NJSK 2017: Tycho derde van Nederland!

Voor het eerst werd het Nederlands Jeugdschaakkampioenschap in de hoogste drie categorieën in Assen georganiseerd. Ikzelf was erbij als verslaggever van de Meisjes A en de Jeugd B, maar belangrijker was uiteraard dat drie van onze jeugdtalenten mee mochten doen! Jesper, Tycho en Lyne hadden zich in februari geplaatst, en zij mochten dus een week lang laten zien wat ze konden.

Jesper

Jesper was in Jeugd B als 15de van de 22 geplaatst, en daardoor trof hij in de eerste ronde meteen één van de kanshebbers voor de titel. Hij wist Derk Kouwenhoven na kwaliteitsverlies nog heel lang aan de praat te houden, maar moest uiteindelijk toch het hoofd buigen. De dag erop stond de eerste dubbele ronde op het programma, en die verliep uitstekend voor Jesper, want hij wist beide partijen in winst om te zetten! Dat leverde voor ronde 4 opnieuw een ontmoeting met een titelkandidaat op, en Jesper kwam tegen Kevin Nguyen zowaar prima uit de opening! Helaas bezondigde hij zich toen aan een behoorlijke fout, waarna de rollen meteen omgedraaid waren en de nul niet veel later een feit was. Ook in ronde 5 kreeg Jesper een prima stelling, maar opnieuw ging het na enige onnauwkeurigheden mis, en in de twee ronden daarop wist hij tegen zwakkere tegenstanders zelfs slechts één halfje buit te maken… Gelukkig bracht ronde 8 nog een soepele overwinning, maar de laatste ronde leverde niet meer dan remise op. Jammer dat de resultaten wat achterbleven na die goede start, maar op zich is 4 uit 9 in dit sterke veld geen slechte prestatie!

Tycho

Tycho zorgde in Jeugd C voor het Asser hoogtepunt van het toernooi. Hij begon met een overwinning op een zwakkere speler en een nederlaag tegen een sterkere, maar door zijn twee volgende partijen te winnen kwam Tycho in de kopgroep terecht. In ronde 5 kwam hij slecht te staan, maar wist er op knappe wijze nog een halfje uit te slepen, en een ronde later boekte Tycho een mooie overwinning op een sterke tegenstander. In ronde 7 stond een oude bekende op het programma: de als eerste geplaatste Eelke de Boer. Tycho kwam met de zwarte stukken eigenlijk nergens in serieuze problemen en kon uiteindelijk zetherhaling forceren: remise! In ronde 8 mocht Tycho daardoor op bord 1 aantreden tegen de verrassende koploper Rembrandt Bruil, en ook nu leek hij minimaal een halfje te kunnen pakken. Eén onnauwkeurige zet kostte Tycho in deze partij helaas de kop, maar zijn motivatie was er niet door geknakt. Sterker nog, in de laatste ronde ging hij als een mes door de boter en rolde zijn tegenstander in 25 zetjes op! Daarmee kwam zijn eindscore op 6 uit 9, anderhalf punt achter de koplopers, maar op weerstandspunten bleek het genoeg voor de derde prijs! Nogmaals van harte gefeliciteerd Tycho, wat een prestatie!

Lyne

Lyne deed in Meisjes C eigenlijk vooral mee voor de ervaring; het was haar eerste toernooi van deze lengte en met deze hoeveelheid bedenktijd (90 minuten + 30 seconden per zet p.p.p.p.), en haar vizier is vooral gericht op het NK D, dat over 4 weken in Rijswijk gespeeld wordt. Vooraf was de verwachting dat Lyne al blij mocht zijn als ze in de loop van het toernooi een paar leuke resultaten zou boeken. Tot mijn grote verrassing was het in de eerste ronde al raak: Lyne was de enige van de ‘zwakkeren’ die in deze groep wist te winnen! Het was ook meteen haar beste partij, want naarmate het toernooi vorderde begon de vermoeidheid duidelijk zijn tol te eisen. In ronde 4 mocht Lyne nog een openingstrucje uitvoeren en haar tweede overwinning pakken, en daarnaast boekte ze nog twee enigszins gelukkige remises. In de overige partijen kwam Lyne een paar keer goed te staan, maar miste ze de scherpte om haar voordeel uit te buiten. Desondanks is 3 uit 9 nog altijd meer dan op grond van de ratings verwacht mocht worden, dus we kunnen gewoon concluderen dat Lyne het prima heeft gedaan! Bovendien: ze is net 11 geworden, dus ze kan nog drie jaar meedoen in deze categorie. Ik zie het zo gebeuren dat Lyne binnen die drie jaar om de titel mee kan strijden!

Samengevat was het een mooie week in Hotel Van der Valk, met name ook dankzij de vele clubgenoten die een kijkje kwamen nemen. Jullie steun was onmisbaar! Helaas is het nog een jaar wachten op de volgende editie…

Toernooisite
Resultaten: Jeugd B, Jeugd C, Meisjes C

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.