Assen 1 nog steeds op koers voor het kampioenschap na winst tegen Sneek

Verslag: Ivo

De route naar Sneek,
Iets waar iemand zich op verkeek,
Zeker van zijn uitgestippelde route,
Dacht hij iedereen op tijd te ontmoeten,
Menig was op Elmar aan het wachten,
Echter, Elmar was in Drachten.

In de KNSB mochten de boys van Assen 1 het gaan opnemen tegen Sneek. Sneek was al 12 wedstrijden ongeslagen in de competitie en wij waren van plan om die reeks te stoppen. Sneek speelt hun thuiswedstrijden altijd een uurtje eerder, om 12:00 begon de wedstrijd.

Over het algemeen verliep de reis richting Sneek voorspoedig. Iedereen was zo goed als op tijd voor de autorit en de treinreis van Rieks, Maarten en Elmar leken ook vloeiend te verlopen. Laatstgenoemde had echter heel netjes zijn route uitgestippeld, maar wel naar het schitterende Drachten in plaats van naar Sneek. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk hoe je in Drachten kunt komen met de trein; wellicht had Elmar een privétrein genomen. Om 11:26 liet Elmar weten dat hij in Drachten was; zelf had hij al even netjes uitgezocht dat hij om 12:42 gewoon in Sneek aan kon komen; niks aan het handje dus. Geon liet gelijk weten dat hij tijdens de partij Elmar wel even van het station zou halen (hulde voor Geon!).

Nu naar de wedstrijd:

Op bord 1 nam Geon het met wit op tegen Tjitze Schram. Ondanks het feit dat Geon redelijk wat tijd kwijtraakte omdat hij Elmar van het station moest plukken, wist hij vrij overtuigend te winnen. Hij kreeg een typische Geon opening op het bord en kreeg al snel een pion op f6; een pion waar de zwarte koning het erg benauwd van kreeg. Met een paar nauwkeurige krachtzetten wist hij het vervolgens mooi af te maken.

Op bord 2 speelde ikzelf met zwart tegen Han Holl. Ik had zelf voor de verandering maar eens voorbereid op de wedstrijd; deze voorbereiding ging er echter wel vanuit dat wit 1. e4 zou spelen. Mijn tegenstander had daar andere ideeën over en speelde 1. d4, doei voorbereiding dus zou je denken. Mijn tegenstander had echter een beetje pech, hij speelde namelijk een variant die ik een keertje had voorbereid voor een tegenstander in Vlissingen. Terwijl Elmar nog onderweg was had ik al een eindspel op het bord, met alleen nog maar 2 toren, een loper en 7 pionnen. Door mijn toevallige voorbereiding kon ik de opening helemaal á tempo spelen, altijd lekker. Na de opening besloot ik om de druk er goed op te houden door snel te blijven zetten. Terwijl Han in tijdnood zat en zijn stelling steeds ietsje onplezieriger werd, won ik een pionnetje en die stond net op het punt om te promoveren, waarna Han opgaf.

Op bord 3 speelde Arjan met wit tegen Anne Kloosterman. Arjan leek na de opening een fijn plusje te hebben, totdat de stelling opeens vrij tactisch werd na een pionoffer van zwart. Arjan pakte de pion en leek zijn stelling goed te stabiliseren. Na een gigantische afwikkeling bleef er een eindspel op het bord waarbij Arjan 2 torens en een pion meer had tegen een dame van zwart. Arjan zag echter dat het team duidelijk toe was aan een half puntje en besloot daarom maar een halfje te pakken voor het team.

Op bord 4 speelde Tjapko met zwart tegen Jan Lootsma. Tjapko koos voor een solide maar dynamische opstelling tegen de Alapin. Terwijl zijn tegenstander wat vage aanvalsideetjes had, leek het erop dat Tjapko de hele partij wel prettig stond en wellicht iets beter. Uiteindelijk bleek dat kleine voordeeltje net niet genoeg voor de winst waarna er voor remise werd getekend.

Op bord 5 speelde Rieks met wit tegen Dick Stavast. Rieks kreeg een Konings-Indiër tegen zich, koos voor een solide setup en leek een fijn plusje te hebben. Terwijl de wit- en zwartspeler beide het idee hadden dat ze wel een fijne stelling hadden, leek het erop dat zwart met de typische break … f5 de stelling mooi kon opengooien. Achteraf bleek dit echter de beslissende blunder, aangezien de witte toren via a3 over de 3e rij rooklifte naar de koningsvleugel. Had zwart eerst … h5 gespeelde, had wit waarschijnlijk eerst f3 moeten spelen, waarna de rooklift niet mogelijk was geweest. Vervolgens wist Rieks zich wel raad met deze aanval en won de partij soepel.

Op bord 6 speelde Maarten met zwart tegen Jouke Bakker. Al vrij snel werden de dames geruild. Wit leek een pion te winnen, maar Maarten won die slim terug en zette een mooi blokkadepaard op veld e5. Na wat afwikkelingen leek de witspeler het meerdere keren het af te kunnen maken, echter bleef Maarten stug verdedigen wat hem een theoretisch remise toreneindspel opleverde. Het toreneindspel was echter alles behalve makkelijk remise en na een nauwkeurigheidje verloor Maarten helaas alsnog.

Op bord 7 speelde Pieter met wit tegen Selwin Keuning. Geheel in de spirit van het WK schaken koos Pieter voor dezelfde variant tegen het Siciliaans die Caruana gebruikt om Carlsen te proberen te verslaan (Zit Pieter als secondant in team Caruana?!). Na een leuke combinatie kwam Pieter beter te staan en Pieter gaf dit voordeel vervolgens niet meer weg. Puntje voor Pieterbaas dus.

Op bord 8 speelde Elmar met zwart tegen Christiaan Kuitert. Nadat Elmar om 12:57 in de zaal aankwam, nog 33 minuten op de klok had en koos voor een solide opzet tegen 1. d4, kwam hij echter in de voorbereiding van zijn tegenstander terecht. Deze tegenstander vond het overigens erger voor zichzelf dat hij moest wachten op Elmar, dan het feit dat Elmar een uur minder tijd op de klok als nadeel had. Terwijl het leek alsof Elmar het nog creatief op wist te lossen, ging hij er uiteindelijk toch af.

Al met al een 5-3 zege en na de wedstrijd werd besloten om nog even een hapje te eten in een pizzeria in Groningen. We hadden speciaal voor de mensen die het de hele dag al koud hadden (ikzelf liep de hele dag met een jas aan rond) een plekje bij de ingang gekregen; lekker op de tocht dus. Terwijl Geon het over een strijd om de 2e plek had, maakte Pieter duidelijk dat wij nog steeds ‘gewoon kampioen’ gaan worden. Ondertussen werd er ook over blinddaten gepraat (tip: gat in de markt!) en werd er rustig vuurwerk afgestoken buiten. Na een hapje gegeten te hebben gingen we nog even langs café het Hooghoudt, waar we onder het genot van een drankje nog even Codenames speelden (een spel waar Rieks goed in denkt te zijn maar zichzelf overduidelijk overschat). Na nog een paar potjes hands & brains (Rieks + Ivo vs. Pieter + Geon) werd wel duidelijk wie het betere duo was (hier mag de lezer zelf over twisten). Al met al een geslaagde dag en ik zie uit naar het voorspelde kampioenschap!

Uitslagen ronde 4 (KNSB)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.