Assen 1 – MSV Meppel: tweede zevenklapper van het seizoen!

Verslag: Arjan

Afgelopen zaterdag was het weer tijd voor het kampioenschap van Drenthe, oftewel een potje tegen MSV Meppel. Elmar presteerde het om in 10 minuten van Roden naar Assen te lopen en dus waren we allemaal keurig op tijd aanwezig. Meppel had als nadeel dat GM de Vreugt niet meespeelde, wij hadden als nadeel dat we het met minder support dan normaal moesten doen, aangezien alle teams naar de uithoeken van het Markehuus gedirigeerd werden vanwege een kerstmarkt. Gelijke kansen dus.

Ivo had by far de saaiste dag, zijn tegenstander maakte een onnauwkeurigheid in de opening en baalde daar zo van dat hij maar meteen opgaf. De partij bestond uit maar liefst 8 zetten en duurde nog geen half uur.

Een paar uur later was Tjapko klaar. Een vroegtijdige opmars van de vijandelijke koningsvleugelpionnen werd een beetje onderschat door hem en ondanks dapper doorstrijden bleek het niet meer te houden.

1 – 1 dus, er moest dus nog hard gestreden worden. Gelukkig stonden de meeste andere borden er goed voor. Rieks bijvoorbeeld zat nog rustig in z’n voorbereiding en had meteen al een half uur meer op de klok. Zijn koning veilig, die van de tegenstander niet bepaald. Uiteindelijk in het eindspel de volle buit, met als variant een toch wel heel mooi matje. Ik denk dat ons hele team die inmiddels wel zou vinden als de kans zich voordoet.

Ik heb niet helemaal kunnen bijhouden wat er precies gebeurde bij Elmar en Geon, aangezien we door een muur gescheiden werden.
Elmars partij beviel me wel: eerst spelen tegen een geïsoleerde pion, daarna het voordeel omzetten in het loperpaar. Daarna werd het ineens behoorlijk ingewikkeld en was Elmar gelukkig de handigste.

Het eerste wat ik dacht toen ik bij Geons partij keek was dat hij blijkbaar weer het Geon-systeem van stal had gehaald. Een originele stelling waarbij zijn stukken iets handiger stonden dan die van z’n tegenstander. Geen idee hoe het eindigde maar ik hoop voor Geon dat hij weer een eindspelletje heeft kunnen uitmelken. Hij meldde in ieder geval een vol punt.

Daarna was ik zelf klaar. Ik koos met wit voor een rustige opstelling met een prettig ruimtevoordeeltje. Er werden aardig wat stukken geruild maar het voordeel werd alleen maar groter door een paar onnauwkeurigheden aan de overzijde. Het uitschuiven vormde geen problemen meer.

Pieter had een erg spannende partij. Al snel een pion voor en een tweede volgde snel, maar hij moest alle zeilen bijzetten om niet mat te gaan. Dat lukte en dus brachten de vele vrijpionnen de overwinning.

Held van de dag was Gertjan. Hij kwam goed uit de opening maar het was niet zo makkelijk om daar wat mee te doen. Een half uur minder op Gertjans klok hielp ook niet mee. Dat de engines op een bepaald punt -8 aangeven deerde hem niet om maar gewoon door te gaan met de jacht op de zwarte koning en dat werd uiteindelijk beloond.

Een monsterzege dus: 7 – 1. Dat biedt hoop voor de teamgenoten die het schaakfestival spelen en rust voor degenen die dat niet doen: er hoeft blijkbaar niks verbeterd te worden aan ons spel.

Uitslagen ronde 5 (KNSB)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.