Assen na zeer spannende wedstrijd nipt door naar de finale

Verslag: Pieter

In de halve finale mochten we wederom een thuiswedstrijd spelen, ditmaal tegen ESG. Speciaal voor deze wedstrijd hadden we alles uit de kast getrokken om een zo groot mogelijke kans op de finale te maken. Arjan maakte zijn bekerdebuut, wat ons met een gemiddelde rating van ongeveer 2150 een behoorlijke favoriet maakt. ESG stelde hier een ratinggemiddelde van ca. 1850 tegenover. Op papier leek Assen dus de beste kansen te hebben… maar hoe anders liep het in de praktijk.

Als eerste klaar: Op bord 1 speelde Ivo (zwart geloot) tegen Marcel Struik. Na in de auto een korte voorbereiding gedaan te hebben (heb je zwart, dan krijg je waarschijnlijk 1. Pc3 tegen je…), kwam deze ‘voorbereiding’ dan ook daadwerkelijk op het bord. Weinig aan de hand, Ivo stond wat gedrukt, tegenstander is wat aan het aanvallen… komt vast goed. Maar toen…

Als tweede klaar: Op bord 4 speelde ik tegen Willem Boontje. Na een rustige opening speelde ik het middenspel niet handig, en kwam al gauw in onderstaande stelling terecht, met zwart aan zet:

Ondertussen speelde Arjan op bord 3 tegen Jan van Os. Een rustige partij, waarin voor mijn gevoel het evenwicht nooit echt verbroken is geweest. Enige-soort-van mini-kans op een kleine poging tot voordeel was in de opening, maar toen daar de dames van het bord gingen, veel stukken werden geruild en er een remiseachtig eindspel overbleef werd hier al gauw tot remise besloten.
Tussenstand 1,5-1,5 …

… en de jarige Rieks nog bezig op bord 2, tegen Herman Voss. In de opening koos Rieks al snel voor de lange rokade en een koningsaanval met h4, maar die pion deed er vervolgens wel lang over om door te lopen naar h5 en naar h6 (Alpha-zero style). Na vakkundig eerst zwarts tegenkansen op een aanval te hebben geneutraliseerd, bleek Rieks een betere stelling over te houden, met materiaalwinst en een gewonnen eindspel tot gevolg.
En dus een 2,5-1,5 overwinning… Na afloop werd Rieks dan ook welgemeend toegezongen met alle aanwezigen.

Conclusie: zeer goed weggekomen, ESG had recht op (veel) meer, maar met een dosis geluk toch door naar de finale tegen LOS. Na de KNSB-uitschakeling is het een mooie gelegenheid voor revanche!

Uitslagen halve finale (NOSBO)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.