Assen 3 speelt gelijk tegen koploper

Verslag: Gerard

Gisteravond was de gezamenlijke laatste competitieronde in klasse 1B van de Nosbo. Assen 3 moest aantreden tegen Staunton 3, de verrassende koploper, die huizenhoog favoriet Lewenborg in de vorige ronde op een nederlaag had getrakteerd. Staunton 3 had voor de laatste ronde een punt voorsprong op Lewenborg, maar in de competitie veel minder bordpunten behaald. Voor een kampioenschap moest er dus waarschijnlijk van ons gewonnen worden.

We traden aan met 4 invallers: Jacob, Lukas, Nanning en Nico. Staunton had een licht ratingoverwicht. Na een half uur waren de eerste remises al op het scorebord. Wout speelde tegen een zeer oude bekende, Poppe Dijkhuis. Ze schoven binnen 10 zetten alles dicht en besloten de vredespijp te roken. Vlak daarna kreeg Nico een remiseaanbod. Hij mocht zelf beslissen wat hij er mee ging doen. Hij accepteerde het halfje. Intussen speelde Abedin een solide partij aan het eerste bod. Hij had het beste van het spel een berustte in remise door zetherhaling. Cor had op bord 4 een pion veroverd, maar was in een eindspel met ongelijke lopers uitgekomen. Dus ook daar remise.

Intussen was al duidelijk dat Lewenborg ging winnen. Staunton moest dus ook winnen. Lukas stond vrij goed, Nanning stond slecht en ik stond prima. Jacob gaf helaas een stuk weg en verloor direct. De concentratie bij mij was even weg. Een stelling met een gezonde extra vrijpion veranderde in een eindspel met 2 extra pionnen voor mij, maar een loper voor Jaap de Graaf. Het was een race naar promotie en volgens mij zou ik te laat zijn. Gelukkig zette Jaap twee keer achter elkaar met zijn loper en ook nog naar een verkeerd veld, zodat ik toch eerder promoveerde en won. Intussen verloor Nanning. Het kampioenschap in 1B hing ervan af of Lukas zijn voordeel in winst om kon zetten. Dat lukte zonder grote problemen: Staunton treurig en Lewenborg blij en dus gepromoveerd naar de promotieklasse.

Na afloop stond ik nog even na te praten met mijn tegenstander. Hij was natuurlijk teleurgesteld. Hij had niet gezien dat Nanning een stuk achter stond en dus had remise in onze partij Staunton het kampioenschap opgeleverd. Hij vroeg of ik na het verlies van mijn stuk remise had geaccepteerd. Hij had dat zeker voorgesteld als hij goed op de hoogte was geweest van de situatie. Ik had inderdaad remise aangenomen, want volgens mij stond ik beduidend slechter. Dat maakte het er uiteraard niet beter op. Overigens gaf Fritz aan dat op dat moment de uitslag ook remise was geweest bij juist spel van beide kanten.

Assen 3 is met dit gelijkspel als vijfde geëindigd in 1B, met 7 punten uit 7 wedstrijden. We hebben gebruik gemaakt van 17 spelers dit seizoen! Mijn eerste jaar als teamleider kostte dus wel wat inspanningen.

  Staunton 3     1636 - Assen 3      1607 4 - 4
1. Bram Kruisinga   1860 - Abedin Heij    1551 ½ - ½
2. Poppe Dijkhuis   1705 - Wout Knol     1762 ½ - ½
3. Jaap van der Graaf 1699 - Gerard Voorintholt 1653 0 - 1
4. Jan Hollander   1659 - Cor van der Werff 1630 ½ - ½
5. Hans van Zoelen  1656 - Lukas Kosse    1551 0 - 1
6. Gerrit ten Brinke 1647 - Jacob Dijkstra   1522 1 - 0
7. Michiel Meeuwsen  1447 - Nanning van Mulken 1602 1 - 0
8. Henk Woudsma    1416 - Nico Ringenaldus  1585 ½ - ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.