Assen 1 nog steeds op titelkoers na winst tegen Apeldoorn 2

Zaterdag 2 november was het dan zover: Assen 1, 2 en 3 zouden gezamenlijk in ’t Markehuus spelen. Pieter besloot groots uit te pakken voor deze speciale dag en had zijn gehele promotieteam voor zijn kandidaatschap meegenomen om die speciaal te promoten (slechts één Assen 1 speler vond dit niet de moeite waard, waarom leest u zo).

Groepsfoto Assen 1


Door naar de partijen:

Op bord 1 vergat Elmar (z) om eerst even Lg4 i.p.v. Pc6 te spelen in de opening, waardoor zijn tegenstander de kans kreeg om dit te voorkomen d.m.v. h3. Elmar besloot even later om die loper dan maar te offeren op h3, maar moest uiteindelijk na vele complicaties berusten in verlies.

Op bord 2 speelde Arjan (w) ook een knotsgekke partij, hij kreeg een fijn plusje uit de opening, maar zijn tegenstander kreeg wel wat tegenspel. Arjan wist dit allemaal te pareren en schoof in tijdnood koelbloedig het puntje naar zich toe.

Op bord 3 verscheen Rieks (z) iets te laat achter het bord, wat menig man verraste. Lang verhaal kort: Rieks had de trein gemist, pakte vervolgens de volgende trein waardoor hij nog steeds op tijd zou zijn, liet echter onderweg tijdens het fietsen zijn gehoorapparaat rondslingeren, kwam hier pas achter toen hij in de AH stond, besloot eerst de hele AH door te zoeken, om vervolgens de fietsroute terug te fietsen en zijn gehoorapparaat te vinden. Al met al een knappe prestatie om dan maar 5 minuten te laat te komen! Dan nu naar de partij: Rieks besloot om na het 1. f4 van zijn tegenstander de ‘Maris aanpak’ te hanteren: zo snel mogelijk een paard naar h6. Dit pakte allemaal goed uit en Rieks stond duidelijk beter. Rieks voelde zich echter misselijk en toen zijn tegenstander remise aanbood was er na snel overleg met de teamleider besloten om de remise te accepteren, mede omdat het er op de andere borden wel goed uitzag.

Op bord 4 speelde Ikzelf (w) een vrij saaie opening, echter kon het natuurlijk niet lang uitblijven totdat het weer een knotsgekke partij werd. Op zet 36 had ik een pion op d4, d5 en d6 en een poosje later had mijn koning de volgende route afgelegd: Kg1-h2-g1-f1-e2-d3-e3-f4-g3 en weer veilig terug naar h2. Achteraf hoorde ik dat in de wandelgangen op de volgende manier over mijn partij (zoals wel vaker) werd gesproken: ‘Niemand snapt hoe het bij Ivo staat, maar hij zal wel weer winnen.’ En zo geschiedde. Zie gameviewer voor de partij + analyses.

Op bord 5 had Tjapko (z) binnen de kortste keren een zeer scherpe stelling op het bord, waarbij zijn tegenstander hem kostte wat kost mat wilde zetten. Tjapko snoepte echter rustig pionnetjes en kwallen mee om uiteindelijk het punt binnen te harken.

Op bord 6 had Pieter (w) vanuit de opening een klein maar fijn plusje te pakken: zijn loper op g2 was ijzersterk tegenover de zwarte loper op c8. Het zag er veelbelovend uit, totdat zwart eindelijk een beetje los kwam. Het einde heb ik gemist, maar ik denk dat er uiteindelijk een eeuwig schaak in heeft gezeten; een halfje voor Pieter dus.

Op bord 7 had Geon (z) vanuit de opening al snel een prettige stelling opgebouwd. Toen hij op een gegeven moment 2 pionnen won leek het alsof Geon naar een soepele overwinning leek af te steven. Zijn tegenstander wist echter wat tegenspel te creëren, waarna de stelling weer onduidelijk werd. Volgens Geon moest zijn tegenstander richting het einde 4 geforceerde zetten doen om remise te maken, echter speelde zijn tegenstander slechts 3 vd 4 zetten, waarna Geon een kwal won en vervolgens soepeltjes de partij won.

Op bord 8 speelde Maarten (w) met wit de TROMPovsky en stond (uiteraard) al snel beter. Hij had de betere pionnenstructuur, meer ruimte en een betere loper. Op een gegeven moment ontstond er een dubbel toreneindspel met een pion meer voor Maarten, die hij netjes uitschoof.

In de avond werd deze overwinning nog ruimschoots met het team gevierd bij Rieks, waar veel interessante spellen voorbij kwamen en het heel gezellig was.

Al met al een nette 6-2 overwinning, inclusief vele leuke en creatieve partijen. Hierdoor staan we op bordpunten nog steeds netjes bovenaan; op naar het kampioenschap!

Uitslagen ronde 2 (KNSB)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.