Assen wint ruim van de Groninger Combinatie

Verslag: Pieter

Na lang uitstellen was het op 4 mei eindelijk tijd voor de laatste wedstrijd in de viertallencompetitie: Assen tegen Groninger Combinatie 2. Dat er voor beide teams weinig op het spel stond werd al snel duidelijk bij het plannen van de wedstrijd. Deze stond oorspronkelijk gepland op donderdag 13 april. Deze datum kwam Groningen echter slecht uit,maar wij konden de week erna niet. Op Koningsdag spelen was uiteraard ook geen optie dus werd het 4 mei. Ben zegde ruim op tijd af, terwijl Arjan pas twee dagen voor tijd erachter kwam dat zijn prioriteiten ergens anders lagen. Wel was hij zo sportief om het gezamenlijke eten, wat nog steeds bij hem plaatsvond, gewoon door te laten gaan. Met invaller Martin (waarvoor dank!) traden we aan.

Oorspronkelijk schijnt de wedstrijd om 19.45 uur gepland te zijn en dan in de planning om tussen 20.00 uur en 20.02 uur de klokken stil te zetten. Gelukkig werd al snel besloten dat het een beter idee was om pas na de Dodenherdenking te gaan spelen. Dit betekent dat wij ruim op tijd waren en dus alle tijd hadden om even bij te praten met de aanwezigen. Waar sommigen ronduit toegaven namen vergeten te zijn, probeerden anderen dit goed te maken met complimenten (je bent zo’n stralende jongen 😀 ).

Op de borden straalde het spel echter niet van alle kanten. Met name boven Kenneths bord hing al snel een donderwolk. Rond zet 10 ging er gedwongen een kwaliteit in de aanbieding. Tegelijkertijd was het weer op Martins bord onzeker. Je kent het wel, óf het blijft droog, óf de regen klettert met bakken uit de hemel. De stukken kletterden ook, Martin koos (lichtelijk door de stelling gedwongen) voor een gewaagd stukoffer, waar zijn tegenstander een tijd over nadacht. De zetten werden een aantal keer herhaald om wat meer zicht op de weersvoorspelling te krijgen.
Bij Rieks was het weer redelijk goed, een zonnetje wat licht door de wolken heen schijnt. Nog niet voldoende om zonder jas naar buiten te gaan, maar wel aangenaam. Iets betere stelling maar niet gek veel aan de hand.
Mijn stelling had het meeste weg van een zomerdag waarin het lijkt te gaan onweren. Lekker weer, maar het kan elk moment omslaan. Met tegengestelde rokades verzwakte mijn tegenstander zijn stelling met h6, waarna ik een paar zetten later met Lxh6 kon gaan offeren. Dit leverde een zeer goede stelling op, maar zwart stond wel een stuk voor en had kansen op tegenaanval. Door een aantal onnauwkeurige zetten van mijn tegenstander waaiden de onweerswolken over en was de zon volop gaan schijnen. De witte g-pion was daarom aan een flinke wandeling begonnen, en nadat deze op g6 was aangeland besloot zwart op te geven.1-0
Even later was ook Rieks klaar. Het weer op zijn bleef zeer stabiel en de stelling ook. In een remiseachtig eindspel werd dan ook tot remise besloten. 1,5-0,5..
Bij Kenneth viel er op het weer geen peil te trekken. Nadat de stortbuien waren overgewaaid leek even de zon volop te gaan schijnen doordat Kenneth een stuk had gewonnen (tussenstand: 2 stukken tegen een toren). Twee zetten later was de zon weer achter de wolken verdwenen toen zijn tegenstander de toren kon ruilen voor 2 stukken. Ook hier bleef een remiseachtig eindspel over. Kenneth speelde echter door en kreeg een zeer gevaarlijke vrijpion. De stelling was nog niet beslist, maar toen zijn tegenstander plotseling een volle toren in de aanbieding deed was de partij gauw over. 2,5-0,5
Als laatste was Martin nog bezig, onder een aangenaam zonnetje. Zijn tegenstander koos ervoor om zowel zetherhaling te vermijden als het stuk niet te slaan. Dit betekende een pionnetje voorsprong, wat even later uitgebouwd werd naar 2 pionnen. Het resterende toreneindspel werd rustig uitgetikt. 3,5-0,5. Na afloop werd nog druk gediscussieerd over verschillende verslagen. Op verzoek zijn ook alternatieve versies beschikbaar.

Al met al een regelmatige overwinning, wat betekent dat wij op een tweede plaats zijn geëindigd. Iedereen heeft mooie partijen gespeeld en een mooie plusscore bereikt, topscorers waren Arjan en Rieks met beide 4,5 punt (waar Arjan 1 wedstrijd minder voor nodig had, 5 om 6 wedstrijden). Ik ben op 4 uit 6 geëindigd, Ben scoorde tegen sterke tegenstand (ratinggemiddelde boven 1850) net geen 50% (2,5 uit 6), Kenneth eindigt op 3 uit 4, en Martin heeft procentueel met 1 uit 1 de hoogste score. Het was wederom een leuk seizoen! Leuke sfeer, lekker gegeten, mooie partijen en gezellige tegenstanders! Volgend jaar weer!

  Groninger Combinatie 2 1888 - Assen       1931 ½ - 3½
1. Eelke de Boer     2055 - Rieks Taal    2089 ½ - ½
2. Machteld van Foreest  1765 - Kenneth Muller  1636 0 - 1
3. Loek van der Hagen   1735 - Pieter Tromp   2105 0 - 1
4. Fons van Hamond    1999 - Martin van Velzen 1893 0 - 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.