NOSBO-basisscholenkampioenschap op de valreep prooi voor Kloostertuin!

Gisteren (8 april) was het tijd voor de strijd om het NOSBO-kampioenschap voor basisscholen, en zoals gebruikelijk was Assen weer goed vertegenwoordigd: de Kloostertuin en OBS Kloosterveen, kampioen en derde van Drenthe, waren van de partij. Beide teams bestonden voor de helft uit clubspelers: bij de Kloostertuin speelden Quinty (bord 2) en Arjan (bord 4), en bij Kloosterveen Lyne (bord 1) en Leon (bord 2). De andere spelers waren Willem Telgen (bord 1 Kloostertuin, Asser kampioen en toekomstig clublid!), Yori Klopstra (bord 3 Kloostertuin), Vincent de Boer (bord 3 Kloosterveen, een week eerder 7 uit 7 in zijn groep in de Grand Prix van ESG!) en Aimée Wolbersen (bord 4 Kloosterveen). Op papier prima teams, en aangezien ik de teams uit Groningen wel sterk, maar ook weer niet zo sterk inschatte hoopte ik op een klein stuntje…

De speellocatie was dorpshuis Op de Welle in het altijd gezellige De Wilp, en ik dacht een goede route gevonden te hebben op Google Maps… maar dan moet je de route niet verkeerd interpreteren zoals ik deed; ik ging vanaf afslag Marum linksaf, waar ik rechtdoor had gemoeten 🙁 Gelukkig was ik op tijd aanwezig om te zien hoe de topscorers van de halve finales in het zonnetje werden gezet, een mooi initiatief! Leon en Arjan hadden op het Drents kampioenschap al hun partijen gewonnen en mochten een mooie beker in ontvangst nemen, dus ook hier een paar mooie succesjes voor de club! Daarna was het tijd om te beginnen met de 7 ronden die op het programma stonden, en de vonken vlogen er meteen vanaf!

Net als drie weken eerder waren de Asser teams in de eerste ronde aan elkaar gekoppeld, en ditmaal ging de strijd gelijk op: Lyne nam revanche op Willem, Leon was te sterk voor Quinty (de avond ervoor in de 30-minuten-competitie ook al!), maar doordat Yori en Arjan wonnen van Vincent en Aimée werd de eindstand 2 – 2. Niets gewonnen, maar ook niets verloren voor beide teams zullen we maar zeggen…

Ronde 2 leverde voor de Kloostertuin GSV 2 (Groningen) als tegenstander op, en het ging helaas lelijk mis: Arjan won, maar de andere drie lieten zich verrassen… Kloosterveen deed het beter met een gelijkspel tegen het zeker niet zwakke Dom Helder Camara (Groningen); Lyne was niet opgewassen tegen Nick Huisinga (7 uit 7 op het kampioenschap van Groningen!), maar Leon en Aimée wonnen overtuigend en haalden het matchpunt binnen.

De Kloostertuin mocht een ronde later aantreden tegen DHC, en boekte een mooie overwinning, mede dankzij Willem die een uitstekende partij speelde tegen Nick! Quinty en Arjan zorgden voor de andere twee bordpunten, en dus was de Kloostertuin terug in de race. Kloosterveen moest helaas afhaken door een nederlaag tegen de Fontein (Ten Boer); Lyne was de enige die won…

Ronde 4 bracht een Drentse kraker: Kloostertuin tegen de Eshoek (Annen), de nummers 1 en 2 van het Drents kampioenschap dus! Toen was de Eshoek nog te sterk, maar nu won de Kloostertuin, en als Willem zijn stelling met een stuk meer had kunnen winnen tegen Loek van der Hagen was het zelfs 4 – 0 geworden! Quinty stond een tijd lang een stuk achter tegen Janneke van der Hagen, maar toen blunderde Janneke ineens haar dame weg… Kloosterveen mocht het opnemen tegen GSV 1, dat nog zonder puntverlies was, en wist door overwinningen van Lyne en Leon een matchpunt uit het vuur te slepen. Een niet onbelangrijk matchpunt, zoals zal blijken!

In ronde 5 trad de Kloostertuin aan tegen de Fontein, en bleef met een 3 – 1 overwinning in het spoor van GSV 1; bij een 2 – 1 stand stond Quinty totaal verloren, maar haar tegenstander raakte in zijn laatste paar minuten de draad volledig kwijt en blunderde alles weg… Kloosterveen wist ook te winnen, en hoe: 4 – 0 tegen GSV 2! Het podium was dus nog niet uit beeld…

In ronde 6 kwam de Kloostertuin niet verder dan 2 – 2 tegen Boerhaave (Groningen); Willem en Arjan wonnen, maar daar bleef het bij… Gelukkig speelde GSV 1 ook gelijk, en met de onderlinge wedstrijd in de laatste ronde nog voor de boeg was alles nog mogelijk! Kloosterveen was ditmaal helaas niet opgewassen tegen de Eshoek, waar ze op het Drents kampioenschap nog van wisten te winnen; Aimée wist als enige een punt te scoren, de anderen verloren vrij kansloos…

Ook in de laatste ronde verloor Kloosterveen helaas; Lyne won en Aimée scoorde een halfje, maar Boerhaave won de andere twee partijen en ging er dus met de matchpunten vandoor. Het klapstuk was echter Kloostertuin tegen GSV 1, en tot ieders verrassing bleek de Kloostertuin veel te sterk: 4 – 0! Daarmee was niet alleen de achterstand in matchpunten ongedaan gemaakt, het aantal bordpunten was ook ruim voldoende om GSV van de eerste plaats te stoten, en dus was de Kloostertuin alsnog NOSBO-basisscholenkampioen!

Een geweldig succes dus voor het Asser basisschoolschaak, en ook individueel was er iets te vieren, want Arjan bleek de enige die al zijn partijen wist te winnen, en dus mocht hij opnieuw een prijs in ontvangst nemen! De anderen deden het ook lang niet slecht: Lyne 5 uit 7, Willem, Quinty en Leon 4 uit 7, Aimée 3½ uit 7, Yori 3 uit 7 en Vincent 1 uit 7. Bijna allemaal rond de 50% dus, en dat vertaalt zich ook in de eindstand: de Kloostertuin verspeelde in 7 wedstrijden 4 matchpunten op weg naar de titel, en scoorde 18 uit 28 bordpunten, slechts vier meer dan 50%! De verschillen waren sowieso klein, en geen enkele school stak er bovenuit; de Kloostertuin verloor van de nummer laatst, die verder geen matchpunten wist te halen, en Kloosterveen kwam met 5 matchpunten niet verder dan de voorlaatste plaats…

Uiteraard hoort bij een titel ook plaatsing voor een NK: de Kloostertuin en GSV 1 mogen op 20 mei en 3 juni naar Nijmegen om daar de strijd aan te gaan met de sterkste basisschoolteams van het land. Alvast veel succes gewenst!

Uitslagen (NOSBO)Foto’s (Facebook)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.