss na 21… Pxd2

Sybrand op vijf met zwart tegen Sander heb ik uiteraard wel gevolgd 🙂 Ik kwam snel in de verdediging te staan, een akelig wit paard op c6 moest ik zien te verjagen. Dat deed Sander uiteindelijk zelf door een stukoffer, waardoor de zwarte koning op de tocht kwam te staan. Dit had wit – zo bleek in de analyse – kunnen winnen. Uiteindelijk bleef een dame tegen twee torens voor mij over, waar voor beide niet meer dan remise in zat. Een gelukkig halfje voor mij.

Jesper speelde met zwart een mooie partij tegen Edwin. Een mooie paardmaneuvre naar d4 leek de partij zelfs te winnen, maar dat was iets te optimistisch. Uiteindelijk remise. Commentaar Jesper:

k speelde de opening slordig en kwam slecht te staan tegen Edwin de Jonge. Kritisch punt in de partij was:

Stelling na 17. Dd7

Abedin op 8 maakte een prachtig debuut in Assen-2 door remise te spelen! Van harte Abedin!

Al met al een terecht verlies met 2,5-5,5, niet eens zo gek gezien de krachtsverhouding.

  Assen 2       1771 - Hoogeveen    1950 2½ - 5½
1. Geon Knol      2099 - Andries Mellema 2200 ½ - ½
2. Frank van der Werff 1974 - Osama Sadallah 2078 ½ - ½
3. Hans Smit      1855 - Marten Berghuis 2015 0 - 1
4. Sjoerd Homminga   1819 - Herman Voss   2031 0 - 1
5. Sybrand Houtsma   1805 - Sander Taams  1952 ½ - ½
6. Kenneth Muller   1609 - Marc Snuverink 1842 0 - 1
7. Jesper Post     1537 - Edwin de Jonge 1791 ½ - ½
8. Abedin Heij     1467 - Leo Spaans   1688 ½ - ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.